«

»

Sistemul AMVIC – pregatirea fundatiei si a placii de nivel

Share

Dupa ce am vazut in mare care sunt pasii pentru realizarea unei constructii AMVIC, va propunem sa detaliem, incepand bineinteles cu pregatirea fundatiei si a placii.

Un perete in sistem AMVIC poate fi inceput fie de pe o fundatie, fie de pe o placa (radier general) depinzand de proiect si de cerintele ingineresti/arhitecturale. Exista avan­taje si dezavantaje la ambele metode, fara a exista unul clar pentru o varianta sau alta.

 

Primul rand de cofraje pe radier

Avantajul de a incepe un perete AMVIC pe radier este ca acesta ofera o suprafata plana si solida pe care se lucreaza si in care se ancoreaza sistemul de fixare. O suprafata solida poate creste eficienta la locul de munca.

 

Primul rand de cofraje pe talpa fundatiei

Principalul avantaj de a incepe de pe o fundatie tip „talpa“, este ca se ofera izolatie termica pe marginea placii. Marginea placii, unde se afla podeaua, este locul prin care se pierde cea mai mare cantitate de caldura pe timp de iarna. Izoland aceasta portiune, pierderea de caldura este minima si proprietarii caselor vor reduce foarte mult cheltuielile cu incal­zirea. Aceasta metoda este, de asemenea, prefe­rabila daca este folosit un sistem de incalzire prin pardo­seala, sau daca finisajul final al podelei va fi beton baituit si etansat.

La o casa obisnuita ca dimensiuni, de pe talpa fundatiei se poate pleca cu o „elevatie“ formata din cofraje cu grosimea peretelui din beton de 20 cm. Pentru subsol sau demisol grosimea minima a peretelui ceruta de normative este de 25 cm.

Aceasta solutie asigura economie de timp (3-4 zile de munca) si materiale.

Daca se alege solutia pentru un parter cu soclu, atunci peretele trebuie inceput in afara fundatiei. In unele cazuri, constructorii vor hotari sa puna initial 2-3 randuri de cofraje, si apoi sa instaleze sistemul de podea. Odata ce podeaua a fost instalata, continuati sa puneti cofraje (fig. 1).

 

Plasarea barelor de joantare in fundatie sau radier

Greutatea pere­ti­lor in sistem AMVIC trebuie sa fie transferata la fundatie. Pentru aceasta este necesara prezenta in fundatie a mustatilor de petrecere din otel beton. Verificati cu ingi­nerul proiectant, in conformitate cu normele din constructii, alegerea celei mai bune metode pentru situatia concreta.

Cand turnati fundatia sau radierul, plasati mustati de armare dupa cerin­tele inginerului proiectant si/sau ale normativelor din constructii. La colturile de 90 de grade, incepeti prima mustata la 24,13 cm in interior, dinspre exteriorul marginii formei AMVIC, apoi plasati urmatoarele mustati de petrecere la distanta de 15,24 cm pentru a evita atingerea distantierelor (fig. 2).

La majoritatea peretilor, veti folosi si cofraje scurtate; cofrajul va trebui taiat si veti avea o zona in perete unde spatiul dintre distantiere nu este de 15,24 cm din cauza partii taiate. In acest caz, incepeti cu asezarea barelor de joantare din colturi si inaintati spre partea taiata. Nu este o pro­blema foarte mare daca aveti o bara care vine direct pe pozitia distantierului.  Daca aceasta se intampla, puteti indoi bara intr-o forma usoara de S (graifuire) si aceasta va degaja distantierul (fig. 3).

Dupa turnarea fundatiei si/sau placii la nivel, asigurati-va ca partea superioara finisata are o denivelare de maxim 5 mm. (in general acesta este o cerinta a reglementarilor din constructii).

O nivelare foarte buna a fundatiei va face mai usoara instalarea primelor doua randuri de cofraj.

 

Trasarea conturului de asezare a peretelui folosind sfoara de marcaj (sfoara de creta)

Inainte de a incepe trasarea conturului de asezare a peretelui, verificati cu grija planurile cladirii/proiectului pentru a determina asezarea si dimensiunile adecvate ale grinzii de fundatie. Folositi o sfoara de creta sau o coarda si insemnati asezarea peretelui pe fundatie/placa la nivel. Puteti insemna fie suprafata exterioara fie cea interioara a zidului.

Majoritatea constructorilor au ten­dinta de a insemna suprafata exterioara din simplul motiv ca planurile cladirii/proiectului indica usor aceasta informatie. Aveti grija ca toate colturile de 90 de grade sa fie pozitionate cum prevede proiectul. Aceasta poate fi facuta masurand diagonalele sau laturi de 3-4-5 unitati (32+42=52 teorema lui Pitagora) pentru unghiul drept. Un topograf poate sa stabi­leasca usor unghiurile corecte la locul de realizare a constructiei incluzand unghiurile variabile si peretii curbi.

Trasarea liniei de asezare a pere­telui va fi dublata de o alta la o distanta de cativa centimetri, deoarece este posibila asezarea peretelui peste linia tra­sata si pierdem reperul de asezare.

 

Trasarea dimensiunilor golurilor brute

Din proiectele dumneavoastra, calculati cu grija inaltimea de plasare (parapetul) pentru baza fiecarui gol brut. Aceasta este „linia de taiere“ pentru cofraj. Scrieti alaturi, pe placa, dimensiunea golului brut al ferestrei. Aceasta este inaltimea la care veti taia cofrajul si veti instala cadrul.

Daca instalarea cofrajelor AMVIC va dura mai mult de o zi, protejati linia de marcaj pentru a evita stergerea sau curatarea ei.

Trasati linia de marcaj la 1,5 cm de conturul adevarat al zidului. Mai tarziu, daca aveti nevoie sa ajustati asezarea zidului din orice motiv, atunci veti mai putea vedea conturul insemnat (fig. 4).

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 40 – august 2008Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2008/08/31/sistemul-amvic-pregatirea-fundatiei-si-a-placii-de-nivel/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.