«

»

Multi-Comfort House. SAINT-GOBAIN ISOVER SI… CASA PASIVA

Share

Cea mai ieftina energie este, in primul rand, cea care nu se consuma. Aceasta nu necesita regenerare, import sau costuri, natural, nu are nici un efect daunator pentru oameni si nici pentru mediu. Toate aceste lucruri alcatuiesc conceptul de baza al casei pasive.

Aparut inca din anii 70, conceptul de „Casa pasiva” s-a dezvoltat intens in anii ’90 (in special in Germania, Austria si tarile nordice) ca urmare a cresterii accelerate a costului cu energia si a emisiilor tot mai mari de noxe in atmosfera.

Venind in intimpinarea consumatorului final, Saint-Gobain Isover impreuna cu specialistii Institutului de Case Pasive din Darmstad, Germania a dezvoltat, a conceput si editat un ghid de realizare a unei Case Pasive – Isover Multi-Comfort House.

Structurata in 6 capitole pe parcursul a peste 130 de pagini, lucrarea trateaza probleme legate de proiectarea si realizarea caselor pasive, materiale si tehnologii utilizate, iar aceasta poate fi descarcata de pe site-ul www.isover.ro

In cadrul ghidului sunt prezentate atat detalii constructive pentru diverse alcatuiri (pereti exteriori, plansee, acoperis, ferestre) cat si o multitudine de lucrari executate, exemple de case pasive realizate peste tot in lume, de la case unifamiliale la blocuri de locuinte, de la realizarea unei constructii noi la modernizarea sau renovarea unora existente.

 

Avantajele unei case pasive

Intr-o casa pasiva, comparativ cu casele noi, construite conventional, necesarul de energie pentru incalzire si racire este mai mic cu 75%. In cazul unei case pasive, pentru a obtine o caldura placuta, o camera de 20 m2  poate fi incalzita cu numai 10 lumanari sau cu doua becuri de 100 W in iernile reci. In ceea ce priveste consumul de combustibil, o casa pasiva necesita mai putin de 1,5 l de combustibil lichid pentru incalzire sau 1,5 m3 de gaze naturale pe mp si an.

Pe baza principiului sticlei de termos, Casa Multi-Confort ISOVER pastreaza o temperatura constanta. Ca si in sticla de termos, interiorul este bine protejat fata de pierderile de energie catre exterior. Caldura „activa“ este furnizata in mod controlat din interior prin utilizarea extensiva a componentelor „pasive“. Acestea cuprind ferestrele izolante, sistemele de distributie a caldurii in spatiile incalzite, si, mai presus de toate, izolatia termica eficienta care pastreaza caldura in interior.

Pentru atingerea acestor valori este necesara proiectarea si executia cu mare atentie a lucrarilor. Amplasarea optima a casei, corecta pozitionare a ferestrelor si usilor, dimensionarea corecta a sistemului de ventilatie, standardele foarte ridicate de izolare, anvelopa etansa a cladirii – toti acesti factori sunt luati in considerare la proiectarea unei Case Multi-Confort ISOVER.

O atentie speciala trebuie acordata evitarii puntilor termice si rea­lizarii gradului necesar de izolatie. Acestea impreuna cu etansarea incorecta pot avea consecinte serioase pentru orice tip de cladire. Atat tehnice, cat si energetice.

 

Obiectiv – un necesar total de energie pentru incalzire si racire mai mic de 15 KWh/m2an

Principalii factori ce influenteaza performantele unei case si implicit atingerea obiectivului stabilit sunt:

Factori primari

• Izolare termica maxima, structura compacta si eliminarea puntilor termice: toate componentele anvelopei cladirii au valori U sub 0,15 W/(m2K), obtinute prin grosimi ale materialelor izolante intre 25 si 40 cm.

• Ferestrele trebuie sa aiba geam triplu si tocuri izolate. Scopul: o valoare U < 0,80 W/m2K incluzand tocul si o valoare g de 0,5 (transmitanta totala de energie solara) pentru suprafata vitrata.

• Etansarea la aer a cladirii: Rezultatul „Testului Blower Door“ trebuie sa fie < 0,6 schimburi de aer pe ora.

• Recuperarea caldurii din aerul evacuat: cea mai mare parte a caldurii evacuate cu aerul viciat extras este reintrodusa in debitul de aer proaspat admis (intr-un schimbator de caldura in contra-curent). Rezulta o proportie de recuperare a caldurii de peste 80%.

Factori secundari

• Pre-tratarea aerului proaspat: aerul proaspat poate fi pre-incalzit iarna si pre-racit vara, intr-un schimbator de caldura geotermal.

• Orientare spre sud si fara umbrire iarna: folosirea pasiva a energiei solare reduce necesarul de energie pentru incalzire.

• Prepararea apei calde menajere: energia necesara poate fi produsa cu ajutorul colectoarelor solare (nece­sarul de energie pentru pompa de circulatie 40/90 W pe litru) sau prin pompe de caldura aer-apa (coefici­ent de performanta mediu egal cu 4). Vara, pompa de incalzire poate fi folosita si pentru racire, imbunata­tind eficienta energetica. Masinile de spalat vase si masinile de spalat trebuie sa fie conectate la reteaua de apa calda pentru a reduce energia consumata pentru incalzire.

• Aparate electrocasnice eficiente energetic: frigiderul, cuptorul, congelatorul, lampile, masina de spalat etc. sunt alte elemente integrate in conceptul de casa pasiva. Dar de aceasta trebuie sa se preocupe locatarii insisi.

Alegerea materialelor

Pentru indeplinirea standardelor de casa pasiva, anvelopa cladirilor pasive trebuie sa indeplineasca cerinte ridicate privind izolatia termica – coeficient de transmisie a caldurii de U ú 0,15 W/(m2K). In functie de proprietatile de izolare termica a zidurilor exterioare portante si de conductivitatea termica a materialului izolant folosit, poate fi necesara montarea unui sistem exterior de izolare termica de pana la 40 cm grosime.

Sistemele moderne compozite de izolare termica exterioara (ETICS) bazate pe materii prime minerale combina cele mai ridicate proprietati izolante cu usurinta de manipulare. In comparatie cu sistemele de izolare conventionale, cheltuielile suplimentare se recupereaza dupa numai cativa ani, permitand astfel ca, pe termen lung, proprietarii sa economiseasca multi bani, fara sa afecteze mediul.

Solutiile de izolatie produse de Saint-Gobain Isover, bazate numai pe materii minerale, permit atat atingerea parametrilor de izolare termica, cat si obtinerea unui confort acustic optim. Pe langa aceasta, produsele Isover au urmatoarele caracteristici:

• instalare si utilizare fara riscuri;

• nu contin carburanti si pesticide;

• sunt neutre chimic;

• deosebit de economice, in special cand au grosimi mari;

• nu sunt combustibile;

• nu contin agenti de combustie lenta si substante ce polueaza solul;

• sunt permeabile pentru vapori.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 41 – septembrie 2008

 

Autor:
Gabriel Golumbeanu – Brand & Comunication Manager, Saint-Gobain Isover Romania

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2008/09/30/multi-comfort-house-saint-gobain-isover-si-casa-pasiva/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>