«

»

ALUPROF: NOI TENDINTE IN ARHITECTURA MODERNA CONTEMPORANA. Sisteme complete din aluminiu ALUPROF, pentru usi si ferestre rezistente la foc/fum

Share

Noile tendinte in arhitectura moderna contemporana sunt puse in practica, in general, printr-o combinare deosebita si indrazneata a sticlei cu aluminiul. Fie ca este vorba de proiecte moderne, care contin suprafete vitrate de diferite dimensiuni, fie ca este vorba de reabilitarea unor obiective, recomandarile specialistilor din constructii sunt ca pe langa design, coloristica, durabilitate, siguranta in exploatare, constructiile sa fie prevazute si cu elemente rezistente la foc si fum.

Executia sau reabilitarea acestor constructii, dupa prelucrarea si folosirea sistemelor din aluminiu pentru realizarea unui perete cortina de tip clasic sau structural, ori pentru realizarea usilor si ferestrelor clasice, presupune si prelucrarea sistemelor pentru usi rezistente la foc si fum pana la un anumit numar de minute.

 

Sistemele complete din aluminiu Aluprof, pentru usi si ferestre, sunt disponibile in mai multe tipuri, in functie de domeniul de utilizare si de cerintele specifice legate de func­tionalitate, estetica, izolare termica, clasa de rezistenta impotriva efrac­tiilor, etanseitate la fum sau rezistenta la foc. Printre acestea veti putea gasi sisteme fara izolare termica, utilizate la realizarea compartimentarilor interioare: MB-45, Spectral 45, solutii care se bazeaza pe sistemele cu izolare termica: MB-60, MB-70, MB-59S, Spectral 60, sisteme pentru compartimentari speciale impotriva incendiilor MB-78EI, precum si sisteme pentru inchiderea balcoanelor MB-23P.

Acoperind o gama variata de lucrari, sistemele de profile din aluminiu Aluprofofera multiple posibi­litati de rezolvare a cerintelor arhitecturale actuale.

Unele dintre obiectivele nou reali­zate sau reabilitate in Bucuresti, in ultimii ani, au elemente de protectie impotriva focului si a fumului, reali­zate cu sistemul din aluminiu Aluprof MB-78EI. Sistemul MB-78EI se carac­terizeaza atat prin etanseitate la fum, cat si prin izolare impotriva incendiilor. Acesta indeplineste cerin­tele celor mai riguroase norme europene din domeniul constructiilor specifice zonelor periclitate de incendiu – in portiunile prevazute pentru evacuarea persoanelor, dar si a bunurilor. Utilizarea sistemului din aluminiu MB-78EI este recomandata atat pentru realizarea compartimentarilor interioare, cat si a celor exterioare impotriva incendiilor, pentru usi cu una sau doua foi. Rezistenta la incendiu este specificata de coeficientul EI urmat de doua cifre: 15; 30; 45; 60, cifre care reprezinta numarul de minute pana la care este asigurata rezistenta.

Coeficientul de rezistenta la incendiu EI15, EI30, EI45 sau EI60, este in conformitate cu normele internationale in vigoare PN-B-02851-1:1997 si PN-EN 13501-2:2005. Sistemul MB-78EI este, in mare parte, asemanator cu sistemele standard de ferestre si usi ale firmei ALUPROF MB-45, MB-60 si MB-70, avand comune unele detalii, feronerii, metode de prelucrare s.a.m.d.

„Constructia sistemului MB-78 EI este bazata pe profile din aluminiu izolate termic. Adancimea de constructie a sectiunilor este de 78 mm. Acest tip de profil este caracterizat de un coeficient scazut de transmitere a caldurii, „U“, datorita utilizarii, printre altele, a barierelor termice special profilate cu latimea de 34 mm. Sistemul permite instalarea sticlei tipice, rezistente la foc, de anumite clase, grosimea de um­plere fiind intre 8 si 49 mm.

Cu acest sistem pot fi realizate, de asemenea, in mai multe variante, si constructii rezistente la fum.

Cercetarile efectuate la Institutul Tehnicilor de Constructie din Varsovia (ITB) au dovedit ca produsele reali­zate cu acest sistem se caracterizeaza, de asemenea, si printr-o foarte buna izolare acustica, de pana la 40dB. Sistemul MB-78 EI a trecut cu rezultat pozitiv testele de la Institutul de Tehnici de Constructie – ITB si poseda Aprobarea Tehnica a ITB cu nr. AT-15-6006/2003, dar si Certificatul nr. ITB-642/W/03“ precizeaza domnul Alexandru Burcea, directorul general al firmei Aluprof System Romania.

ALUPROF SYSTEM ROMANIA pe baza sistemului modern MB-78EI, care cuprinde elemente de protectie impotriva focului si a fumului, are numeroase lucrari terminate sau in curs de executie in Bucuresti dintre care: Twin Tower Pipera I si Twin Tower Pipera II, Sediul Politiei Capitalei, Sediul Politiei Circulatiei, International Leasing, Hotel Dominion, Centrul Comer­cial Ghencea etc.

Libertatea alegerii, armonia, extra­vaganta si in acelasi timp simplitatea si eleganta pot fi exprimate si reali­zate cu solutiile oferite de sistemele ALUPROF.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 44 – decembrie 2008

 

Autor:
ing. Carmen PASCU – ALUPROF SYSTEM
ROMANIADaca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2008/12/31/aluprof-noi-tendinte-in-arhitectura-moderna-contemporana-sisteme-complete-din-aluminiu-aluprof-pentru-usi-si-ferestre-rezistente-la-focfum/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.