«

»

AMF: Lupta impotriva zgomotului. ABSORBTIA ACUSTICA

Share

Sunetul este fenomenul produs de catre oscilatiile mecanice ale unui mediu elastic.

Miscarile particulelor de aer care conduc la oscilatii de presiune ale aerului reprezinta frecventa sunetului.

Frecventa: 1 numar de oscilatii pe secunda = 1 Hz

Perceptia de audibilitate a urechii umane este intre 16 si 20.000 Hz. Acuitatea auditiva scade cu inaintarea in varsta.

Zgomotul se defineste, in primul rand, prin nivelul sonor. Acesta se masoara in decibeli (dB) si actioneaza asupra corpului, spiritului si sufletului.

Efectele si consecintele, in cazul poluarii fonice, pot fi urmatoarele: capacitate de concentrare foarte scazuta, aparitia starii de nervozitate, tensiune ridicata, afectiuni ale inimii, agresivitate, dereglari de digestie, capacitate scazuta de invatare, insomnie sau indispozitie, surzenie, scaderea performantelor fizice si stare de plictiseala.

 

Exista, in principiu, doua posibi­litati de a lupta impotriva zgomotului:

• Absorbtia acustica in spatiul de emisie impiedica sau reduce la minim propagarea sunetului de la sursa la receptor si, respectiv, zgomotul in incapere;

• Atenuarea acustica ce reduce transmiterea sunetului dintr-o incapere in alta.

Plafonul suspendat influenteaza in mod esential acustica unei incaperi.

Pana acum, arhitectul sau pro­iec­tantul a avut posibilitatea de a alege intre materiale cu suprafete netede, care asigura o absorbtie acustica redusa, sau materiale cu suprafete perforate pentru absorbtie acustica ridicata.

Plafoanele acustice – AMF combina acum o izolare fonica deosebita cu valorile ridicate ale absorbtiei acustice. Aceasta, in conditiile in care arhitectii isi doresc materiale cu suprafete netede.

Datorita proprietatilor acustice, de diferentiere, ale plafoanelor – AMF, se pot indeplini optim cerintele acustice ale celor mai diferite incaperi (de ex. aula universitara sau amfiteatru pana la sali de cinematografe).

Acest lucru era posibil, pana acum, doar cu cheltuieli ridicate si, de aceea, rezervate, in cele mai multe cazuri, doar halelor pentru congrese sau celor multifunctionale.

Cu ajutorul plafoanelor acustice – AMF, diferite incaperi, cum ar fi: birouri, spatii de discutii si comerciale, foaiere, coridoare, holuri, sali de clasa, sali de auditie si cinematografe, devin zone optimizate din punct de vedere acustic. Astfel, se mareste capacitatea de concentrare si de asimilare si se imbuna­tatesc eficienta muncii si sanatatea. Toate acestea datorita unei tehnici noi, care se bazeaza pe combinarea de materiale diferite, printr-un sistem de construire a placilor tip „sandwich“. Protectia optima la foc, eficienta eco­­nomica si o intretinere usoara reprezinta alte avantaje.

Legat strict doar de capacitatea de absorbtie acustica, aceasta defineste fiecare obiect, in functie de proprietatile sale acustice din incapere.

Gradul de amortizare a zgomotului se defineste ca fiind reflexia, respectiv, absorbtia acustica.

Se masoara in camera de reverberatie, conform EN ISO 354, in domeniul de frecvente (terturi) de la 100 Hz pana la 5000 Hz, prin durata de reverberatie.

Apare o diferenta intre camera de reverberatie goala si camera de reverberatie cu produsul ce trebuie testat.

Rezultatul este reprezentat printr-o curba sau printr-un tabel de evaluare.

Suma tuturor absorbtiilor si reflexiilor fiecarui obiect din incapere creeaza in urechea noastra o ima­gine acustica a incaperii (timp de reverberatie), conform caruia percepem spatiul ca fiind „sonor“ sau „ecranat“.

Asa-numita valoare – NRC („Noise Reduction Coefficient“) a fost una dintre primele valori evaluate, cu care se incearca sa se lege informatia rotunjita a curbei de absorbtie acustica intr-o valoare singulara.

Conform standardului american ASTM C 423, se calculeaza ca fiind media dintre valorile de absorbtie pentru 250 Hz, 500 Hz, 1000 Hz si 2000 Hz, cu o rotunjire ulterioara in plus de 0,05.

