«

»

AMF SOUNDMOSAIC (I)

Share

Sistemul nou dezvoltat – AMF SOUNDMOSAIC este un difuzor cu membrane de mare suprafata, in formatul raster al plafonului casetat si care lucreaza dupa principiul unui transformator de unde oscilatorii (unde transversale). Astfel, placa din fibra minerala lucreaza, in sine, ca un difuzor, impulsul (oscilatia) reali­zandu-se prin intermediul MODULULUI DE SUNET aplicat in spatele placii si nu se diferentiaza, ca atare, de restul plafonului – AMF. Prin urmare, sistemul AMF SOUNDMOSAIC este disponibil in toate tipurile de suprafete – THERMATEX.

 

AMF SOUNDMOSAIC

Componenta esentiala a sistemului este M0DULUL DE SUNET, care, in acelasi timp, reprezinta, ca sursa de oscilatii, elementul cel mai important al unitatii constructive. Pentru a optimiza efectul reflexiei sunetului pe suprafata plafonului se cupleaza placile invecinate cu cea de suport a modulului, cu ajutorul unor agrafe/pene de presiune uzuale pentru profile – „T“.

Descrierea montajului

Manipularea sistemului SOUNDMOSAIC se efectueaza ca la orice placa obisnuita din fibra minerala – AMF. Pentru a se realiza un montaj corect (montajul clasic) se face trimi­tere la instructiunile de montaj privind sistemul de montaj „C“ de la AMF. O redare optima a sunetului se obtine evitandu-se montarea modu­lului pe o placa de la marginea plafonului sau pe peri­metrul acestuia. Amplasarea modulului trebuie sa se realizeze la o distanta minima de perete, pe al doilea (optim – pe al treilea) sir de placi.

A se evita asezarea libera a cablului pe partea din spate a placilor. Acest lucru poate sa conduca la vibratii nedorite. Placile plafonului se vor conecta intre ele prin intermediul unor pene de presiune, care incaleca profilele – „T“ si preseaza placile respective pe structura meta­lica (pentru fiecare latura de placa se vor utiliza minim doua pene). Astfel, se cupleaza intre ele noua placi – AMF din cadrul plafonului. Langa placa dispusa central, pe care se monteaza MODULUL DE SUNET, se vor fixa alte opt placi ce inconjoara placa centrala. Numarul de pene de presiune necesare pentru fiecare AMF-SOUNDMOSAIC este de minimum 24 de bucati.

 

Gradul de perceptie pe frecventa vocala

Gradul de perceptie a vocii are o influenta esentiala asupra asezarii, dispunerii si a numarului de difuzoare necesare. Scopul este de a obtine o perceptie uniforma/proportionala a sunetelor si silabelor, chiar si pe o distanta mai mare. Criteriul decisiv il reprezinta asa-numitul index-STI.

STI (Speech Transmission Index) reprezinta masura pentru gradul de perceptie pe frecventa vocala a sila­belor, cuvintelor si a frazelor complete. Ar trebui sa se atinga o valoare minima a indicelui STI > 0,45.

Diferente evidente se percep in mod categoric intre val. 0,4 si 0,5.

Datorita reflectarii sunetului pe o suprafata intinsa a plafonului, AMF-SOUNDMOSAIC ofera atat o redare optima cat si o calitate ridicata a sune­tului, chiar si pe distante mai mari. Desi difuzoarele cu membrana conica asigura pe zona din vecinatatea directa valori mai mari (in combinatie cu un nivel de zgomot mai ridicat), totusi raportat la suprafata de baza ce se iradiaza acustic, difuzorul cu membrana de mare supra­fata ofera mai multe avantaje esentiale. Iar, datorita reflexiei uniforme a sunetului, numarul necesar de difuzoare, in cazul unei radieri acustice uniforme, se reduce in mod considerabil.

 

Nivelul de zgomot

Procedeul uzual pentru masura­rea nivelului de zgomot (1 W la 1 m distanta) este indicat pentru difuzorul cu membrana conica, insa nu se potriveste in cazul difuzorului cu membrana de mare suprafata. Datorita modului de functionare diferit, o comparatie legata de o singura valoare ar reprezenta doar o inregistrare de moment si nu ar oglindi in nici un fel situatia reala.

Ca masura pentru transformarea efectiva a semnalelor electrice in unde sonore este valabila sensibilitatea sistemului (gradul de reactie al sistemului). In cazul reflectarii sunetului pe o suprafata intinsa a plafonului rezulta, in mod evident, diferente fata de difuzoarele cu membrana conica, ce isi concentreaza energia pe o zona mult mai mica.

Valoarea aparent mai mica de 71 dB (pentru un Watt) este relativa, daca avem in vedere o distanta mai mare.

In comparatie cu un difuzor conventional, care se monteaza intr-un pla­fon suspendat (difuzor cu membrana conica), sistemul AMF SOUNDMOSAIC poate fi actionat cu aproxi­mativ 10 dB mai incet, pentru a sonoriza aceeasi suprafata (de baza), la acelasi nivel de sonorizare. Eventuale varfuri de nivel sonor ale sursei de sunet sunt evitate in acest caz.

Masuratoarea alaturata, privind performantele produselor, se refera la o situatie de montaj existenta a sistemului AMF SOUNDMOSAIC, cat si a unui difuzor cu membrana conica. In aceasta situatie s-au reglat ambele sisteme astfel incat, si in cazul unei distante mai mari, sa predomine un nivel de zgomot suficient de mare, necesar unei sono­rizari principale.

Dupa cum rezulta, pentru sistemul AMF SOUNDMOSAIC este sufi­cient un nivel de iesire de cca 80 dB, pentru a mentine inca 70 dB, la o departare de 8 m.

Comparativ, un difuzor conven­tio­nal necesita pentru aceeasi suprafata de sonorizare un nivel de zgomot la iesire de aproximativ 90 dB.

Fara a lua in considerare datele tehnice, acesta este perceput de catre auditor, in functie de pozi­tionare, ca prea tare in apropierea difuzorului respectiv si ca prea incet, la o anumita distanta.

Scaderi, respectiv amplificari ale unor frecvente singulare, cum este cazul obisnuit la difuzoarele cu membrana conica, in anumite zone ale incaperilor, prin suprapunerea undelor sonore, nu apar in cazul siste­mului AMF SOUNDMOSAIC, datorita unor tehnologii diferite.

(Continuare in numarul viitor)

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 41 – septembrie 2008

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2008/10/30/amf-soundmosaic-i/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.