«

»

O casa de vacanta mai ieftina si neconventionala

Share

Multi romani isi doresc o casa de vacanta la munte sau la mare. O astfel de casa ramane pentru cei mai multi un simplu vis.

Mai trist este faptul ca destui au terenuri, unele terenuri chiar foarte bune, mostenite sau cumparate, dar nu au bani si pentru casa.

Daca ai intreba un roman ce fel de casa de vacanta ar dori, ai afla ca o casa cu living si 1-2 dormitoare ar fi suficienta pentru o familie de 3-4 persoane.

Cunoscand preturile pietei constructiilor in Romania o astfel de casa (de zidarie) ar costa in jur de 50-60.000 Euro cel putin, chiar in conditiile in care in unele zone mana de lucru este mai ieftina.

Pentru cei curajosi, propun o casa de vacanta (care poate sa nu fie neaparat de vacanta), mai usor si mai ieftin de realizat, mai ales pentru cei care au un teren plat si cu minim 10 m latime.

 

Astfel, se poate comanda de pe site-ul www.damar-group.ro o hala semicilindrica, utilizata de obicei ca depozit, modulul minim fiind de 7,60 x 10,00 m, cu h = 3,80 m.

Modulul de hala este din tabla cutata si poate fi livrat cu sau fara termoizolatie interioara – pretul unui mp de modul este de 33 – 45 Euro, deci la cca 76 mp pretul ar fi de 2.600 – 3.500 Euro (fara transport, care poate fi negociat).

Pentru fundatie este suficienta o dala groasa de B.A., cu 0,80 – 1,00 m mai lata decat hala pe toate laturile, pe care se va aseza o bordura de B.A. sau zidarie de 20-50 cm inaltime, pe conturul halei.

Durata de realizare a dalei poate corespunde cu durata de livrare a constructiei metalice, astfel ca la sosirea acesteia sa se poata si monta.  Pretul dalei este simtitor mai mic decat al unei fundatii conventionale, impreuna constructia metalica si dala ajungand la cca 6.000 – 8.000 Euro.

Este momentul in care putem spune ca avem „o casa la rosu“, la un pret mai mult decat convenabil.

In functie de planul ales, intrarea se poate „perfora“ pe una din laturi sau pe capete.

Capetele halei se pot vitra total sau partial, in functie de partiul ales, cu tamplarie de PVC sau lemn stra­tificat (nu se recomanda aluminiul), obtinandu-se o vedere panoramica spre curte sau peisaj.

Pentru accesul la interior, peste bordura de contur, se poate executa o punte, de zidarie sau lemn tratat (mai scump), pe care sa se urce din exterior (max. 3 trepte) si sa se continue in interior fie pe toata suprafata casei, fie doar pe suprafata unei zone din casa, astfel incat sa se obtina si o denivelare interesanta a planului (pe anumite portiuni ale suprafetei inaltate se poate organiza si un spatiu de depozitare).

Compartimentarea interioara se va face cu pereti de gips-carton pe structura de lemn sau metal, iar pe conturul interior al halei se va pune gips-carton sau lambriu (aici deja fiecare isi va face propriile socoteli), cu termoizolatie de vata minerala. Un partiu bine gandit poate exclude orice alte perforari ale structurii de metal in afara de cele pentru intrare.

Instalatiile pot fi de la simplu la costisitor, dar aici este o problema de optiune personala.

La exterior, pe capetele constructiei se pot monta „deck-uri“ de lemn tratat sau terase de zidarie, pergole, umbrare, in functie de necesitatile, posibilitatile si fantezia fiecaruia; cei 0,80 – 1,00 m ramasi pe contur vor fi trotuarul de protectie al casei.

Halele se livreaza in mai multe culori, astfel ca se poate evita „jignirea“ peisajului cu o culoare aiurea.

Avantajele unei constructii de acest tip ar fi:

• Pretul final mai redus decat al unei constructii conventionale;

• Executia rapida, cu mana necalificata (dar supravegheata);

• Simplitatea volumului, usor de integrat in orice peisaj;

• Evitarea problemelor de aco­pe­rire si de scurgere a apelor pluviale;

• Posibilitatea personalizarii fie­carei constructii;

• Posibilitatea mutarii halei pe alt amplasament, la nevoie;

• Posibilitatea amenajarii (acolo unde bordura de contur este de 50 cm, a unei supante in care pot fi amplasate 1-2 dormitoare – inalti­mea fiind de cca 4,00 m.

Cei care isi doresc o asemenea casa de vacanta trebuie sa treaca peste prejudecati si peste parerile vecinilor si sa incerce sa-si construiasca o casa neconventionala care poate fi extrem de confortabila.

• Proiectul este inregistrat la O.A.R. Bucuresti.

• Ilustratia este de pe site-ul www.damar-group.ro – hale second hand.

• Prospect STEELMASTER.

• Prospect NBF.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 41 – septembrie 2008

 

Autor:
prof. dr. arh. Mircea Silviu Chira



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2008/09/30/o-casa-de-vacanta-mai-ieftina-si-neconventionala/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.