«

»

ARACO: Rolul, impactul si avantajele fondurilor paritare in industria constructiilor

Share

Federatia Europeana a Lucratorilor din Constructii si Lemn (EFBWW) si Federatia Industriei Europene a Constructiilor (FIEC) doresc sa sublinieze ca industria constructiilor are trasaturi specifice, care o disting clar de alte sectoare industriale.

Una din aceste caracteristici ale industriei constructiilor este rolul responsabil al partenerilor sociali in raport cu un numar mare de chestiuni de cea mai mare importanta si de interes considerabil pentru acest sector. Astfel, partenerii sociali joaca un rol esential in situatii cum sunt contracararea lipsei frecvente de muncitori calificati, imbunatatirea continua a sanatatii si securitatii muncii, promovarea si dezvoltarea invatamantului profesional, infiintarea de planuri (ocupationale) de economii si de mecanisme de investitii.

 

Partenerii sociali europeni si nationali considera ca aceste pro­bleme pot fi abordate cel mai bine prin energii unite. Impreuna, parte­nerii sociali nationali pot furniza va­loare sporita pentru crearea unei industrii a constructiilor durabila, luand in considerare dimensiunile sale sociale si economice.

Prin intermediul sistemului de negociere colectiva, partenerii sociali sunt bine plasati pentru a imbunatati piata muncii in sectorul constructiilor, prin furnizarea unei protectii mai bune a muncitorilor si prin atragerea muncii calificate.

 

Dialogul social si relatiile industriale

Partenerii sociali europeni si nationali din industria constructiilor sunt puternic angajati in construirea unui sector sustenabil pe termen lung. Datorita acestei abordari, rela­tiile industriale sunt vazute ca un instrument indispensabil.

Cum sectorul constructiilor este alcatuit in principal din IMM-uri – chiar daca unele mai mari au o marime suficienta sa o faca – datorita si nivelului inalt de mobilitate in cadrul sectorului, este dificil de organizat industria la nivel de santier. De aceea, EFBWW si FIEC considera ca dialogul social, precum si relatii industriale mai largi vor fi organizate la nivel national si regional.

Datorita trasaturilor specifice ale industriei constructiilor, cum sunt impactul factorilor legati de climat, mobilitatea ridicata a  lucratorilor si caracterul „one off“ al productiei, (sistem de productie in care se rea­lizeaza bunuri de inalta calitate) EFBWW si FIEC sprijina puternic relatii industriale la toate nivelurile pentru acele chestiuni care au un impact nemijlocit asupra sectorului. Pe langa acestea, EFBWW si FIEC recomanda tuturor statelor membre sa recunoasca si sa sprijine relatii industriale bilaterale intre parte­nerii sociali recunoscuti in industria constructiilor.

EFBWW si FIEC subliniaza faptul ca partenerii sociali recunoscuti oficial vor fi singurii autorizati sa infiinteze fonduri sociale paritare.

 

Fondurile sociale paritare

In procesul realizarii unei industrii a constructiilor mai durabile, fondurile sociale paritare joaca un rol important. Depinzand de specificitatile fiecarei tari, diverse activitati cum sunt formarea profesionala, sanatatea si securitatea ocupationala, pensiile ocupationale, protectia sociala complementara, economiile si investitiile etc. sunt probleme care pot fi tratate in comun in fonduri sociale paritare infiintate, organizate si conduse de parteneri sociali autonomi.

Pentru a face fata realitatii complexe a industriei constructiilor, fondurile sociale paritare vor fi infiintate ca institutii de partenerii sociali nationali autonomi si reprezentativi. Autonomia partenerilor sociali va trebui sa includa, de asemenea, reguli privind „constituirea“ de catre contri­butori (angajatori si/sau lucratori activi) si „platile“ catre beneficiari (lucratori, pensionari etc.) intr-o maniera rapida, flexibila si transparenta.

EFBWW si FIEC considera ca managementul paritar al procesului de luare a deciziilor este un pilon important al dialogului social si prin aceasta, un instrument perfect pentru indeplinirea obiectivelor Strategiei Lisabona, combinand cautarea eficientei economice, pe de o parte, cu apararea drepturilor sociale ale lucratorilor salariati, pe de alta parte. Prin adoptarea unui sistem de mana­gement paritar, partenerii sociali pot tine sub supraveghere riscurile fondului si sa se asigure ca fondurile nu sunt utilizate in alte scopuri decat cel al obtinerii unor beneficii inalte. In acest mod, parte­nerii sociali vor fi capabili sa impace obiectivele sociale si economice ale statelor membre. Astfel, implicarea organizatiilor paritare ca stakeholders – cheie este esentiala.

Partenerii sociali trebuie sa asi­gure totdeauna securitatea contributiilor platite si echilibrul pe termen lung al fondurilor constituite. Ei trebuie, de asemenea, sa monitorizeze continuu eficienta lor economica si sa o mentina, printr-un management corect, la un nivel acceptabil pe piata nationala si europeana.

EFBWW si FIEC considera ca participarea obligatorie a tuturor lucratorilor si companiilor, cel putin in anumite domenii, poate juca un rol central in asigurarea eficacitatii unui fond social. Participarea obligatorie creeaza un camp de joc egal pentru toate companiile si lucratorii. In plus, riscurile pot fi cel mai bine stapanite intr-un grup mai larg. EFBWW si FIEC ar dori, de asemenea, sa sublinieze ca, atunci cand un fond social face provizioane pentru o participare obligatorie in anumite domenii, el ar putea, de asemenea, sa propuna o posibila participare suplimentara in aceleasi domenii sau in altele.

EFBWW si FIEC considera ca solidaritatea, in special cand este aplicata schemelor de protectie sociala, constituie o temelie a modelului social european.

EFBWW si FIEC recunosc faptul ca fondurile sociale paritare din industria constructiilor sunt un instrument esential pentru coeziunea industriei si pentru sustenabilitatea sa. Ambele organizatii sunt in intregime de acord cu urmatoarele:

• Declara ca Tratatul European recunoaste explicit rolul partenerilor sociali si relatiile lor industriale;

Cere ca industria constructiilor sa fie recunoscuta de catre autori­tatile publice nationale si legislatori ca un sector in care autonomia relatiilor industriale paritare, negocierile si acordurile subsecvente sunt in intregime recunoscute si facilitate;

Solicita ca, atunci cand este necesar si acolo unde cadrul existent la nivel national o permite, prevederile unui acord colectiv bila­teral sa fie declarate general aplicabile pe tot cuprinsul tarii, pentru toti angajatorii si lucratorii care muncesc in sectorul de constructii interesat.

Indeamna ca, acolo unde nu exista inca acest cadru, autoritatile nationale sa stabileasca unul legal, in care partenerii sociali sectoriali nationali sa poata negocia in mod autonom:

– acorduri colective;

– crearea de fonduri sociale paritare si modul in care acestea ar trebui sa opereze.

Cheama autoritatile publice sa apere deplina autonomie a partene­rilor sociali fata de orice influenta politica de natura a reduce eficacitatea actiunii lor comune.

Declara ca autonomia deplina a partenerilor sociali nationali este un factor esential pentru sustena­bilitatea si flexibilitatea fondurilor sociale paritare, in scopul de a raspunde preocuparilor industriei constructiilor.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 41 – septembrie 2008Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2008/09/30/rolul-impactul-si-avantajele-fondurilor-paritare-in-industria-constructiilor/

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa de email nu va fi publicata.