«

»

SIRCOM: Capace de canal din structura metalica si beton armat

Share

Pentru edili, dar si pentru cetateni, capacele de canal din fonta au fost si au ramas in continuare o problema, atat din punct de vedere economic, cat si din cauza disparitiei acestora care a condus la numeroase accidente rutiere sau de persoane si animale atunci cand ele au fost furate sau deteriorate.

De ce dispar capacele din fonta? In primul rand, pentru ca fonta este un material foarte cautat pe piata. Apoi, pentru ca sunt foarte usor si eficient valorificate prin centrele de colectare care nu impun nicio restrictie persoanelor particulare care aduc asemenea materiale.

Cum s-ar putea rezolva o asemenea situatie? Solutia este sa acoperim aceste banale guri de canal cu altceva mai ieftin, mai usor de montat si mai putin interesant pentru a fi furat si valorificat.

Noile tipuri de capace de canal, care le pot inlocui cu succes pe cele din fonta, sunt acum fabricate in Romania la SC SIRCOM IMPEX SRL, proprietarul certificatului OSIM a modelului industrial, CAPACE DE CANAL DIN STRUCTURA METALICA CU BETON ARMAT.

 

Inlocuirea capacelor din fonta ar trebui sa fie o preocupare a administratiilor locale, indiferent daca exista sau nu problema disparitiei acestora.

In comparatie cu cele din fonta, capacele „SIRCOM“ ofera o serie intreaga de avantaje:

• In primul rand, aceste capace produse din beton armat cu structura metalica sunt mai ieftine decat cele din fonta.

• Structura lor din metal putin si mult beton nu le face interesante pentru alte valorificari si utilizari.

• Sunt mult mai usor de montat la constructia unei retele de canalizare.

• Sunt extrem de usor de repozi­tionat la nivelul carosabilului dupa tur­narea straturilor asfaltice succesive.

• Capacele Sircom au forme si dimensiuni variate de la 300 mm x 300 mm pana la 1.100 mm x 1.100 mm.

• Ele pot fi patrate sau dreptun­ghiulare, cu capac din doua bucati sau cu capac in capac.

• Sunt carosabile pana la 150 KN pentru trafic mediu, necarosabile pana la 50 KN, cu sau fara gauri de scurgere.

• La montarea pe aleile pietonale pavate, stratul superior de beton poate fi colorat sau acoperit cu agregate colorate pentru a nu face nota discordanta cu pavajul din jur.

Capacele „SIRCOM“ reprezinta o solutie sigura pentru ca:

au fost testate la INCERC TIMISOARA si sunt insotite de CERTIFICATE DE CONFORMITATE care le atesta nivelele de rezistenta;

• se utilizeaza foarte mult in zonele rezidentiale, industriale si comerciale din vestul Europei;

• SIRCOM a produs si livrat pe piata ITALIEI cantitati mari de asemenea capace, care au fost apreciate de partenerul extern;

• capacele de canal „SIRCOM“ nu inlocuiesc in totalitate capacele traditionale din fonta; nici in vestul Europei acestea nu sunt utilizate in carosabile care prevad sarcini de 250 KN, 400 KN si rute intens circulate.

• capacele de canal „SIRCOM“ sunt adecvate pentru zonele cu trafic mediu, de pana la 150 KN sau cu circulatie usoara si pietonala, in zonele cu pavaje, in zonele peri­ferice si pe campuri, unde sunt imposibil de supravegheat. In aceste zone  CAPACELE SIRCOM isi dove­desc cu prisosinta eficienta.

De ce nu se utilizeaza capacele de canal „SIRCOM“ si in Romania?

Explicatii ar putea fi multe:

• nu se cunosc, desi edilii nostri ar fi trebuit sa le vada cu ocazia vizitelor in occident;

• administratiile publice locale nefiind informate nu le solicita prin caietele de sarcini la organizarea lici­tatiilor pentru extinderea si moder­nizarea retelelor de canalizare;

• din cauza rutinei, proiectantii retelelor de cana­lizare prevad in proiecte vechile capace de canal din fonta; in aceste conditii, antreprenorii si constructorii retelelor de canalizare monteaza ceea ce este prevazut in proiect.

Firma SIRCOM a transmis nenu­marate prezentari ale acestui produs unor administratii publice locale rezultatul fiind nul.

Exceptie face Regia Apa Canal Arad, care, timid, a inceput sa utili­zeze CAPACELE SIRCOM. Insa si in acest caz s-a facut o greseala. Astfel, s-a incercat mon­tarea capa­cului mobil SIRCOM in rama fixa veche de fonta din carosabil. Ori capacul SIRCOM nu se potriveste bine cu rama veche. Practic, capa­cele SIRCOM necesita si o rama noua de fixare. In aceste conditii, capacele SIRCOM trebuie utilizate, in principal, acolo unde se executa retele noi de canalizare, iar acolo unde se schimba capacele trebuie schimbate si ramele de fixare.

RETINETI ASADAR, CA SOLUTIA EXISTA, SI VINE DE LA O FIRMA ROMÂNEASCA.

Valorificati deci produsele SIRCOM pentru a stopa nenuma­ratele accidente care se produc acolo unde, peste noapte, dispar capacele de canal.

PROBLEMA ACUTA A DISPA­RITIEI CAPA­CE­LOR DE CANAL ESTE REZOL­VABILA PE DEPLIN PRIN FOLOSIREA NOILOR TIPURI DE CAPACE REALIZATE DE FIRMA SIRCOM SITUATA IN APROPI­E­REA ARADULUI.

Aleile si spatiile pietonale pot arata mai bine fara „pata neagra“ a capacelor din fonta. Capacele de canal din structura metalica cu beton armat sunt solutia optima a acoperi­rii gurilor de canal pentru ca sunt usor de montat, nu dispar si costa cu pana la 30% mai putin decat solutiile clasice.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 43 – noiembrie 2008Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2008/11/30/sircom-capace-de-canal-din-structura-metalica-si-beton-armat/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.