«

»

Reabilitari structurale locale folosind polimeri siliconici

Share

Umiditatea este una dintre cauzele majore ale degradarii constructiilor cu structura din lemn. In literatura de specialitate sunt mentionate relativ putine metode de protectie a acestor tipuri de structuri fata de actiunea apei si a agentilor biologici.

Articolul de fata prezinta o metoda practica si eficienta de protectie fata de actiunea agresiva a apei asupra elementelor structurale din lemn folosind o solutie de polimeri siliconici.

 

In conditii de laborator, folosind solutii din cicluri siloxanice si silicat de etil 40 pentru tratamente superficiale, s-a obtinut o impermeabilizare remanenta, pe probe din lemn, acestea pastrandu-se in stare uscata, chiar daca acestea au fost supuse unui regim greu de umiditate.

Pentru tratamentul chimic superficial a fost utilizata o solutie din polimeri siliconici, respectiv cicluri siloxanice si silicat de etil 40 avand urmatoarele calitati tehnice: densitate 0,952…0,957 g/cm3; vascozitate 2,70…2,80 cSt; coeficient de refractie 13955…13971; umiditate dupa 24 ore 1,55…1,7%.

Silicatul de etil 40, cu rol de cata­lizator si reprezentand 1% din masa solutiei de cicluri siloxanice, are un continut de SiO2, sub 40±2 si pH sub 0,10.

Amestecul se obtine prin mixarea celor doua componente timp de minim trei minute,  in straturi succesive, dupa care se aplica prin stro­pire pe stratul suport.

Calitatea tratamentului superficial aplicat se poate aprecia analizand performantele acestuia, mentionate in tabelul 1.

Calitatile tehnice ale elementelor de lemn (esente de rasinoase) au fost analizate comparativ pentru doua situatii practice: suport umed si suport uscat. Pentru probele in stare umeda, respectiv in stare uscata s-au evaluat calitatile tehnice ale unor epruvete decupate dintr-o structura de sarpanta avariata.

Datele experimentale obtinute dupa efectuarea tratamentului super­ficial sunt centralizate in tabelul 2.

Ca urmare a tratamentului superficial se constata limitarea ascensiunii capilare a apei. Structura mate­ri­a­lului lemnos este mentinuta in stare uscata, la umiditatea de echilibru higroscopic, generandu-se premi­sele conservarii in timp a pro­pri­etatilor mecanice.

Aportul suplimentar de apa care poate surveni in timpul exploatarii este inlaturat prin efectul de hidrofobie remanenta a suportului tratat.

Tratamentul de hidrofobizare consta in acoperirea suportului poros cu un strat peliculogen care permite cresterea unghiului marginal al suportului fata de actiunea apei. Deoarece apa genereaza la interfata cu produsii siliconici unghiuri marginale de 1050, dupa tratamentul superficial se anuleaza capacitatea de absorbtie a capilarelor.

Interpretarea chimica a fenome­nului consta intr-o reactie hidrolitica, generata de grupele libere OH ale suportului sau ale filmului de apa aderent la suprafata, in prezenta unor catalizatori, urmata de un proces de condensare a siloxanolilor formati.

Polimerii siloxanici cu grupe reactive sunt capabili sa reticuleze pe suprafata suportului formand pelicule flexibile cu rezistenta inalta la abraziune. Aceste pelicule for­meaza bariere la actiunea apei si, in acelasi timp, asigura drenarea apei in exces existenta in suport.

La aplicarea tratamentului chimic superficial pe suport de lemn se au in vedere urmatoarele situatii:

a. elemente care apartin unei structuri existente;

b. elemente care vor fi incluse intr-o structura noua din lemn;

c. elemente care vor fi folosite la reabilitarea sistemelor constructive.

Pentru cazul (a) este necesara parcurgerea urmatoarelor etape: evidentierea avariilor structurale, alegerea solutiei optime de inlocuire a elementului sau a elementelor avariate. In acest caz aplicarea solutiei de protectie se va face mentinand elementul descoperit.

Avand in vedere ca la aplicarea tratamentului superficial o posibila stare umeda a suportului este bine acceptata, tratamentul poate fi considerat o solutie potentiala de reabi­litare structurala in cazul avariilor generate de agresiunea apei.

Pentru situatiile (b) si (c), fiecare element din lemn poate fi tratat superficial prin vopsirea sau stropirea suportului cu solutia de cicluri siloxanice si silicat de etil 40.

 

Bibliografie

1. Proca Gabriela, Siliconi in constructii, Matrix Rom 1999, Bucuresti;

2. Proca Gabriela, Impermeabilizare cu solutie siliconica, Brevet de inventie 01064A /2000.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 43 – noiembrie 2008

 

Autor:
conf. univ. dr. ing. Gabriela Ecaterina PROCA – Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi“,
IasiDaca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2008/11/30/reabilitari-structurale-locale-folosind-polimeri-siliconici/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.