«

»

PAGEL: Materiale si sisteme PAGEL pentru repararea suprafetelor si a partilor carosabile

Share

Multe si tracasante sunt situatiile de care au parte in ultimii ani participantii la traficul rutier din tara noastra, din cauza starii carosabilului. S-au facut si se fac destule improvizatii tehnice si tehnologice care continua sa aiba un efect negativ asupra rezultatelor scontate „macinand“ in gol sume de bani deloc de neglijat.

Exista si modalitati de iesire dintr-un asemenea impas? Noi zicem ca da, prezentandu-va unele materiale recomandate pentru repararea suprafetelor si a partilor carosabile.

 

Sistemul MH PAGEL – pe baza de ciment – se foloseste la repararea suprafetelor carosabile supuse soli­ci­­ta­rilor dinamice, conform normati­­vului german ZTV–SIB TL/TP–BE PCC.

Domenii de utilizare

Sistemul de reparatii MH PAGEL este utilizat la: pardoseli pe care urmeaza sa se aplice un strat de acoperire sau o imbra­caminte, la repararea supra­fetelor orizontale a tunelu­rilor si ca strat de egalizare la poduri. Sistemul se mai poate folosi pentru repararea de gauri, muchii (exemplu: trotuare, parapeti) si crapaturi.

Sistemul este format din urmatoarele materiale:

MH02 PAGEL – Material de protectie contra coroziunii si strat de aderenta.

• MH20/80 PAGEL – Mortare de reparatii.

Avantaje

Repararea suprafetelor si a partilor carosabile cu sistemul MH PAGEL prezinta urmatoarele avantaje: rezistente mecanice deose­bite, reduce patrunderea CO2 si a umidi­tatii, este permeabil la vaporii de apa, rezistent la inghet-dezghet, in acelasi timp are actiune anticorosiva si este stabil la saponificare.

Un avantaj deosebit este acela ca sistemul se aplica „umed pe umed“, ceea ce inseamna elimi­narea timpilor de asteptare intre aplicarea straturilor succesive.

Componentele sistemului MH PAGEL sunt uscate, ele ameste­candu-se numai cu apa in cantitatea prescrisa de producator.

In functie de adancimea degra­darilor, se pot folosi:

• MH20 PAGEL pentru adan­cimi cuprinse intre 6 mm si 40 mm;

• MH80 PAGEL pentru adancimi mai mari de 30 mm.

Daca se doreste o rezolvare durabila pentru lucrari urgente de reparare a suprafetelor si partilor carosabile, recomandam sistemul R PAGEL.

 

Domenii de utilizare

Sistemul R PAGEL – pe baza de ciment – se foloseste la reparatii rapide cu o utilizare a suprafetei dupa 2 h (incepand de la 5 0C), la reparatii de betoane, sape, gauri, muchii (exemplu: trotuare, parapeti), crapaturi etc.

Avantaje

Repararea suprafetelor carosa­bile cu sistemul R PAGEL prezinta urmatoarele avantaje: mortarul poate fi pus sub sarcina dupa 2 h (incepand de la 5 0C), pre­zinta rezistente initiale si finale mari, nu contine cloruri sau ciment aluminos, reduce patrunderea CO2, este rezistent la inghet-dezghet si la saruri de dezghet.

Un avantaj deosebit este acela ca mortarul reduce perioadele de intrerupere a circulatiei la lucrari de reparatie a partilor caro­sabile si diminueaza considerabil costurile. De asemenea, mortarul se prelucreaza foarte usor (se ames­teca doar cu apa), adera la aproape orice strat suport pe baza de ciment si are o mare rezistenta la frecare.

 

Sistemul este alcatuit din urmatoarele materiale:

R20/02 PAGEL – Masa fina de spaclu rapida;

R20/05 PAGEL – Masa de spaclu rapida;

R20/10 PAGEL – Mortar fin rapid;

R20/20 PAGEL – Mortar rapid de reparatie;

R20/40 PAGEL – Mortar rapid de reparatie;

R20/80 PAGEL – Mortar rapid de reparatie.

In functie de adancimea degra­darilor, sistemul se clasifica astfel:

R20/02 PAGEL – pentru degra­dari cuprinse intre 0,5 si 5 mm;

R20/05 PAGEL – pentru degra­dari cuprinse intre 2 si 6 mm;

R20/10 PAGEL – pentru degra­dari cuprinse intre 3 si 20 mm;

R20/20 PAGEL – pentru degra­dari cuprinse intre 6 si 30 mm;

R20/40 PAGEL – pentru degra­dari cuprinse intre 20 si 50 mm;

R20/80 PAGEL – pentru degra­dari cuprinse intre 30 si 100 mm.

Tot in domeniul rutier, pentru subturnarea capacelor de canal si a gratarelor in scopul  scurgerii apelor pluviale, se pot folosi: V1 PAGEL – Mortar de subturnare, sau V2 PAGEL – Mortar rapid de subturnare.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 43 – noiembrie 2008

 

 

Autor:
Ioan SOLACOLU – director executiv Pagel
RomaniaDaca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2008/11/30/pagel-materiale-si-sisteme-pagel-pentru-repararea-suprafetelor-si-a-partilor-carosabile-2/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.