Traditia prelucrarii argilei in zona unde este amplasata Siceram dureaza de peste un mileniu. Sta marturie cuptorul de ars vase ceramice, datat din secolul IV, descoperit intr-un sit arheologic situat la 1 km de amplasamentul fabricii, cuptor care a fost renovat si expus la intrare in sediul firmei.
Dupa secole de prelucrare artizanala a argilei (toate casele si zidul cetatii Sighisoara fiind un amestec de zidarie de caramida si piatra) debutul secolului XX aduce mari schimbari in tehnologie.
Astfel, pe actualul amplasament al Siceram incep sa produca (prima in 1907 si a doua in 1914) doua fabrici in adevaratul sens al cuvantului, cu cuptoare de ardere proiectate in Germania (desenele sunt expuse la sediul firmei) si cu o serie de utilaje moderne pentru acea perioada.
Cu toate vicisitudinile istoriei dezvoltarea este continua, in 1962 punandu-se in functiune o noua capacitate de productie pe langa cele doua care au fost modernizate continuu.
Astfel, la sfarsitul deceniului IX al secolului trecut aici se realiza circa 7% din productia nationala de zidarii din ceramica, respectiv 20% din productia de invelitori ceramice.
In ciuda dotarii tehnologice invechite si a problemelor generate de trecerea de la un sistem centralizat la o economie de piata, Siceram se mentine permanent printre principalii competitori de pe piata de profil.
Adevarata renastere a firmei are loc dupa privatizare, cand incep sa se puna bazele unui program de investitii si de diversificare a productiei care in timp se va dovedi a fi atuul castigator.
Prima investitie de amploare demareaza in anul 2003 si consta intr-o fabrica noua de zidarii gandita initial pentru 400 tone pe zi (vechea capacitate avea 150 tone pe zi), dar care a ajuns la aceasta data, prin modificarea si imbunatatirea proiectelor originale, sa produca in prezent peste 800 tone pe zi. La data definitivarii, linia tehnologica de caramizi va avea cea mai mare capacitate din Romania.
Deoarece nu s-a dorit pierderea contactului cu piata o perioada prea mare de timp (investitia s-a derulat in 3 ani), lucrarile s-au efectuat cu preponderenta in perioada friguroasa de extrasezon.
Valoarea investitiei a fost de circa 8 milioane EURO, fiind recuperata in intregime.
Cu aceasta ocazie s-a lansat si o noua marca de zidarii, TERMOBLOC marca ce la ora actuala este foarte bine perceputa pe piata unde activam. Sub aceasta marca se produc si elemente de planseu ceramic, Siceram fiind primul producator autohton care a produs si promovat acest tip de planseu mult folosit in Europa.
Datorita acestei investitii, cu toate ca in ultimii ani productia de zidarii s-a dezvoltat exploziv, inclusiv ca urmare a aparitiei pe piata a unor mari firme internationale, s-a reusit chiar o crestere a cotei de piata la circa 8-9%.
De asemenea, aceasta a contribuit decisiv la clasarea Siceram pe primul loc in ultimii trei ani in sectorul nostru de activitate.
Desigur se impunea o modernizare a capacitatilor si la producerea invelitorilor ceramice, dar aici erau niste probleme inclusiv in ceea ce privea materia prima.
Ca atare, incepand cu anul 2005, s-au demarat o serie de studii pe argila din cariera proprie. Ca urmare a rezultatelor nu prea bune, aceste studii s-au extins si pe argilele din alte locatii, stiut fiind faptul ca o argila de calitate este imperios necesara pentru obtinerea unei tigle de calitate. In final, aceasta argila a fost gasita la Bodoc, langa Sf. Gheorghe, unde s-a deschis o cariera, si ea a stat la baza investitiei demarate la sfarsitul anului 2006 si finalizata in primavara lui 2008.
Investitia este una dintre cele mai moderne din Europa si produce, in premiera in Romania, tigla ceramica de 10 buc/mp, beneficiind de primul cuptor monostrat de ardere a tiglelor ceramice, respectiv al doilea din Europa de Est, toata tehnologia fiind de ultima generatie.
Productia estimata va fi de 14 milioane tigle si accesorii pe an, investitia finala fiind de circa 16 milioane de EURO.
Cu aceasta ocazie s-a lansat o noua marca de invelitori, TERRA ROSA®, denumire bazata pe culoarea specifica a tiglelor obtinute din argila de Bodoc. Se produc momentan 8 tipuri de invelitori, respectiv: Baltica si Carpathia de 10 buc/mp, Marsilia, Portugheza, Valahia de 15-16 buc/mp, Bavaria de 30 buc/mp, Andalusia de 44 respectiv 64 buc/mp.
Pe langa produsele specificate se mai produc vase de gradina din ceramica sub marca DECOPLANT, precum si o serie de alte produse artizanale cum ar fi pardoselile ceramice fabricate manual, placaje ceramice si o serie de produse pentru restaurarea monumentelor istorice.
De remarcat este cresterea continua a cererii interne de pardoseli, in principal pentru pensiuni si cladiri rustice, si a faptului ca avem un bun renume in exportul acestor produse ele fiind folosite inclusiv la lucrarile de restaurare din Vatican.
In privinta produselor pentru restaurarea monumentelor istorice, lucrarea de referinta este tigla de pe Biserica din Deal din Sighisoara, tigla care a fost produsa cu o tehnologie aproape similara cu cea de acum cateva sute de ani si care acum se incadreaza perfect in decorul medieval al cetatii.
Toate aceste realizari au fost posibile datorita existentei unui colectiv deosebit al carui unic scop este deplina satisfactie a clientului.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 41 – septembrie 2008
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns