«

»

Centrul Multidisciplinar de Inginerie Structurala si Managementul Riscului

Share

Dezvoltarea economica a societatii moderne a secolului XXI, explozia fara precedent a tehnologiei informatiei, comunicarea in timp real si interdependenta industriala dintre state au reprezentat teme de interes general in cadrul conceptului de dezvoltare durabila. In cazul Romaniei, integrarea efectiva in cadrul Uniunii Europe si indeplinirea obiectivelor ambitioase ale Agendei Lisabona determina mutatii importante in rolul si locul cercetarii din sectorul de inginerie civila din tara noastra. In acest spirit, si fiind constienti de ceea ce denumea Thomas Friedman in monografia „The world is Flat: A brief History of the 21st Century”, NY, Farrar, Strauss and Giroux, 2005, ca intr-adevar pamantul este plat, iar comunicarea in domeniul cunoasterii, in domeniul ingineriei civile, ca si in toate celelalte domenii ale stiintelor ingineresti este esentiala, am dezvoltat, inca din anul 2002  Centrul Multidisciplinar de Inginerie Structurala & Managementul Riscului in cadrul Universitatii Tehnice Gheorghe Asachi din Iasi.

Misiunea centrului de cercetare este aceea de dezvoltare si transfer al cunoasterii in domeniul monito­rizarii structurilor din ingineria civila si managementul riscului la cutremure a spatiului urban existent, in conceptul dezvoltarii durabile.

 

Obiective generale ale cercetarilor

• dezvoltarea culturii organizationale in Centrul Multidisciplinar de Inginerie Structurala si Managementul Riscului pentru cooperarea si faci­litarea integrarii in concordanta cu obiectivele strategice ale Agendei Europene de cercetare in domeniul Ingineriei seismice;

• dezvoltarea capitalului uman reprezentat de tineri cercetatori doctoranzi, cercetatori stiintifici post-doctoranzi;

• participarea la proiecte europene in cadrul programului FP7 si ale planului national de cercetare-dezvoltare-inovare PN CDI 2007-2013;

• dezvoltarea parteneriatului stiin­tific cu centre de cercetare similare din tara si strainatate.

Centrul Multidisciplinar de Inginerie Structurala si Managementul Riscului s-a constituit in cadrul Universitatii din Iasi in anul 2002 si a fost operational in perioada 2003-2007 sub denumirea Centrul Multidisciplinar de Educatie, Cercetare si Mana­gementul Calitatii.

Au fost intensificate, in acest sens, cercetarile in domeniul Ingineriei Structurale si Managementul Riscului la dezastrele naturale prin cerceta­rile interdisciplinare dezvoltate de echipa centrului in cadrul proiectului postdoctorat cu tematica vizand Managementul vulnerabilitatii seismice a fondului urban construit. Pentru aceasta s-au utilizat Infrastructura de Informatii Spatiale (IIS), proiect CEEX nr.3202/2005 din programul national CEEX Cercetare de Excelenta – modulul postdoctoral PD.

S-au identificat noi directii de dezvoltare a cercetarilor in domeniul Ingineriei Seismice Integrate cu preocupari actuale din Platforma Europeana de Inginerie Seismica. Ca urmare, in 2007 prin aprobarea Biroului Senatului, centrul si-a schimbat denumirea functionand cu denumirea prezenta de Centrul Multidisciplinar de Inginerie Structurala si Managementul Riscului.

Din anul 2007 colectivul centrului a initiat cooperarea in programului FP7- Proiectul: Design Study of a European Facility for Advanced Seismic Testing, E-FAST, contractat recent cu nr. 212109/2008, perioada de executie 2008-2011, coordonator fiind Commisariat de l’Energie Atomique, CEA – Saclay, Franta, in colaborare cu Joint Research Center JRC, Eucentre, University of Pavia si Universitatea din Kassel, Germania. De asemenea, suntem participanti la Proiectul Seismic Engineering Research Infrastructure for European Synergies (SERIES) in coordonarea renumitului centru de cercetari in inginerie seismica din Universitatea Patras, Grecia, condus de reputatul profesor Michael FARDIS. Directoratul ambelor proiecte din partea universitatii iesene este prof. dr. ing. Gabriela M. Atanasiu.

Continuand preocuparile initiate in colaborare cu regretatul prof. dr. ing. Dan Galea, fostul director al Institutului de Informatica al Academiei Romane si decan al Facultatii de Automatica si Calculatoare din Universitatea tehnica Gheorghe Asachi din Iasi colectivul centrului a castigat in parteneriat cu Centrul National de Reducere a Riscului Seismic CNRRS, Universitatea Tehnica de Constructii din Bucuresti, si INCERC Filiala Iasi executia proiec­tului cu tematica actuala care vizeaza diagnoza vulnerabilitatii infrastructurii urbane la dezastre naturale si k-managementul riscului integrat pentru Municipiul Iasi (e-KnowRISKSAFE), executat prin Contractul nr.31065/2007, in perioada: 2007-2010, cu o valoa­re de 1.860.000 lei, (director: prof. dr. ing. Gabriela M. Atanasiu).

Tematica stiintifica de cercetare a proiectului se incadreaza in subdomeniul 3.4.6. al domeniului 3 de Mediu al cercetarilor privind evaluarea riscului integrat la dezastre in amplasamente urbane cu aplicatii la Municipiul Iasi din Planul National de cercetare-dezvoltare-inovare PNCDI II 2007-2013.

Ca obiective derivate ale acestui proiect sunt cresterea sectorului Cercetare–Dezvoltare–Inovare si a Tehnologiei Informatiei in dezvoltarea societatii durabile la nivel local, regional si national in Romania, precum si dezvoltarea si managementul cunoasterii in ingineria seismica si evaluarea riscului seismic al zonelor urbane aglomerate cu exemplificare la municipiul Iasi.

De asemenea, avand in vedere preocuparile colectivului nostru din domeniul evaluarii riscului seismic, participam in calitate de parteneri la elaborarea unui model conceptual si functional pentru estimarea pierde­rilor in cazul cutremurelor, utilizand sistemele informationale (CERSIS), executat in cadrul PNCDI II 2007-2013, modulul de parteneriate in domenii prioritare, contract nr. 31023/2007, in derulare pe perioada: 2007-2010, fiind coordonat de prof. dr. ing. Radu Vacareanu, Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti.

Echipa centrului de cercetare are expertiza inter si multidisciplinara fiind formata atat din cercetatori cu experienta, cat si din tineri cercetatori stiintifici in programe de studii doctorale din domeniul ingineriei civile si stiintei tehnologiei informatiei elaborand lucrari stiintifice interesante cotate ISI Thompson si/sau respectiv indexate in baze de date internationale.

Transferul de cunoastere pe care ni-l propunem se va face atat la nivel de Universitate, prin programele de doctorat si masterat in care suntem implicati in cadrul Facultatii de Constructii si Instalatii, cat si la nivel national.

In numerele viitoare ale Revistei Constructiilor se vor prezenta o serie de rezultate ale cercetarii stiintifice, care reflecta preocuparile, precum si realizarile noastre din ultima perioada in domeniul ingineriei seismice si a ingineriei structurale.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 41 – septembrie 2008

 

Autor:
prof. dr. ing. Gabriela M. ATANASIU, director CMIS&MRDaca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2008/10/30/centrul-multidisciplinar-de-inginerie-structurala-si-managementul-riscului/

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa de email nu va fi publicata.