«

»

SCHIEDEL: ABSOLUT – un nou produs in Romania

Share

Firma Schiedel, lider de piata in Europa in domeniul sistemelor de cosuri de fum prefabricate, este adepta unei dezvoltari inovative, fiind preocupata de aco­perirea tuturor cerintelor unei tehnologii de incalzire moderne.

Intotdeauna in pas cu evolutia tehnicii de incalzire, prin oferta sa Schiedel pune la dispo­zitia beneficiarilor solutii performante de evacu­are a gazelor de ardere pentru fiecare tip de generator de caldura in parte.

Acest grup multinational si-a propus, in acest sens, crearea unui cos de fum cu adaptabilitate universala. In urma studiilor efectuate, studii bazate si pe o experienta de peste 60 ani in domeniu, a fost conceput si realizat sistemul Absolut, care, incepand cu luna septembrie a acestui an este si la dispozitia proprietarilor sau constructorilor de cladiri rezidentiale din tara noastra.

Cel mai nou membru al familiei de produse ceramice Schiedel, acest tip de cos de fum prezinta un nivel ridicat de performanta atat din punctul de vedere al conceptiei tehnice adoptate, cat si al proprietatilor materialelor folosite.

Sistemul constructiv inovativ consta din doua elemente componente de baza, respectiv tubulatura interioara de samota si mantalele exterioare prefabricate, fiecare in parte reprezentand solutii unice in domeniu.

Canalul de fum, care intra in contact direct cu reziduurile de ardere, executat din tuburi profilate de samota cu lungimea modulata de 1,33 m si grosimea peretilor de numai 6,5 mm – 8,5 mm, se caracterizeaza prin etanseitate ridicata la gaze arse (pierderi masurate < 0,006 l/sm2 pentru o presiune de incercare de 200 Pa), permeabilitate scazuta la vapori de apa (< 2 g/hm2), rezistenta superioara la mediu acid si temperaturi ridicate, respectiv socuri termice cu temperaturi de 1000 0C cauzate de autoaprinderea funinginii depuse pe peretii canalului.

Invelisul exterior al sistemului Absolut este unicul element prefabricat de acest tip care incorporeaza si izolatia termica din beton usor, avand densitatea de numai 300 kg/m3 si o conductivitate termica de 0,07 W/mK la o temperatura de functionare de 100 0C.

Prin introducerea unor bare din otel beton in canalele de armare cu diametrul de 30 mm, prevazute la colturile mantalelor, se imbunatateste rigiditatea structurala a cosului la actiunile laterale cauzate de vant sau seism.

Spatiul inelar dintre cele doua elemente componente descrise serveste la conducerea aerului de combustie la cazanele in condensatie, aer care este captat din exterior, la nivelul gurii de evacuare a cosului de fum.

Avand in vedere ca intr-o casa familiala pot exista mai multe tipuri de surse de caldura, amplasate la acelasi nivel sau la etaje diferite, paleta de produse include mantale pentru unul sau doua canale de fum. De asemenea, mantaua poate sa fie prevazuta cu un canal multifunctional termoizolat cu rol de ventilare naturala a diferitelor incaperi sau de asigurare, din exterior, a aerului de combustie pentru anumite tipuri de focare cu combustibili solizi, fara a fi necesara executarea, in acest scop, a unor prize de aer.

Solutia constructiva adop­tata si calitatea deose­bita a materialelor componente au creat premisele utilizarii universale a co­s­ului de fum Schiedel Absolut, indiferent de tipul generatoarelor de caldura – clasice (cu arzator atmosferic, cu camera de ardere in suprapresiune) sau in condensatie –, de tipul combustibilului (solid, lichid sau gazos), beneficiarul avand libertate deplina de alegere in acest sens.

Acest produs performant satisface toate cerintele de functionalitate, siguranta in exploatare si durabilitate impuse de normele europene, fiind certificat conform prevederilor standardului EN 13063 – 1,2. Sisteme de cosuri de fum cu pereti interiori de ceramica. Metode de incercare corespunzatoare determinarii rezistentei la focul din cos; Metode de incercare in conditii umede de functionare. (Mentionam ca, in conformitate cu HG 622/2004 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata a produselor pentru constructii si cu Regulamentul privind atestarea conformitatii produselor pentru constructii, printre cele 104 familii de produse, care pot fi comercializate in Romania numai daca dispun de marcaj de conformitate CE, se afla si cosurile de fum. Numarul mare de incendii – peste 1600 de cazuri inre­gistrate in anul 2007, cu tendinta de crestere, conform statisticilor Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta – cauzate de cosuri de fum executate necores­punzator sau necuratate trebuie sa fie un semnal de alarma pentru toti factorii care contribuie la realizarea constructiilor.)

Printr-un grad ridicat de prefabricare (picior de cos preasamblat cu o inaltime de 1,07 m, consum specific de tuburi interioare de 3 buc/4ml de cos, mantale si diferite accesorii unice utilizate la trei diametre constructive de cos, etc.) noul produs Schiedel prezinta multiple avantaje, cum ar fi proiectarea facila a unui cos de fum, minimizarea problemelor de logistica, reducerea semnificativa a duratelor de montaj in comparatie chiar si cu celelalte produse ceramice ale firmei, devenind atractiv pentru toti partenerii producatorului (arhitecti si proiectanti de specialitate, distribuitori de materiale de constructii si instalatii, antreprenori).

Un sistem de cos de fum Schiedel Absolut, compact (dimensiunile sectiunii transversale pentru un diametru uzual de 20 cm sunt de numai 38 cm x38 cm) si durabil, cu o garantie acordata de 30 de ani pentru materiale, va intregi confortul termic si ambianta placuta creata intr-o locuinta, de un semineu, de exemplu, cu realizarea unor deziderate, cum ar fi siguranta locatarilor prin eliminarea riscurilor unor incendii sau intoxicari cu gaze arse nocive, functionarea focarelor la randamentul energetic maxim, cu reducerea consumului de combustibil si a costurilor aferente, eliminarea necesitatii efectuarii unor lucrari de reparatii dificile si costisitoare la cosuri.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 42 – octombrie 2008

Autor:
drd. ing. Laszlo SCHRECK, director tehnicDaca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2008/10/30/schiedel-absolut-un-nou-produs-in-romania/

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa de email nu va fi publicata.