Gradul de absorbtie acustica estimat – aw se determina cu ajutorul EN ISO 11654.

Gradele de absorbtie masurate (as), conf. EN ISO 354, se recalculeaza in grade practice de absorbtie acustica ap, pentru fiecare banda de frecventa de octave.

 

a<p(f) = (af1 + af2 + af3)/3

 

O curba de referinta, prescrisa prin norma, se deplaseaza fata de aceasta curba ap, pana ce ambele curbe sunt cat mai acoperitoare posibil.

Astfel, abaterile in jos sunt foarte limitate prin aceasta norma. Valoarea curbei de referinta la 500 Hz este valoarea de absorbtie acustica evalu­ata aw pentru acest produs.

Daca diferenta dintre curba de referinta si curba evaluata de absorbtie acustica de deasupra este prea mare, este posibila notarea, pentru evidentiere, a indicatorilor de forma (L, M, H). Acestia evidentiaza ca in domeniul de frecvente joase (L), medii (M) respectiv inalte (H), curba ap se afla clar peste curba de referinta, si ca produsul absoarbe evident mai mult decat evalueaza valoarea aw.

Prin utilizarea de materiale fono-absorbante, se poate optimiza durata de reverberatie si, astfel, se pot imbunatati proprietatile acustice ale incaperii. Absorbtia contribuie la reducerea timpilor de reverberatie intr-o incapere.

Incaperea nu trebuie insa izolata fonic prea tare, deoarece vorbitorul va fi nevoit, in acest caz, sa se straduiasca sa fie inteles de auditoriul dintr-un plan mai indepartat al incaperii respective.

Daca incaperea este rasunatoare, din cauza unei absorbtii acustice scazute, respectiv a undelor reflectate care deranjeaza, scade per­ceptia celor comunicate prin vorbire.

Partenerii de discutie sunt nevoiti sa ridice tonul pentru a se putea intelege. Astfel, zgomotul de fond este considerabil marit, ca de altfel si toate reactiile negative corespunzatoare.

Prin perforatii si combinatii de materiale diferite, care absorb in mod diferit si se pot combina intr-o placa tip compound, realizata din doua placi lipite intre ele, se obtin valori diferentiate de absorbtie acustica.

In cazul unui plafon suspendat, care ofera optimizarea zgomotului, se reduce considerabil nivelul de zgomot (Lp):

 

Lp = Lw + 10 lg 4/A

 

unde:

Lw: nivelul de zgomot (Lp) al sursei;

A: suprafata de absorbtie din incapere.

Un plafon suspendat este de mare importanta, pentru reglarea duratei de reverberatie, corespunzator utilizarii incaperii.

Calitatea de fono-absorbtie a unui material se exprima prin coeficientul de absorbtie – a; acesta variaza de la „0“ pentru materiale care nu absorb fonic, pana la 1,0 pentru materiale care absorb complet sunetul (puternic fono-absorbante).

Coeficientul de absorbtie = 0: zgomotul este reflectat 100%.

Coeficientul de absorbtie = 1: zgomotul este absorbit 100%.

Prin introducerea materialelor fono-absorbante, se reduce la minim reflectia sunetului, iar nivelul de zgomot, produs de catre elevii dintr-o incapere, este micsorat.

Suprafetele care reflecta sunetul sunt importante pentru a sustine ceea ce spune un prezentator.

Transmiterea zgomotului in incaperile invecinate este redusa la minim datorita unui material care ofera o atenuarea acustica ridicata.

Informatiile de produs asupra cali­tatii de fono-absorbtie a unui plafon suspendat se bazeaza pe masuratorile efectuate intr-o incapere acustica speciala (de rezonanta) prin determinarea timpului de reverberatie.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 41 – septembrie 2008

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2008/09/30/amf-lupta-impotriva-zgomotului-absorbtia-acustica/

1 ping

  1. cristian a spus:

    Buna ziua,

    Locuiesc intr-un apartament pe care doresc sa-l izolez fonic, astfel incat zgomotele (pasi, mutat mobila, tarat scaun, stranutat, tusit samd) sa nu mai patrunda in casa mea. Exista solutii eficiente la asa ceva?

    Va multumesc anticipat,
    Cristian

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.