Rigiditatea termenelor contractuale impune firmelor de proiectare si constructii folosirea unor materiale si solutii tehnologice care sa fie simple si usor de aplicat, asigurand in acelasi timp o calitate superioara lucrarilor executate.
In domeniul hidroizolatiei un asemenea produs il reprezinta membranele hidroizolante din materiale plastice. Sunt materiale interesante, dar invizibile in unitatile de retail. Produse, aparent de nisa, pe care doar foarte putine companii din Romania le cunosc, le promoveaza si mai cu seama, le fructifica. Daca, totusi, am insira realizarile ultimilor cinci ani din Romania, am ramane uimiti. Uimirea este cu atat mai mare cu cat membranele din materiale plastice reprezinta un potential mare, un segment foarte dinamic.
Istoric, discutam de circa 8 milioane mp de membrane PVC instalate in Romania, cu un trend anual de circa 2 milioane mp pentru 2008 si poate chiar 3 milioane mp pentru 2009, cu impact major in domeniul constructiilor industriale.
Un produs „invizibil“ care acopera constructii pe langa care trecem zilnic: Aeroportul Otopeni, Metro Cash & Carry, Kaufland, Real, Obi, precum si FM Logistic, Yazaki, Cefin, Ina Schaeffler, Baumax, Iulius Mall, si multe altele.
Prea putin a fost folosit in palierul constructiilor domestice, cu acoperisuri vizibile, de o anumita conduita estetica arhitecturala. Vestea buna este ca exista o astfel de capabilitate a membranelor din materiale plastice. Dar, ca acestea sa ajunga in spectrul nostru vizibil, este nevoie de comanda sociala si de creatorii acestor imagini: beneficiari si arhitecti.
In articolul de fata ne adresam lor, in egala masura, pornind de la faptul ca oricine poate fi beneficiarul unei asemenea solutii precum si de la ipoteza ca orice arhitect ar trebui sa cunoasca elementele de baza pentru a putea proiecta astfel de hidroizolatii.
Membranele hidroizolante din materiale plastice se inscriu relaxat in mediul concurential al pietei romanesti, fara sa beneficieze de sprijin guvernamental, fara sa fie o noua pasiune a arhitectilor, fara sa capaciteze evaluarea potentialului de catre primari, fara sa emotioneze o administratie nationala de infrastructuri.
Aceste membrane exista in Romania prin grija catorva producatori, antreprenori generali si o mana de firme care au invatat sa le aplice.
Compania Icopal Romania SRL se inscrie, la randul ei, in acest grup mic dar dinamic, datorita faptului ca are in portofoliul sau astfel de membrane.
Promotori sunt specificatorii: proiectantii din afara Romaniei, de obicei din tarile saxone, care isi lanseaza proiectele la „invitatia” unor investitori straini iar mai de curand si cateva birouri locale de proiectare, datorita faptului ca arhitectii au mai lucrat „pe afara”, sau a parteneriatelor pe care le au sau chiar a gestionarii performante a fluxului de informatii.
Despre pasiunea pentru un material nou, frenezie pe care am trait-o in cazul gips-cartonului sau efervescenta pentru invelitorile din tabla, nici nu poate fi vorba. Dar lucrurile se afla deja in miscare.
Asadar ce sunt membranele din materiale plastice?
Sunt folii care se aplica monostrat, cu detalii specifice: fixate mecanic, lestate sau chiar lipite in intregime pe suport, sudabile cu aer cald. Membranele sunt produse din diferiti polimeri bazandu-se pe formulele:
• PVC-P (policlorura de vinil plastifiata), membrana incompatibila cu bitumul, lansata in anii 50; acopera cam 2/3 din piata mondiala.
• EVA (Ethylen-Vinylacetate-Copolymer), un PVC aditivat cu KEE-Triopolimer, compatibil cu bitumul sau polistirenul (expandat sau extrudat), lansat pe piata in 1961.
• ECB (Ethylen-Copolymer-Bitumen), membrana compatibila cu bitumul, fara plastifianti sau halogenati, lansata pe piata in 1968; combina proprietatile bitumului (30-50%) cu ale copolimerului de polietilena (50-70%).
• TPO (Olefine Plastice Termoformatate) sau FPO (Flexible Polyolefine), membrane compatibile cu bitumul, lansate in anii 80.
Iata o familie de membrane realizate din diferite substante chimice ale caror proprietati pot fi ameliorate prin inserarea de armaturi, aditivate cu compusi care le confera rezistenta la ultraviolete, la expunerea indelungata la frig, cicluri de inghet-dezghet, la atacuri chimice (agresiuni impotriva mediului), altele atat de inerte incat pot stoca in conditii optime chiar si apa potabila.
