«

»

PASCONMAT CONSTRUCT: Case pe structura de lemn (II)

Share

In acest numar al Revistei Constructiilor revenim cu mai multe informatii despre structurile de lemn – in special cele realizate in „sistem framing“ (american).

 

Din cauza deosebirilor intre normele specifice fiecarei tari sau zone ale globului, structurile reali­zate in sistemul framing conduc la aparitia unor diferente in constructia structurii si invelitorilor. Elementele principale ale structurii casei sunt, insa, aceleasi in toate zonele. Dife­rentele apar la tipul de lemn utilizat, la sectiuni, la placari ale structurii orizontale si verticale, la invelitori si la finisaje.

Sectiunea materialului folosit la realizarea panourilor de pereti, a planseelor si a sarpantelor este diferita in functie de zona si de materialul folosit. De asemenea, distan­tele dintre dulapi sunt diferite si, implicit, consumul de material.

O casa cu structura din lemn realizata in Romania in sistemul framing se compune din urmatoarele elemente:

 

Talpa casei

Este un element de baza al constructiei, prin care se executa tra­sarea si prinderea peretilor structurii de rezistenta de fundatia cladirii.
Este constituita dintr-un dulap de lemn, cu dimensiunile de 48 mm x 150 mm sau 45 mm x 120 mm, avand aceeasi latime cu a peretelui ce reazema pe aceasta. Talpa casei se aseaza pe un strat de hidroizolatie si se fixeaza provizoriu, in prima faza prin cuie sau holtzsu­ruburi. Dupa montarea peretilor de la parter se solidarizeaza cu acestia prin conexpanduri sau agrafele din otel beton existente in fundatie.

 

Peretii

Reprezinta principalele elemente de rezistenta si stabilitate ale constructiei. Peretii asigura preluarea sarcinilor verticale din greutatea planseelor si a sarpantei, precum si a sarcinilor orizontale din seism si vant si transmit aceste incarcari fundatiei.

Un mod de configurare poate fi cel alaturat: peretii sunt alcatuiti din dulapi de lemn de rasinoase, cu dimen­siunile sectiunii de 48 mm x 90 mm, 48 mm x 120 mm sau 48 mm x 150 mm, spatiati in plan la distante de 400…600 mm. Uzual, peretii exteriori se executa cu grosimea de 120 mm sau 150 mm iar cei interiori cu gro­simi de 90 mm si 120 mm. Aceste valori sunt impuse, in principal, de grosimea stratului termoizolator care este mai mare la exterior.

Elemen­tele verticale de rezistenta ale peretilor (montanti) sunt solidarizate de talpile orizontale ale panourilor prin cuie si coltare meta­lice galvanizate.

Panourile peretilor exteriori sunt placate, de regula, cu placi de OSB de 10 mm, care asigura rigidizarea si conlucrarea montan­tilor in plan lateral. Se realizeaza, astfel, o comportare de saiba rigida a peretelui in planul sau. Panourile peretilor interiori sunt contravantuite prin rigle dispuse orizontal si inclinat intre montanti.

Placarea peretilor exteriori si interiori se executa pe ambele fete intr-o mare varietate de modalitati. Astfel, se pot utiliza lambriuri din lemn, siding, astereala cu caroiaj de sipci pentru tencuiala, placi de OSB cu termosistem, placi de gips carton etc.

Termoizolatia este alcatuita din saltele de vata minerala cu grosimi de 50, 100, 150 mm care sunt dispuse intre montantii structurii de rezistenta.
Peretii sunt hidroizolati la exterior cu strat de membrana bitumata, iar la partea interioara au dispuse bariere de vapori.

(Continuare in numarul viitor)

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 41 – septembrie 2008

 

 

Autor:
ing. Daniel Pascu – director general



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2008/10/30/pasconmat-construct-case-pe-structura-de-lemn-ii/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.