«

»

Case pe structura de lemn (III)

Share

(Continuare din numarul anterior)

 

O casa cu structura din lemn realizata in Romania in sistemul american framing mai cuprinde si urmatoarele elemente:

Centura casei

Asigura legatura cu partea supe­rioara a panourilor prefabricate. Centura este constituita dintr-un dulap de lemn, cu dimensiunile de 48 mm x 90 mm, 48 mm x 120 mm sau 48 mm x 150 mm, avand aceeasi latime cu a peretelui pe care reazema. Se fixeaza de talpa superioara a panourilor prefabricate prin cuie. De asemnea, se innadeste in sectiuni decalate de elementele de innadire a panou­rilor prefabricate.

 

Planseele

Sunt elementele de constructie orizontale care preiau incarcarile din greutatea oamenilor si mobilie­rului si o transmit peretilor. In acelasi timp planseele asigura conlucrarea peretilor in plan orizontal si distri­buirea sarcinilor orizontale din vant si seism.

Principalele elemente de rezistenta ale planseelor sunt grinzile. Grinzile sunt alcatuite din dulapi de lemn de rasinoase, cu sectiuni de 48 mm x 200 mm, dispuse la interspatii de 300 mm … 400 mm. Rigidizarea lor in sens transversal se face cu distantiere din dulapi cu aceeasi sectiune. Sistemul de grinzi si distantiere transversale, impreuna cu dusu­meaua, alcatuiesc un ansamblu rezistent si rigid, avand o comportare de saiba rigida (fig. 6).

Pentru incaperile cu deschideri mari se folosesc si grinzi principale lamelare cu sectiuni de 150 mm x 180 mm, 150 mm x 200 mm, 150 mm x 220 mm, alcatuite din dulapi de lemn incleiati, sau scanduri incleiate.

Prinderile grinzilor de centura se fac prin cuie, buloane, coltare si eclise metalice galvanizate.

Peste grinzi se bate stratul suport care poate fi realizat din: dusumea geluita din lemn cu grosimi de 22 mm si 45 mm, dusumea oarba de 24 mm si 45 mm sau placi din OSB de 22 mm grosime. Dusumeaua poate fi dispusa intr-un singur strat sau in doua, pe directii diferite.

Pe talpa inferioara a grinzilor se poate bate direct stratul de finisaj: gips-carton, lambriu etc.

 

Sarpanta

Reprezinta elementul de inchi­dere situat la partea superioara a constructiei. Are un important rol practic asigurand protejarea cladirii de intemperii, dar si unul estetic, contribuind la infrumusetarea aspec­tului constructiei. De altfel, multe constructii din lemn se individua­lizeaza prin forma sarpantei.

Sarpanta se compune din structura de rezistenta, stratul suport al invelitorii si invelitoarea.

Structura de rezistenta se compune din grinzi cu zabrele din lemn, realizate din dulapi de 48 mm x 90 mm, 48 mm x 120 mm, 48 mm x 180 mm sau 48 mm x 200 mm, imbinati la noduri cu placi multicuie, prin presare. Grinzile cu zabrele se contravantuiesc la talpa superioara pentru a crea un cadru rigid in planul invelitorii.

In figura 7 este redat un detaliu de ferma, iar in figura 8 un exemplu de sarpanta.

Suportul invelitorii este alcatuit din astereala de 24 mm grosime sau placi de OSB de 10-12 mm.

Peste stratul suport al invelitorii se dispune hidroizolatia din membrana bitumata sau folie.

Ca material de invelitoare se pot folosi: tigla, tabla zincata, colile de onduline, bardolyne, tabla tip tigla, eternita etc.

Tavanele inclinate de la mansarda, alcatuite din insasi structura sarpantei, se izoleaza termic cu saltele de vata minerala, cu grosimi de minimum 200 mm.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 43 – noiembrie 2008

 

 

Autor:
ing. Daniel Pascu – director generalDaca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2008/11/30/case-pe-structura-de-lemn-iii/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.