«

»

Nimic despre constructii in luna… electorala!

Share

„Lucru bun la noua luni“ se spune in folclor. Extinzand afirmatia la viata economico-sociala, situatia nu este de invidiat pentru ca practic intr-un interval de timp mai larg, in cel electoral de exemplu de… 4 ani nu s-a realizat mai nimic din sporovaielile alesilor nostri. Si aceasta se poate demonstra fie si daca retinem ca in aceasta luna se reiau aceleasi promisiuni venite de la cam aceleasi persoane privind mai binele nostru pentru viitorii patru ani – o placa hodorogita care nu-i supara pe acestia pentru ca ei asta stiu, sa vorbeasca vrute si nevrute, sa promita marea cu sarea, iar in rest „ce-o vrea Domnul“. Nu divinitatea, ci el, candidatul, care este „dezinteresat“ in ceea ce-l priveste, pozand in sacrificatul pentru binele tarii si al oamenilor. Un portret robot care asemenea mecanismului in speta turuie si turuie la nesfarsit cu speranta ca va reusi si din pacate, uneori, chiar reuseste.
Stai si te intrebi de ce se „sacrifica“ ei, alesii pentru noi, ce ii mana la un asemenea act de caritate? Totul se explica foarte clar atunci cand parcurgand declaratiile lor de avere ramai perplex, situatie departe de ceea ce ar face un om normal pe care l-am ales sa gospodareasca treburile tarii.
Nu milioane, sute si mii de milioane stau in conturile si averile lor care te intrebi cand au avut timp sa munceasca (daca sunt in Parlament) pentru a le spori neincetat.
Lucrurile se clarifica atunci cand vezi ca salile in care ar trebui sa fie acestia pentru adoptarea legilor sunt goale si ca atare nu se intruneste… cvorumul necesar. In schimb, prin „compensare“ se… intregesc si se amplifica averile lor. Parlamentul devine astfel locul de… popas intre doua sau mai multe afaceri. Si ati vazut ce obositi sunt unii transformand Parlamentul in dormitor de ocazie.
Din relatarile aparute in presa fiecare dintre dumneavoastra ati constatat ca in forumul legislativ sunt cativa „saraci si curati“, majoritatea defiland intr-un mars voios pentru a dobandi cat mai mult in ciclu de patru ani de care aminteam mai la inceput. Pentru ca, de fapt, aceasta este deviza de pe fruntile lor ingandurate. Sa nu mai vorbim si despre cefe, care au depasit prin gabarit infatisarea normala a unor oameni obisnuiti.
Aflati in plina campanie in aceasta luna circa 80% din actualii parlamentari fac pe dracu-n patru pentru a le reusi… demersul electoral, pentru ca in spatele acestui demers in viitorii patru ani (cu fonduri masive ale UE) stau bani nu gluma de „papat“ si nu pot fi lasati pe mana „oricui“. Mai bine in mainile lor ca sunt vorba aia… experimentate.
Culmea este ca acesti parlamentari nu sunt, de fapt, parlamentari ci mai degraba „oameni de afaceri“, „baieti destepti“, „smecheri de cartier“ etc. pe care nu i-a deranjat, nu-i deranjeaza si nici in viitor nu-i va deranja nimeni dintre cei platiti din greu de stat pentru a veghea daca rasplatesc lefurile de… demnitari.
De fapt de ce se inghesuie ei pentru a ajunge in Parlament?
Pentru ca nu sunt nici macar oameni de afaceri in adevaratul sens al cuvantului atata timp cat toate aranjamentele lor se bazeaza pe trafic de influenta, politicianism, gasti de partide inrudite indiferent de culoarea politica pentru a lua de la stat cat mai mult si cat mai repede.
Un adevarat om de afaceri este cel care activeaza pe piata libera si nu in afaceri cu statul.
Se exploateaza astfel in modul cel mai vizibil posibil sloganul (de altfel adevarat) ca statul este cel mai prost gospodar. Este in aceasta situatie pentru ca banii din buget sunt ai nostri, ai tuturor, la stransul lor si ai nimanui cand vine vorba de distribuirea lor.
Adica nu chiar ai nimanui pentru ca pe destinatari ii recunoastem chiar de pe listele electorale care au umplut in aceasta luna toate gardurile, publicatiile si mai ales ecranele TV.
Fireste, nu pe toti ii bagam in aceasta… oala, dar dupa cum se stie majoritatea bate intotdeauna minoritatea.
N-am inteles, de asemenea, ce cauta in campanie electorala cantaretii, sportivii si alte profesii colaterale! Isi vor parasi acestia susanelele aducatoare de bani, competitiile sportive la care urmeaza sa participe sau sunt „manati“ din spate de „baietii destepti“ ai partidelor care chipurile sustin „personalitati“ care sa le imbunatateasca imaginea? Vorbind de imagine, aceasta le este oricum destul de sifonata in cei 18 ani de dupa 1990, in primul rand pentru ca nu au doctrine clare si de sine statatoare, concrete si coerente, din care cauza nici rezultatele promise nu sunt pe masura asteptarilor electorale.
Si atunci, ce si pe cine alegem, cu cine ne legam la cap pentru inca patru ani?
A sosit poate momentul adevarului cand sa chivernisim cu toata raspunderea pe cine punem in fruntea bucatelor tarii pentru a ajunge ceva, ceva mai mult si in posesia noastra a contribuabililor, nu numai pentru prea bunastarea alesilor nostri si asa destul de opulenta.
Se spune ca votul uninominal la care participam este cu doua taisuri. Sa speram ca nu ne vor fi ambele fatale. Nu de alta, dar, zau, vrem sa mai traim si noi poate… „mai bine“ cum se spunea acum patru ani!Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2008/11/03/nimic-despre-constructii-in-luna-electorala/

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa de email nu va fi publicata.