Cele mai multe cladiri sunt echipate astazi cu sisteme de distributie a aerului deoarece acestea reprezinta o conditie esentiala pentru realizarea unui climat interior optim. Unul dintre cele mai importante aspecte, identificat ca fiind o sursa majora de consum (risipa) a energiei si de functionare inadecvata a sistemului de ventilatie-climatizare este etanseitatea elementelor componente ale sistemului de distributie a aerului.
De ce este importanta etanseitatea sistemului?
Simplu. In primul rand, in cazul in care sistemul de ventilatie nu este etans, pierderile de aer vor trebui compensate prin cresterea debitului de aer al ventilatorului.
Acest lucru necesita o supradimensionare a elementelor sistemului cum ar fi: ventilatoarele, filtrele, bateriile de racire/incalzire, alte recuperatoare si schimbatoare de caldura etc. Astfel, cresc atat consumul de energie si implicit costurile cu energia, cat si efectele negative asupra mediului.
De asemenea, necompensarea pierderilor de aer prin marirea debitului ar duce la nerespectarea conditiilor de climatizare specificate, iar confortul ocupantilor ar fi redus (slaba calitate a aerului si temperatura necorespunzatoare). Un alt efect al sistemului de ventilatie cu pierderi de aer este disconfortul creat din cauza zgomotului.
In fig. 1 sunt prezentate, schematic, implicatiile etanseitatii elementelor de ventilatie asupra intregului sistem.
Standardele privind etanseitatea sistemelor de ventilatie
In eforturile de reducere a consumurilor cu energia in cladiri, a fost luata in considerare problema pierderilor de aer din sistemele de ventilatie si implicit a claselor de etanseitate in care se incadreaza acestea. De aceea, in normativul european EN12237 (echivalentul romanesc este SR EN 12237) si in normele Eurovent au fost descrise clasele de etanseitate in functie de pierderile de aer si de diferenta de presiune (tabelul 1).
In prezent, majoritatea sistemelor de ventilatie nu ating nici macar clasa A de etanseitate (cea mai slaba clasa de etanseitate).
Lindab Safe. Etanseitate clasa D. Intotdeauna.
Toate tubulaturile circulare si accesoriile aferente Lindab Safe garanteaza cea mai mare clasa de etanseitate, clasa D, asa cum este descrisa in normele SR EN 12237 (Ventilarea in cladiri, Retele de canale, Rezistenta si etanseitatea canalelor circulare de tabla). Punctul forte al sistemului este tehnologia utilizata pentru asigurarea etansarii: aplicarea la exterior, pe capetele fiecarei piese a unei garnituri duble de cauciuc EPDM, in forma de “U” prinsa pe piesa prin intermediul unui colier metalic din INOX (nu se folosesc adezivi sau silicon).
Avantajele acestei imbinari sunt multiple: nu se deterioreaza in timp (fiind verificate timp de 15 ani), sunt insensibile la variatiile de temperatura, nu se deplaseaza din lacasul lor atunci cand elementele sunt imbinate si constituie un procedeu eficace de etansare.
Lindab Safe rezista la:
• temperaturi intre -30 0C si 100 0C;
• presiuni pozitive pana la 3000 Pa;
• presiuni negative pana la 5000 Pa.
Lindab Safe. Remarcabila performanta energetica
In comparatie cu un sistem care se incadreaza in clasa A de etanseitate, Lindab Safe – clasa D de etanseitate – performeaza de 27 de ori mai bine.
Aceasta etansare deosebita asigura pierderi minime de aer pentru sistemele de ventilatie realizate cu produsele Lindab Safe, iar in activitatea de proiectare nu mai trebuie luate in calcul pierderile de aer din sistem.
Datorita nivelului maxim de etansare, sistemul Lindab Safe asigura o reducere de 97% a volumului pierderilor de aer fata de pierderile generate de un sistem aflat in clasa A de etanseitate.
Piesele speciale Lindab Safe poarta eticheta cu mentiunea clasei de etanseitate.
Lindab garanteaza 15 ani etanseitatea sistemului de distributie a aerului Lindab Safe.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 40 – august 2008
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns