«

»

TIAB: Avantajele proiectarii 3D

Share

Aplicatiile software de proiectare 3D reprezinta o solutie moderna si mult mai eficienta pentru realizarea, gestionarea si executia proiectelor de mare anvergura, asupra carora este necesara o viziune cat mai clara, in vederea optimizarii cheltuielilor si a alocarii resurselor. O astfel de aplicatie este in curs de implementare la TIAB Elec & Proces. In cele ce urmeaza este prezentat un studiu de caz referitor la realizarea traseelor de cabluri de medie tensiune pentru o instalatie industriala.

 

Premise

Metoda clasica de proiectare introduce multe dificultati din cauza omiterii unor detalii importante de executie. Spre deosebire de ima­ginea pe care o ofera desenele bidimensionale conventionale, o imagine tridimensionala permite o construire virtuala a intregului proiect. Majoritatea detaliilor pot fi incluse si evaluate din faza de proiectare, evitan­du-se astfel foarte multe „surprize“ care apar in faza de executie.

In cazul de fata, au fost modelate traseele de cabluri de medie tensiune plecand de la cateva fotografii ale instalatiei. In figura 1 este pre­zentata o imagine a subsolului de cabluri studiat.

Dupa fotografierea instalatiei, s-a efectuat o serie de masuratori pentru fixarea unor repere.

 

Modelarea instalatiei

Etapele de modelare corespund riguros etapelor de executie propriu-zisa a proiectului.

1. Se modeleaza mai intai spatiul in care urmeaza a fi construita instalatia.

2. Se pregatesc elementele componente (cablurile, consolele, suportii, clemele etc.). In cazul in care acestea sunt elemente uzuale, de regula pot fi gasite intr-o baza de date afe­renta aplicatiei software. Daca sunt elemente de constructie speciala, acestea sunt modelate in aplicatie si salvate ca entitati intr-o baza de date proprie, in vederea utilizarii ulterioare.

3. Dupa alegerea elementelor, acestea se asambleaza in model pentru a se obtine modelul instalatiei per ansamblu.

4. Se efectueaza verificari in ve­derea depistarii erorilor si restrictiilor ce ar putea aparea in faza de executie.

5. Modelul finit este trimis catre executant, alaturi de un set de rapoarte generate automat de catre aplicatie. De exemplu, se pot genera liste cu necesarul de materiale.

Executantul are la dispozitie gratuit o extensie a aplicatiei software ce ii permite sa vizualizeze intregul model. In figura 2 este prezentata o captura de ecran a rezultatului obtinut in urma modelarii instalatiei.

 

Concluzii

Modul de lucru prezentat anterior duce la eliminarea numeroaselor modificari ale proiectului initial ce apar in faza de executie.

Avand o imagine cat se poate de clara asupra a ceea ce urmeaza a fi construit, un alt avantaj este dat de posibilitatea unui sef de echipa de a coordona mai multi oameni.

Cel mai important avantaj insa este faptul ca se realizeaza importante economii de resurse, iar cheltuielile sunt reduse vizibil.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 41 – septembrie 2008

 

Autor:
ing. Sorin Mihai STOICA – TIAB Elec & ProcesDaca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2008/09/30/tiab-avantajele-proiectarii-3d/

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa de email nu va fi publicata.