Lumina, aerul si securitatea sunt elementele centrale ale unei configuratii moderne de cladiri cu care ne intalnim in fiecare zi. Acest lucru este garantat de mai multe decenii de numele ESSMANN, care incearca sa utilizeze aceste trei elemente in favoarea dumneavoastra.
Domeniile de competenta ale produselor ESSMANN sunt multiple. Dintre acestea amintesc:
• Cupole de lumina;
• Luminatoare tip arcada si piramidale simple sau cu trape de fum si/sau de aerisire incorporate;
• Sisteme de ventilare si aerare;
• Sisteme de extractie a fumului si caldurii;
• Sisteme electronice de control si interconectare;
• Sisteme de drenaj pentru acoperisuri plane;
• Sisteme de reabilitare, reparatii, renovari pentru acoperisuri vechi;
• Service ESSMANN care include un pachet complet cu proiectare, asamblare, suport tehnic in santier si intretinere.
Scenariu de incendiu pentru cladirile inalte fara sisteme de protectie
Cladirile inalte au un comportament atipic la incendiu, ceea ce conduce la o tratare speciala a problematicii propagarii fumului si, implicit, a metodelor de protectie.
Se observa in fig. 1 fazele propagarii unui incendiu intr-o cladire in care sistemele de protectie lipsesc in totalitate.
Declansarea incendiului alarmeaza persoanele din imediata vecinatate, care incearca sa paraseasca locul afectat, utilizand caile de evacuare prestabilite (usile de acces spre casa scarii si culoarele aferente), deschizand astfel calea propagarii fumului in zonele amintite. Fumul si gazele toxice invadeaza casa scarii si spatiile adiacente obturand vizibilitatea, astfel incat ele nu reprezinta cai sigure de evacuare a personalului. In cele din urma, vizibilitatea devine zero, facand imposibila actiunea echipelor de interventie.
Scarile presurizate – un sistem complex de protectie impotriva fumului
Definitie: un tip de sistem de control al fumului, in care scarile sunt presurizate mecanic, cu respectarea scenariului de incendiu, cu usi de exterior care opresc contaminarea cu fum a spatiilor protejate (NFPA 92A – standardul pentru unitatile de control a fumului utilizand bariere de diferente de presiune).
Scenariul de incendiu pentru un sistem de protectie conform standardului amintit implica actionarea in 4 faze a sistemelor de protectie.
In faza 1, sursa de foc produce fum si caldura ceea ce determina persoanele din imediata apropiere sa evacueze zona afectata, precum si activarea alarmelor sistemului integrat. Fumul invadeaza pentru moment casa scarii si spatiile invecinate.
In faza 2, fumul este detectat, iar semnalul de alarma este transmis catre BMS (building management system) care activeaza alarmele sonore si vizuale. In acelasi timp, BMS-ul da usii electrice cele mai apropiate de sursa de foc comanda „INCHIDE“, concomitent cu trapa de fum din acoperis, care se deschide la maxim.
In faza 3, ventilatoarele aduc aer curat, care impinge fumul catre trapa. In acest fel, fumul elibereaza casa scarii, iar aerul redevine curat.
In faza 4, dupa evacuarea cu succes a fumului, incepe presurizarea casei scarilor, care poate fi folosita in siguranta de cei prezenti in cladire. In acest moment, deschiderea unei usi duce la scaderea presiunii in casa scarii, dar acest lucru este compensat de trapa de fum, care isi modifica unghiul de deschidere pentru pastrarea constanta a presiunii intre 15-50 Pa. Astfel se previne raspandirea nedorita a fumului (fig. 2).
Sistemul de protectie oferit de ESSMANN in Romania prin SC ISOPAN SRL tine cont de configuratia fiecarei cladiri si cerintele specifice ale acesteia, in conformitate cu standardele europene si nationale. Acestea sunt, in principal, compuse din: detectori automati de fum, butoane de urgenta montate la fiecare nivel, conducte de ventilare confectionate E90, ventilatoare, regulator de presiune si senzor diferential de presiune, motor electric de actionare si inchizator electric de usa (tip amortizor), elemente de avertizare (audio si optice). Toate aceste elemente sunt comandate de o centrala, care este dotata intotdeauna cu un sistem back-up de baterii, ce asigura functionarea completa a sistemului pentru 30-90 de minute.
Caile de evacuare Presurizate reprezinta singurul mod de protectie real ce reuseste sa asigure in situatii critice o evacuare de urgenta a personalului, in siguranta, precum si accesul echipelor de interventie.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 42 – octombrie 2008
Autor:
ing. Catalin MARAN – project manager
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns