«

»

ISOVER: Protectia la zgomot. SISTEME DE IZOLATIE FONICA

Share

Este bine cunoscut faptul ca zgomotul reprezinta o amenintare grava a sanatatii, efectele expunerii la zgomot fiind o problema de sanatate publica, din ce in ce mai acuta. Se estimeaza ca jumatate din populatia europeana traieste intr-un mediu cu zgomot, iar mai mult de o treime din populatia acestei regiuni este deranjata de nivelurile ridicate de sunet din timpul activitatilor si al somnului.

 

Sistemul de tip masa-resort-masa

Cea mai buna exemplificare a utilizarii acestor sisteme in constructii sunt peretii de compartimentare din gips-carton – o solutie larg folosita in ultima vreme de catre constructori, datorita, in primul rand, simplitatii si usurintei in executie. Acesti pereti sunt compusi din doua placi de gips-carton (in cazul nostru masele) dispuse de ambele parti ale unor profile metalice, umplute cu aer sau vata, si reprezinta unul dintre raspunsurile industriei de constructii la ritmul de lucru accelerat, impus de dezvoltarea societatii moderne.

Folosirea pe o scara din ce in ce mai larga a acestui sistem a adus dupa sine si inevitabilele probleme legate de izolatia fonica, datorate alcatuirii necorespunzatoare, executiei gresite sau subdimensionarii acustice, rezultat al nerespectarii reglementarilor din C125 – Normativ privind protectia la zgomot.

 

Solutii de imbunatatire a performantelor acustice

In cazul sistemelor de tipul masa-resort-masa, se remarca o serie de metode de imbunatatire a comportamentului la zgomot. Astfel: masa elementelor despartitoare, distanta dintre placi, tipul de profile, materialul folosit la umplerea interspatiului, gradul de umplere al interspatiului pot fi alese pentru a obtine o izolatie fonica ameliorata.

Doua dintre metodele mentionate sunt deosebit de eficiente, fiind legate de tipul materialului folosit si de grosimea acestuia.

In cazul materialului de umplere, cel mai important fenomen care genereaza reducerea zgomotului este frecarea interioara a particulelor. S-a stabilit, prin masurare, in baza unor serii de studii desfasurate in Germania, Franta si Suedia, ca efectul pozitiv, de crestere a izolatiei fonice a structurilor de tip masa-resort-masa prin folosirea unor materiale cu o rezistivitate la flux de aer mai mare (prin cresterea densitatii), este limitat la valoarea de 5 kPa s/m2. Sub aceasta valoare diferentele de izolatie sunt foarte mari, in timp ce folosirea unor materiale cu o rezistivitate mai mare de 5 kPa s/m2 aduce aporturi insignifiante, asa cum se poate observa si in figura 1.

Cea de-a doua modalitate de imbunatatire a performantelor de izolare a peretilor de compartimentare se refera la gradul de umplere cu vata minerala a cavitatii dintre cele doua placi de gips-carton. Dublarea grosimii stratului de vata aduce o crestere medie de 5 dB a performantelor de izolare fonica. In figura 2 este prezentata variatia indicelui de izolare la zgomot aerian RW in raport cu grosimea stratului din vata minerala de sticla pentru un perete de gips-carton, cu o placare de 9,5 mm pe un profil de 80 mm. Din grafic, se observa ca cea mai buna izolatie se obtine in cazul umplerii complete a cavitatii cu vata minerala.

 

Produsele Akusto

Familia de produse Akusto a fost special dezvoltata pentru izolarea fonica si termica a peretilor de compartimentare din gips-carton, fiind disponibila sub forma de saltele rulate din vata minerala de sticla. Caracteristicile termo si fonoizolatoare ale produselor deriva din insasi tehnologia utilizata la realizarea lor, care permite obtinerea unei impaslituri omogene din fibre de sticla, cu inglobarea unui volum mare de aer intre ele, acesta fiind impiedicat sa circule liber. Filarea materialului la tempe­raturi de circa 900 0C, in fibre cu grosimi de cativa microni, precum si utilizarea unor lianti speciali permit obtinerea unui material cu o elasticitate deosebita, cu o rezistivitate la flux de aer >5 kPa s/m2 si cu un coeficient de conductivitate termica „l“ = 0,039 W/m · K.

Produsele Akusto sunt disponibile in grosimi identice cu cele ale profilelor de instalare ale peretilor de gips-carton, respectiv 50 mm, 75 mm si 100 mm. Acest lucru permite alegerea solutiei optime pentru o umplere completa a interspatiului dintre placi, realizand o maximizare a izolatiei fonice la zgomot aerian in raport cu criteriul „gradul de umplere al interspatiului“.

Avand latimea standard de 600 mm egala cu distanta la care trebuie montate profilele verticale, produsele din familia Akusto pot fi foarte usor instalate intre montantii structurilor de compartimentare din gips-carton, obti­nandu-se o izolare completa si uniforma a interspatiului existent intre foile de gips-carton. Datorita acestei caracteristici a produsului este evitata crearea de spatii incomplet izolate, care ar putea reduce performanta finala a structurii.

O alta caracteristica importanta a produselor din familia Akusto este rezistivitatea la flux de aer. In cazul de fata, aceasta este mai mare decat valoarea limita de 5 kPa s/m2 si asi­gura un aport optim de izolare in cazul structurilor de tip masa-resort-masa. Acest efect este obtinut printr-o maximizare a disiparii energiei sonore prin frecare interna si realizeaza, implicit, reducerea zgomotului transmis.

Combinarea rezistivitatii la trece­rea fluxului de aer cu un coeficient de elas­ticitate dinamica optim (Ed ╗ 117 kPa) genereaza o modificare a frecventei de rezonanta a intregului sistem in sensul diminuarii acesteia si al scoaterii sale in afara spectrului de audi­bilitate, rezultand o imbunatatire suplimentara a izolatiei fonice.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 44 – decembrie 2008

 

 

Autor:
Gabriel GOLUMBEANUDaca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2008/12/31/isover-protectia-la-zgomot-sisteme-de-izolatie-fonica-2/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.