De secole, puterea distructiva a focului a fortat omenirea sa gaseasca solutii de prevenire a acestuia. Spre exemplu, acoperisurile si peretii sunt testati la foc, astfel incat prin dezvoltarea de noi materiale sa se reduca considerabil riscul la foc. Aceasta este tendinta de baza in proiectarea si constructia cladirilor moderne.
Stim ca fumul insoteste intotdeauna un incendiu, astfel incat, pe langa urmarile distructive ale focului, acesta pune in primejdie viata omului, prin efectele produse de inhalarea gazelor fierbinti si toxice, precum si prin obturarea vizibilitatii cailor de evacuare si reducerea mobilitatii persoanelor afectate. Se creeaza totodata panica si se diminueaza eforturile de salvare ale pompierilor. Fumul este deci principala cauza a mortalitatii in cazul unui incendiu, el provocand peste peste 80% din victime.
Toate aceste pericole pot fi eliminate prin introducerea ventilarii naturale in vederea evacuarii fumului si caldurii, astfel incat sistemele RWA sunt o componenta a sistemului integrat de lupta impotriva incendiului.
Dinamica incendiului si raspandirea fumului in spatii neventilate (foto 1) duce la crearea imediata a unui strat de fum si gaze fierbinti, ce pot atinge temperatura de combustie, producand astfel explozia ce duce la colapsul cladirii.
Recunoscand importanta sistemelor de ventilare naturala RWA (foto 2), autoritatile guvernamentale si locale impun inca din faza de proiectare, introducerea acestor elemente de siguranta pasiva, avand ca scop salvarea de vieti omenesti si pastrarea integritatii structurale a cladirilor.
Declansarea, propagarea si dinamica unui incendiu in cladiri protejate de sisteme RWA, sufera modificari considerabile, avand ca efect indeplinirea scopului pentru care au fost create, salvarea de vieti si bunuri.
La declansarea incendiului, gazele fierbinti si fumul se ridica spre acoperis, formand un strat care are tendinta de deplasare pe vertical, catre podea. Activarea timpurie a sistemelor RWA permite deschiderea trapelor de fum, ce are ca efect evacuarea continua a caldurii si fumului. Proiectarea corecta consta in gasirea unui echilibru intre cantitatea de gaze produsa si posibilitatea lor de a fi evacuate prin ventilarea naturala. Obiectivul principal este acela de a permite mentinerea unui strat de vizibilitate optima la nivelul podelei pentru evacuarea personalului in ordine (fara haos) si in conditii de siguranta.
Sistemul de ventilare RWA, a carui actionare este asigurata de un motor electric, are la baza componentele ilustrate mai jos.
Sistemul de control include doua functii de baza: Evacuare de fum si caldura in caz de incendiu si Ventilare naturala zilnica. Prima functie este declansata de activarea sistemelor de detectie, automate sau manuale, care actioneaza motorul de deschidere. Sistemele moderne includ, pe langa detectie automata, si sistemul de diagnoza si surse de energie independente care permit functionarea pentru 72 de ore in cazul unei intreruperi accidentale a alimentarii. A doua functie, de ventilare naturala, permite automatizarea cu o variata gama de senzori ce permit actionarea motorului in functie de temperatura interioara, temperatura exterioara, umiditate, viteza vantului. In toate cazurile de comanda a functiei de ventilare, functia de evacuare de fum si caldura au prioritate de urgenta, avand ca efect blocarea celei de-a doua functii, pana la eliminarea pericolului.
Avantajele sistemelor activate electric includ:
• operare manuala fiabila;
• operare automata, eficienta si sigura prin sistemele de detectare a fumului si focului
• monitorizarea permanenta a starii sistemului;
• transmitere si colectare de date (coduri de alarma si semnale de eroare) de la distanta;
• cost minim pentru ventilarea naturala (indeplinesc cerintele de mediu prin micsorarea cantitatilor de energie necesare conditionarii aerului);
• design modern al elementelor aparente din sistem, ce pot fi integrate intr-o conceptie arhitecturala si estetica.
Sistemul RWA poate fi conectat la BMS (building management system) prin conexiuni externe asigurate de sistem, ce poate astfel prelua comenzile de ventilare de la alti senzori, dar poate si da comanda de urgenta daca sesizeaza pericol prin reteaua proprie de detectori.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 41 – septembrie 2008
Autor:
ing. Catalin MARAN – project manager
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns