«

»

„Nu ne vindem tara“… o distrugem!

Share

Daca inainte de 1989 sloganul mai sus amintit reprezenta exagerarea spiritului patriotic si era hulit de asa-zisii partizani ai economiei de piata, dupa 1990 lucrurile s-au schimbat, putem spune, radical, in sensul ca acum vindem tot. Romania nu trebuie sa mai ramana decat cu numele, si aceasta numai la trecut, si nu o tara de perspectiva cat de cat demna intr-o uniune ce se vrea europeana si a carei membra este.
Europeana pentru profitorii externi, dar, mai ales, interni, pentru ca ultimii pornind de la ideea ca „ce a fost al nostru al tuturor“ pana acum 18 ani trebuie vandut pentru burdusirea buzunarelor „baietilor destepti“ aparuti ca ciupercile dupa ploaie si care nu au mama, nu au tata, atunci cand pot, si pot, distrug totul pentru interesele lor.
Asa s-a ajuns la acest record nedorit ca, in mai putin de 20 de ani, economia romaneasca sa fie pulverizata cu toate ca printr-un efort minimal de modernizare putea ramane suficient de competitiva. Economia Romaniei de astazi nu are in componenta decat mari si numeroase cladiri comerciale, bancare, hoteliere, administrative, apartinand, bineinteles, strainilor, preponderente fiind importurile, capacitatile industriale restrangandu-si suprafetele si productiile.
Cei care s-au perindat pe la administrarea treburilor tarii n-au facut decat, chipurile, sa condamne comunismul si ceea ce a facut el, deci si industria si agricultura care erau resursele de baza ale bugetelor tarii noastre.
Astazi depindem intru totul de altii. Vreti exemple? Stiti si dumneavoastra destule.
Vorbind de sectorul constructiilor, aici treburile au un sens deosebit, un sens unic daca vreti, impus de interese straine obscure, interese admise, insusite si mai ales realizate in cardasie cu „patriotii“ romani, in special spatii comerciale, locative si administrative.
Si n-ar fi nimic rau in aceasta, pentru ca inca exista si va exista nevoia de asemenea spatii.
Ce deranjeaza flagrant, insa, este salbaticia cu care se sacrifica o serie de suprafete cu vegetatie pentru a se implanta, bineinteles, constructii aberante.
In Bucuresti, cel putin, se poate afirma ca orasul va deveni prin noile constructii ceva de neinteles.
Interesul financiar al dezvoltatorilor imobiliari trece peste orice asteptari, cu sprijinul direct al intermediarilor romani. Acestia mijlocesc si vand totul fara scrupule in schimbul unei mite consistente.
Uitati-va in Piata Presei Libere, unde o zona expozitionala de exceptie care nu exista in Europa a fost complet anihilata ca valoare peisagistica, expozitionala si economica pentru ca niste „domni“ din sferele inalte ale puterii politice si administrative au concesionat un spatiu public pentru ridicarea in prima etapa a doua blocuri turn de cate 16 etaje fiecare. Nu este o adevarata crima sa distrugi fara mila 106 arbori si 36 de arbusti ornamentali aflati in parcul care reprezenta fatada complexului amintit?
Daca se facea ceva care sa infrumuseteze ceea ce exista era un lucru laudabil, dar ca sa sacrifici vegetatia pentru a planta doi mastodonti destinati birourilor este o adevarata crima. Si acesta este doar inceputul pentru ca a doua mutare vizeaza „punerea la pamant“ a intregului complex Romexpo pentru a face loc unui complex rezidential sau auto!? Cu gandul la ce s-a petrecut in fata Parcului Herastrau, inchipuiti-va ce va fi in acest nod rutier al Pietei Presei Libere.
Am sugera actualului primar general al Capitalei sa extinda practica demolarilor si la aceste cladiri care uratesc asa-zisul „prim oras al tarii“.
Sigur ca este un act „delicat“ care ar trebui totusi rezolvat pentru ca autorii acestei nesabuinte nu pot fi absolviti de raspunderea morala, pecuniara si sociala la care „au inchis ochii“, incurajand si aproband din interes lucrari care sunt total neavenite in spatiul la care ne referim.
Acest lucru este absolut necesar pentru ca in perioada ultimilor patru ani, pornind de la ideea ca afacerile se fac pe piata libera s-a produs un adevarat dezastru (autori edilii capitalei) in arhitectura Bucurestiului (vezi cladirile din zona Pietei Victoriei, din vecinatatea catedralei Sf. Iosif, intersectia Bulevardul Carol cu strada Armand Calinescu s.a.m.d.).
Cu atat mai mult, complexul expozitional ROMEXPO trebuie sa ramana pe mai departe unul dintre simbolurile economice reprezentative ale Romaniei si nu ceva pus pe tejgheaua profitorilor deja imbuibati. De aceea vom pleda in continuare pentru rezolvarea acestui caz flagrant, cu speranta ca se va corecta eroarea care tinde sa se inalte si sa distruga o zona de traditie economica.
Imediata demolare a celor doua cladiri neavenite si sanctionarea celor vinovati, indiferent despre cine este vorba, este prioritatea prioritatilor daca vrem sa ramanem in randul lumii civilizate.



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2008/10/03/nu-ne-vindem-tara-o-distrugem/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.