«

»

ADING: Turnarea betoanelor pe timp de iarna

Share

Unele produse folosite in constructii detin un rol important in ceea ce priveste asigurarea productivitatii, durabi­litatii si calitatii lucrarilor, toate insemnand eficienta pentru investitor.

Firme straine si autohtone se „razboiesc“ pe piata romaneasca pentru a oferi produse de o inalta competitivitate. Intre ele se afla si Ading reprezentata in Romania de Kralex Com Bucuresti.

In cele ce urmeaza va fi vorba despre un compus lichid antiinghet denumit HIDROZIM T care asigura o turnare performanta a betoanelor la temperaturi exterioare de pana la -20 0C.

 

Atunci cand temperaturile exterioare ajung sub 5 0C metodele uzuale de turnare a betonului nu mai pot fi aplicate. Temperaturile scazute impiedica procesul de hidratare a betonului si, in consecinta, impiedica intarirea betonului. Mai mult, inghetarea apei din amestecul de beton proaspat duce la marirea volumului acestuia si la aparitia fisurilor in structurile de beton.

De aceea, atunci cand temperaturile scad sub 5 0C, este necesar sa se foloseasca metode speciale de preparare si turnare a betoanelor. Acest lucru implica o serie de masuri cum ar fi:

• Incalzirea unuia sau a tuturor componentelor amestecului de beton (apa, agregate, ciment);

• Protejarea cu o izolatie termica sau cu o metoda de incalzire (abur) a suprafetelor sau sectiunilor turnate;

• Folosirea la prepararea betonului a aditivilor antiinghet.

Pentru rezolvarea ultimei conditii, ADING produce si livreaza clientilor sai un compus lichid antiinghet, avand denumirea comerciala HIDROZIM T si care poate fi folosit la turnari pana la temperaturi exterioare de –20 0C.

Principalele proprietati ale HIDROZIM T:

• Lichid antiinghet pe baza de nitrati;

• Densitate: 1,32 ± 0,3 g/cm3;

• Lichid de culoare maro;

• pH: 7,0±1;

• Nu contine cloruri.

Foarte important la stabilirea dozajului – atunci cand se foloseste HIDROZIM T este ca acesta sa fie corelat cu temperatura mediului ambiant. Este vorba atat  de temperatura din timpul punerii in opera a betonului, cat si de cea care se asteapta peste noapte sau pe perioada inceperii procesului de intarire a betonului.

ADING recomanda urmatoarele dozaje ale HIDROZIM T corelate cu temperaturile mediului ambiant:

• Pentru temperaturi cuprinse intre +5 0C si -10 0C dozajul recomandat este de 1% din cantitatea de ciment;

• Pentru temperaturi cuprinse intre -10 0C si -20 0C dozajul recomandat este de 1,5% din cantitatea de ciment.

Temperatura betonului proaspat trebuie sa fie peste +5 0C, iar turnarea trebuie sa aiba loc cat mai repede posibil.

Cum acest lucru (turnarea cat mai rapida) este un deziderat dificil de atins, foarte important este sa se tina cont de cateva recomandari privind corelatiile dintre temperatura amestecului de beton si conditiile atmosferice specifice.

Temperatura minima a amestecului de beton corelata cu sectiunea structurii care se toarna:

• pentru structuri cu sectiuni foarte mici: 10 0C;

• pentru structuri cu sectiuni mici: 7 0C;

• pentru structuri cu sectiuni normale sau masive: 5 0C.

Temperatura minima a amestecului de beton corelata cu temperatura mediului ambiant si timpul  sau distanta de transport:

• 5 0C pentru amestecul de beton, cand temperaturile exterioare sunt cuprinse intre -1 0C si -15 0C;

• 8 0C pentru amestecul de beton cand temperaturile exterioare sunt mai mici de  -15 0C.

Temperaturi maxime pentru incalzirea componentelor amestecului de beton:

• Apa: 100 0C;

• Agregate: 65 0C;

• Ciment: 50 0C.

In tabelul 1 este prezentata o sinteza a corelatiilor intre temperatura mediului ambiant, dozajul de HIDROZIM T si a masurilor de protectie a betonului proaspat turnat recomandate pentru turnarile pe timp de iarna.

Este necesar ca, la prepararea amestecului in statie, sa se utilizeze HIDROZIM T in combinatie cu un plastifiant sau un superplastifiant reducator de apa din cate­goria FLUIDING sau SUPERFLUID pentru a se obtine reducerea de apa prevazuta de proiectantul retetei de beton in vederea imbunatatirii lucrabilitatii si asigurarea clasei de rezistenta.

De asemenea, atunci cand exista pericolul aparitiei fenomenelor de contractare a beto­nului sau cand masurile de protejare adecvata a suprafetelor turnate sunt dificil de luat este recomandata folosirea unui accelerator de priza de tipul INGUNIT.

In concluzie, turnarea pe timp de iarna trebuie facuta cu atentie, cu respectarea stricta a conditiilor specifice de preparare si turnare a betonului, folosirea produselor antiinghet si a aditivilor plastifianti sau superplastifianti fiind imperativa, daca se doreste respectarea conditiilor de calitate.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 42 – octombrie 2008

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2008/10/30/ading-turnarea-betoanelor-pe-timp-de-iarna/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.