«

»

ARACO: Imbunatatirea performantelor energetice ale cladirilor

Share

Imbunatatirea eficientei energetice a cladirilor prin realizarea unor lucrari importante de reabilitare constituie modul cel mai eficient de garantare a economiei de energie. Acesta este mesajul esential al conferintei organizate de FIEC la Dublin in iunie 2008, cu ocazia Congresului sau anual, avand ca tema potentialul pentru economia de energie in domeniul mediului construit si necesitatea de a crea comunitati durabile.

 

Din cauza nivelului record al pretului petrolului, reducerea consumului de combustibili fosili si a emisiilor de gaze cu efect de sera este acum mai stringenta ca oricand. Aceasta reprezinta o provocare fara precedent pentru guverne, industrie si locuitori. Mai mult, dat fiind ca trei miliarde de persoane din tari cu industrie energetica in dezvoltare, precum China, India si altele, doresc sa profite de acelasi nivel de viata ca miliardul de locuitori din tarile dezvoltate, care deja sunt responsabili pentru cea mai mare parte a consumului energetic, se poate consi­dera ca rezervele de petrol se vor epuiza probabil in urmatorii 30-40 de ani. Aceasta corespunde la mai putin de doua generatii si arata ca un calendar, in functie de care se va incerca sa se raspunda la provocarea energetica, este cu mult mai scurt decat acela care se refera la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, si trebuie demarat imediat, pe o scara cat mai larga.

Deoarece cladirile reprezinta 40% din cererea finala de energie, ele ofera potentialul de actiune cel mai important si cel mai eficace din punct de vedere al costurilor.

Spre deosebire de alte forme de actiune, ca acelea din domeniul transportului, imbunatatirea efici­entei energetice a cladirilor prin realizarea unor importante lucrari de reabilitare poate fi obtinuta fara diminuarea cresterii economice. Insa, actiunile intreprinse in domeniul constructiilor vor incuraja cres­terea economica si vor crea mai multe locuri de munca.

In scopul atingerii acestor obiective, FIEC pledeaza pentru o abordare integrata in scopul imbunatatirii performantelor energetice ale cladi­rilor existente si recomanda statelor membre ale Uniunii Europene sa aplice taxe reduse de TVA la lucrarile de reabilitare si la materialele necesare acestor lucrari, ca de exemplu materialele izolatoare si cazane de inalta eficienta energetica. Este metoda cea mai buna pentru promovarea cresterii eficientei energetice, dat fiind ca un cost initial redus va constitui o motivatie in plus si va stimula direct consumatorul.

In acelasi timp, FIEC pledeaza in favoarea promovarii cartierelor si oraselor ecologice in scopul incurajarii comunitatilor durabile de maine. Aceasta actiune vizeaza promova­rea constructiilor si reabilitarea zonelor utilizand cele mai mici consumuri de resurse naturale posibile. In afara de contributia la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, aceste comunitati pot juca un rol esential pentru atingerea obiectivelor de la Lisabona privind dezvoltarea si crearea de noi locuri de munca.

Asadar timpul ne preseaza si nu trebuie pierdut nici un moment pentru a interveni urgent si eficient in tot ce inseamna proiecte de crestere a performantelor energetice ale cla­dirilor existente si bineinteles a celor care urmeaza sa fie construite.

Metodele sunt dintre cele mai diferite si ele vizeaza un plan larg de folosire a tuturor posibilitatilor, incepand cu valorificarea superioara a tuturor resurselor naturale (gaze, titei, ape, energie eoliana, materiale reciclabile etc.) concomitent cu introducerea unor noi forme de energie.

Desele apeluri formulate de reprezentantii multor state de pe glob la diverse reuniuni internationale pe aceasta tema denota ca s-a abandonat ideea folosirii necontrolate a resurselor naturale care, asa dupa cum se stie, devin din ce in ce mai limitate si, intr-un viitor nu prea indepartat, epuizate.

In ceea ce priveste constructiile de toate genurile, economisirea energiei si deci a resurselor din care se produce, se poate realiza prin proiecte bine studiate si puse la punct prin care sa se obtina un confort sporit cu consumuri reduse. De remarcat ca in ultima perioada de timp pe mapamond se obtin performante remarcabile din acest punct de vedere unde, pe langa reali­zarea unor constructii moderne, fiabile si eficiente, se realizeaza si diminuarea evidenta a consumurilor energetice.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 41 – septembrie 2008Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2008/09/30/araco-imbunatatirea-performantelor-energetice-ale-cladirilor/

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa de email nu va fi publicata.