«

»

EUROSTEEL 2008 Graz

Share

Cea de a V-a Conferinta – EUROSTEEL 2008 Graz a urmat celor din 1995 de la Atena, din 1999 de la Praga, din 2002 de la  Coimbra si din 2005 de la Maastricht. Toate aceste manifestari stiintifice au adunat un numar mare de specialisti, temele propuse fiind de actualitate, iar dezbaterile de o inalta tinuta stiintifica.

Conferinta de la Graz a fost organizata de trei mari Universitati (doua din Austria si una din Slovenia): Universitatea Tehnica din Viena, Universitatea Tehnica din Graz si Universitatea din Ljubljana. S-a convenit ca locul de desfasurare sa fie Graz-ul care se afla, din punct de vedere geografic, intre celelalte doua orase.

 

Orasul Graz este un centru universitar de renume mondial, avand circa 37.000 de studenti anual care studiaza in cele patru Universitati (foto 1).

Cea mai veche Universitate – Karl Franz – a fost infiintata in 1585. Universitatea Tehnica a fost infiintata in 1811, iar Universitatea de Muzica si Arta dramatica are cel mai vechi departament de jazz din Europa.

Lucrarile Conferintei s-au desfa­surat in cele doua ansambluri de cladiri ale Universitatii Tehnice (foto 2).

S-au sustinut 4 prelegeri pe teme generale in plen la sedinta de deschidere (foto 3), 285 de lucrari au fost prezentate oral in 55 de sesiuni paralele si 20 de postere au fost sustinute in doua sesiuni specializate. Lucrarile admise – in numar de 314 – sunt tiparite in doua volume care insumeaza 1902 pagini. Dintre autorii acestor lucrari 103 sunt „tineri cercetatori“ cu varsta sub 35 de ani, iar Comitetul stiintific al Conferintei a premiat trei dintre ei.

In cadrul conferintei s-au propus trei mari directii stiintifice: Practica si Eurocode, Materiale noi, Cercetare. Din aceste trei directii au fost dezvoltate circa 23 de domenii din care spicuim: ferme si poduri metalice, conexiuni, sectiuni formate la rece, seism, Eurocodes, stabilitate, dina­mica, rezistenta, oboseala, placi, constructii si poduri compuse, otel de inalta rezistenta, sticla, focul, practica, reabilitarea etc.

Teme ca Eurocode-urile, Seismul, Focul, au ramas si la aceasta a V-a Conferinta preferatele specialistilor, dar s-a constatat ca noi directii de cercetare prind contur, intre ele cea a Prabusirii progresive este una dintre cele mai incitante si controversate (foto 4).

Mentionam ca autorii prezentului articol au participat la Conferinta (foto 5), ca urmare a faptului ca sunt membri in colectivul de realizare a unui studiu pe aceasta tema intr-un Grant CNCSIS intitulat „Prabusirea progresiva“.

Romania a fost repre­zentata la toate nivelurile:

• in Comitetul stiintific – prof. Dan Dubina si prof. Radu Bancila;

• in Comitetul de organizare – prof. Dan Dubina;

• conducatori de sesiuni stiintifice – prof. Dan Dubina, prof. Radu Bancila, prof. Valeriu Stoian, prof. Florea Dinu;

• 12 lucrari cu 33 de autori;

• 14 participanti.

La sedinta de deschidere a fost prezentat primul numar al unei noi reviste intitulata „Steel Construction – Design and Research“ editata de Ernst & Sohn (www.ernst-und-sohn.de/steelconstruction).

Pentru cea de a VI-a Conferinta din 2011 a fost ales orasul Budapesta.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 42 – octombrie 2008

 

 Autori:
prof. univ. dr. ing. Carmen Bucur,
dr. ing. Mircea Victor Bucur – Universitatea Tehnica de Constructii BucurestiDaca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2008/10/30/eurosteel-2008-graz/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.