«

»

APMCR: Repere ale pietei libere in constructii: calitate, cooperare, concurenta

Share

APMCR este o asociatie profesionala constituita in 1997, membra a Consiliului European al Producatorilor de Materiale pentru Constructii (CEPMC), care reprezinta interesele comune ale membrilor sai, principalii producatori de materiale pentru constructii, in fata autoritatilor publice, in raporturile cu institutiile publice si profesionale din tara si din strainatate. La nivelul anului 2006 cifra de afaceri a membrilor APMCR a fost de 400 milioane euro, un indicator relevant despre forta organizatiei. Mai multe detalii gasiti pe site-ul www.apmcr.org.

Cand Romania a aderat la Uniunea Europeana, piata constructiilor nationale se gasea pe un trend ascendent. Dupa cresterea inregistrata in 2006 au urmat boom-ul pietei constructiilor in 2007 si o oarecare tendinta de stagnare in 2008. Daca pentru multi piata constructiilor imobiliare se confunda cu piata constructiilor, facem precizarea ca piata constructiilor include si piata de constructii imobiliare, lucru evidentiat clar de datele statistice privind cheltuielile in sectorul constructiilor.

 

Reliefam faptul ca piata produselor pentru constructii este o piata dependenta de piata constructiilor si nu numai de piata imobiliara. Acest lucru mai este demonstrat si de faptul ca produsele pentru constructii au avut in ultimii ani o crestere a preturilor mult mai mica decat cresterea de preturi de pe piata imobiliara.

Furnizand materiale atat pentru lucrari de infrastructura, cat si pentru lucrarile de reparatii capitale si intretinere, producatorii de materiale de constructii au in vedere res­pectarea in primul rand a cerintelor esentiale ale produselor pentru constructii asa cum sunt ele stipulate in HG 622/2004. Actul normativ in cauza implica obligativitatea producatorilor de a pune pe piata produse certificate care sa respecte cele 6 cerinte esentiale: rezistenta mecanica si stabilitate; securitate in caz de incendiu; igiena, sanatate si mediu inconjurator; securitate in exploatare; protectia impotriva zgomotului; economia de energie si izolarea termica.

Mecanismul de certificare stipulat atat in legislatia romaneasca, cat si in legislatia europeana are ca scop garantarea unui nivel minim de ca­racteristici ale produselor care sa nu puna in pericol viata utilizatorilor si sa permita accesul neingradit pe piata libera europeana. Experienta romaneasca anterioara anului 2007 in privinta certificarii produselor a facut ca odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, trecerea de la Marcajul CS la Marcajul CE sa fie posibila foarte repede. La ora actuala exista peste 1000 de produse care au Marcaj CE si peste 4000 de produse pentru constructii care au Agrement Tehnic National, ele putand fi utilizate cu deplina incre­dere de catre constructori.

Realizarea obiectivelor de asigurare a calitatii constituie una din principalele directii de actiune ale Asociatiei Producatorilor de Materiale pentru Constructii din Romania. Prin forme specifice – seminarii, simpozioane, traininguri – Asociatia a avut in ultimii 2 ani numeroase intalniri cu o mare parte din cei peste 1.200 de producatori locali de produse pentru constructii si 2.000 de comercianti de profil. La aceste intalniri realizate impreuna cu organele abilitate ale statului – MDLPL, ISC, ANPC, IGSU, CTPC, au fost dezbatute mecanismele legislative si modalitatile practice de introducere si control pe piata a produselor pentru constructii. In urma acestei experiente acumulate APMCR a fost inclusa si in programul european „Awareness Raising about Potential Impact of the EU Accession and Cooperation in the Building Materials Sector“, program finantat de Comunitatea Europeana pentru disemi­narea informatiei privind modalitatile de aplicare ale reglementarilor in domeniul produselor pentru constructii. In aceasta actiune participarea asociatiilor profesionale din Turcia, Bulgaria, Anglia si Consiliul European al Producatorilor Materialelor pentru Constructii are ca obiectiv realizarea practica a implementarii legislatiei europene in tarile nou-aderate si cele care urmeaza sa adere.

Programul a demarat in luna mai a.c. prin doua seminarii organizate la Bucuresti privind Marcajul CE si implicatiile Directivei pentru Constructii 89/106 CEE, urmat de o manifestare similara la Sofia si o Conferinta interregionala la Istanbul. Delegatia romana la aceasta ultima manifestare compusa din reprezentanti ai producatorilor si ai autori­tatilor de supraveghere a pietei a avut o participare activa, prezentarile sustinute cu aceasta ocazie fiind urmarite cu interes de auditoriul din Turcia si reliefate in presa de specialitate locala.

Programul va continua in aceasta toamna cu doua seminarii privind materialele pentru constructii si eficienta energetica si materialele pentru constructii si managementul mediului.

Manifestarile vor avea loc in lunile octombrie si noiembrie la Bucuresti, la ele fiind asteptati lectori din Anglia, Spania, Olanda si reprezentanti ai Asociatiei din Turcia si Bulgaria.

Se mizeaza pe o sensibilizare atat a producatorilor romani, cat si a opiniei publice astfel incat sa se poata porni la implementarea unor actiuni in acest sens.

Este important de inteles ca mecanismele comerciale existente in comunitatea europeana urmaresc stimularea liberei concurente, dar pe baza unor conditii de egalitate a carac­teristicilor tehnice ale produselor. Aceste reglementari sunt cerinte minimale, iar fiecare producator este liber sa creeze produsul care satisface anumite conditii de utilizare avizand in acelasi timp cumparatorul despre domeniul de utilizare folosit. Pornind de la aceasta premiza, concurenta este neingra­dita si numai factorii de competiti­vitate sunt cei care decid viata produsului pe piata libera. Acest mecanism dinamic nu se poate realiza decat printr-o inovare continua in domeniul produselor tinand cont si de cerintele beneficiarilor (arhitecti) pentru realizarea unor noi produse pentru constructii.

Integrandu-se in trendul european si mondial de realizare a unor obiective publice sau individuale eficiente energetic si integrate in mediu conform conceptelor de dezvoltare durabila, Asociatia Producatorilor de Materiale pentru Constructii din Romania isi propune ca obiective in urmatoarea perioada (prin strangerea legaturilor cu mediul universitar si cu cercetarea autohtona) demararea unor programe care sa valorifice atat conditiile de mediu, cat si resursele locale pentru realizarea unor cladiri eficiente din punct de vedere energetic. Proiectele vor fi dezbatute in cadrul unor actiuni de cooperare transfrontaliera in anul 2009 intr-un program de cooperare al Guvernului Romaniei cu Guvernul Ungar.

De asemenea, Asociatia este implicata in valorificarea resurselor de cercetare disponibile pe plan local in cadrul programului european „EU – Gateway“, program al CE de cooperare si transfer tehnologic cu Japonia, urmand ca reprezentantii unor firme romanesti sa prezinte in Japonia tehnologiile si produsele noi realizate si sa impartaseasca cu interlocutorii Japoniei experiente legate de eficientizarea produselor si tehnologiilor pentru constructii.

Cele trei directii (calitate, coope­rare, concurenta) constituie obiective prioritare ale APMCR, ele fiind un vector de progres in opinia producatorilor romani si conditii sine ua non pentru realizarea unei dezvoltari durabile in domeniul produselor pentru constructii.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 41 – septembrie 2008

 

Autor:
Claudiu Georgescu – Presedinte Asociatia Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2008/09/30/apmcr-repere-ale-pietei-libere-in-constructii-calitate-cooperare-concurenta/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.