Pornind de la scurta descriere de mai sus, deslusim posibile aplicatii in constructii pentru:
• sisteme de acoperire orizontale (terase peste structuri metalice si beton) sau inclinate (acoperiri in sarpanta);
• terase balastate, terase gradina, subsoluri, membrane cu rezistente antiradacini, bacterii, microorganisme;
• pentru bazine si rezervoare de apa (apa potabila sau de incendiu, piscine, iazuri);
• cortine de separatie pentru amenajarea complexelor sau salilor de sport;
• pentru protectia mediului;
• pentru aplicatii zootehnice si de protejare a mediului, pentru amenajari funciare.
Membranele din materiale plastice au avantaje distincte fata de hidroizolatiile traditionale oferind noi perspective pentru proiectare, instalare, exploatare si renovare.
Avantajele competitive sunt coplesitoare:
• rezistentele mecanice deosebite;
• elasticitate si flexibilitate pe termen lung;
• incarcarile statice deosebit de mici ale structurilor – deschideri mai mari, flexibilitatea spatiului arhitectural;
• comportament cel putin interesant la foc (ardere fara flacara);
• durata de viata (peste 50 ani), cu foarte bune rezistente la factorii de poluare;
• aspect estetic – gama de texturi si culori;
• posibilitati de folosire intensiva a spatiilor;
• economii la costurile de incalzire si iluminare;
• factorul de reciclabilitate – 90%;
• eficienta in comportamentul fizic al constructiilor – cel mai bun factor al dispersiei vaporilor de apa;
• lejeritate in operatiunile de intretinere, extindere, reparatii si reacoperire ale sistemelor traditionale;
• ritm de lucru deosebit de mare;
• costuri logistice deosebit de mici;
• toate cele de mai sus la confluenta cu calitatea mediului arhitectural, urbanistic sau rural, precum si la confluenta cu prietenia pe care trebuie sa o purtam mediului inconjurator.
Din pacate, in Romania discutam in proportie de 99% de membrane PVC, desi din punct de vedere al performantelor acestea sunt depasite cu osardie de celelalte membre ale familiei. Explicatia sta in raportul calitate – pret pe care piata noastra si-l permite.
Pe termen mediu si lung, insa, devine limpede ca vom discuta si de membranele TPO sau FPO, EVA sau ECB, cu performante foarte inalte si cu capacitatea de a fi utilizate peste sau in locul miilor de hectare de membrane bitum care si-au depasit deja perioada de serviciu.
Acest articol este un gest de promovare, un ghid introductiv intr-un univers al materialelor plastice cu aplicatii in constructii, o poteca ce duce spre elementele de baza pentru asimilarea membranelor sintetice ca o solutie viabila si de viitor, pentru confortul si sanatatea caselor, birourilor, fabricilor sau depozitelor in care locuim sau lucram.
Este o invitatie pe care o adresam celor care se tem de apa, celor ce lupta cu ea, sau catre factorii profilactici care trebuie sa ne vegheze confortul.
Veniti sa va deslusim tainele acestor noi materiale, care si-au demonstrat eficienta chiar si pe meleagurile noastre!
Educatia fiintei umane se bazeaza pe referinte, pe comparatii.
De aceea va prezentam realizarile Icopal Romania, realizari care ne-au marcat existenta incepand din 2006:
• CEFIN 4, BANEASA SHOPPING CENTER, REAL si OBI BERCENI, LIBERTY CENTER, Bucuresti
• IULIUS MALL Suceava
• U.T.A. Arad
• GIDEON RICHTER Targu Mures
• PIRELLI Slatina
• TIAGO MALL Oradea
• EQUEST, pe langa Autostrada A1
• DEPLHI Iasi
• OBI Pitesti
Supafetele protejate ale acestor noi investitii insumeaza 300.000 mp, sau 30 de hectare. Cat o picatura intr-un ocean.
Monarplan FM – membrana hidroizolanta din PVC-P este produsul care s-a impus in aceste lucrari, in lupta dreapta cu concurenta. Suntem in permanenta la dispozitia dumneavoastra pentru a va oferi informatii despre produse si tehnologii noi, pentru a le acorda sprijinul nostru in configurarea solutiilor de proiectare si, desigur, pentru serviciile de asistenta tehnica in santiere, la instalarea acestor sisteme hidroizolante.
„Acolo unde cunoasterea, expertiza si dibacia se intalnesc“ acolo este Van Besouw Kunststoffen din Goirle, Olanda, noua membra a Grupului ICOPAL. Acolo unde veti intalni Monarplan, pe acolo insemna ca au trecut echipierii Icopal Romania.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 43 – noiembrie 2008
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns