«

»

Reabilitare front de acostare cheu Port Constanta

Share

Antreprenor: SC Convas Construct SRL, Constanta

Beneficiar: CN Administratia Porturilor Maritime Constanta SA

Proiectant: SC IPTANA SA, Bucuresti

 

Caracteristici tehnice si functionale

Lucrarea a constat in executarea unui cheu nou in locul celui existent care a fost avariat, o parte din acesta prabusindu-se in apa.

Eliberarea amplasamentului a fost foarte dificila deoarece a necesitat spargeri de betoane sub apa, scoaterea betonului spart si a blocurilor sfaramate de 100 t/buc., scoaterea bolarzilor etc.

Cheul nou a fost realizat in fata fostului cheu. Lucrarile au cuprins executia cheului, a prismului descarcator si a umpluturilor din spatele acestuia.

Zidul de cheu are lungimea de 207,25 m, inchiderea spre S-E fiind prevazuta cu o pila de colt si o pila formata din doua blocuri tip F suprapuse si patru blocuri tip D modificate. La capatul de N-V cheul se termina in trepte, pentru a se putea realiza o prelungire viitoare.

Patul de fundare a fost realizat din piatra bruta adusa pe gabara si basculata pe amplasamentul cheului, nivelata cu ajutorul scafandrilor.

Zidul de cheu a fost realizat in pile de 5,50 m lungime, din sase tipuri de blocuri turnate in cofraje metalice; blocurile de beton de cca. 100 t fiecare au fost ridicate cu macaraua plutitoare pentru a fi asezate pe pozitie in pile. S-a urmarit realizarea in aliniament a paramentului pilelor si realizarea unui rost de maxim  5,0 cm intre pilele adiacente.

Coronamentul a fost turnat in tronsoane de 33,30 m, cu rosturi de 2 cm.

Consolidarea patului de fundare din fata cheului s-a realizat prin compactarea cu un mai de 10 t, cu diametrul de 2,00 m, lasat sa cada de la 1,00 m inaltime, ramanand permanent submersat. Compactarea s-a executat in straturi de maxim 0,90 m grosime, in doua cicluri.

Lucrarile executate de pe apa si sub nivelul apei, cu un grad foarte mare de dificultate, au demonstrat profesionalismul si buna pregatire tehnica a constructorului. Prin reabi­litarea frontului de acostare a cheului post acostare gabare a fost realizata o lucrare etalon pentru SC CONVAS CONSTRUCT SRL Constanta.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 41 – septembrie 2008Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2008/09/30/reabilitare-front-de-acostare-cheu-port-constanta/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.