«

»

DOW BUILDING SOLUTIONS: Caracteristicile pe termen lung ale produselor de izolare termica din polistiren extrudat DOW (I)

Share

Una din cerintele esentiale ale Directivei Europene a Produselor pentru Constructii (DPC) este durabilitatea produselor. Aceasta este strans legata de rezistenta cladirilor si consumul lor de energie.

 

DURABILITATEA este defi­nita ca fiind capacitatea unui produs de a-si mentine caracte­risticile cerute pe o perioada lunga de timp determinata, sub influenta actiunilor anticipate si fiind subiectul unei intretineri normale [EC 2004].

Pentru a atesta conformitatea sa cu DPC, un produs lansat pe pia­ta trebuie sa poarte insemnul CE. Insemnele CE atesta ca produsul este in conformitate cu specificatia tehnica aplicabila (hENs, ETAs). In plus, este obli­gatoriu pentru producator sa declare functionarea produsului pentru caracteristicile mandatate care sunt cerute prin specificatiile tehnice [CEPMC 2005].

Conceptul de durabilitate asociat cu insemnul CE inseamna constanta caracteristicilor mandatate ale produsului, legate de una sau mai multe din cele sase cerinte esentiale. Aceasta constanta este dependenta de evolutia in timp (sau de uzura) a uneia sau mai multor caracteristici si implica transformarile suferite pe timpul expunerii la agenti specifici sau agenti externi anticipati normali [EC 2004].

Produsele izolatoare termice sunt reparabile sau inlocuibile „cu ceva mai mult efort“ in multe cazuri. Exista aplicatii exceptio­nale, de exemplu izolarea fundatiei unde produsul trebuie sa fie incadrat cel putin in categoria „normal“ ceea ce inseamna 50 de ani din durata de viata conform tabelului 1.

 

Evaluarea durabilitatii produselor termoizolante

Evaluarea durabilitatii produselor termoizolante este posibila prin:

• Teste de laborator cu metode pe termen scurt;

• Teste de laborator la imbatranire;

• Testarea produselor prin supunere la conditii climatice naturale.

Teste de laborator

Urmatoarele doua caracteristici comandate care sunt specificate in standardele produselor europene vor fi analizate:

a) Durabilitatea rezistentei termice la intemperii, uzura si la ciclurile inghet-dezghet

b) Durabilitatea rezistentei la com­presiune impotriva imba­tra­nirii si degradarii.

 

a) Durabilitatea rezistentei termice la intemperii, uzura si la ciclurile inghet-dezghet

Unele dintre cele mai importante teste pentru polistirenul extrudat este cel de gelivitate. Acesta contine doua teste separate: testul de absorbtie a apei prin difuzie [EN 12088] si testul de absorbtie a apei dupa mai multe cicluri de inghet-dezghet [EN 12091]. Testul este obligatoriu pentru aplicatiile precum Acoperisuri Inversate si orice alta izolatie sub nivelul solului; de exemplu, izolarea perimetrului si izolarea drumurilor si cailor ferate [EN 14934].

Figurile 1 si 2 arata cum se realizeaza testul, conditiile limita de difuzie si ciclul inghet-dezghet.

Dupa 28 de zile de supunere la testul de difuzie, mostrele sunt folosite pentru testul inghet-dezghet. Conditiile limita sunt mult mai severe decat conditiile climatice din majoritatea tarilor europene dar rezultatele sunt intr-o buna concordanta cu rezultatele practice pe termen lung. Astfel, conditiile de testare simuleaza pe termen scurt caracteristica produsului in conditiile climatice.

Dupa ciclul inghet-dezghet, reducerea rezistentei la compresiune nu trebuie sa depaseasca 10% din valoarea initiala. Aceasta cerinta asigura ca structura mate­rialului spumei nu a fost deteriorata in timpul proceselor de inghet-dezghet. Valorile actuale din testele efectuate de organismele europene notificate nu arata aproape nicio reducere a presi­unii de compresiune a produselor STYROFOAMTM.

 

b) Durabilitatea rezistentei la compresiune

Exista aplicatii unde nu este posibil sau convenabil sa se repare sau sa se inlocuiasca produsele termoizolante, in special atunci cand produsele sunt aplicate sub fundatii sau in cadrul partilor structurii unei cladiri. Intr-un asemenea caz, produsele trebuie sa se incadreze in categoria „NORMAL“ specificat in tabelul 1 („normal“ insemnand o durata de viata de cel putin 50 de ani).

Polistirenul Extrudat DOW a fost folosit cu succes multi ani sub caile ferate si sosele, dar si sub dalele de beton rezistente la sarcini, precum fundatiile sau pavajele industriale.

Este necesar sa se cunoasca comportamentul la deformarea la compresiune (compresiune fluaj) a polistirenului extrudat la sarcini sustinute.

Evaluarea produselor de izolare termica trebuie sa urmeze testul standard european EN 1606. Standardul cuprinde o metoda de masurare si o metoda de calculare pentru a anticipa fluajul pe termen lung conform aproxima­rilor FINDLEY [Merkel 2004].

Aceasta metoda descrie comportamentul vascos-elastic al celulei spumei de plastic.

(Continuare in numarul viitor)

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 43 – noiembrie 2008

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2008/11/30/dow-building-solutions-caracteristicile-pe-termen-lung-ale-produselor-de-izolare-termica-din-polistiren-extrudat-dow-i/

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa de email nu va fi publicata.