Materialele pentru injectia fisurilor oferite de societatea noastra pot fi impartite in doua categorii principale: pe baza de ciment si pe baza de rasini sintetice.
Produsele pe baza de ciment sunt monocomponente, gata de intrebuintare, trebuind amestecate doar cu apa. Au o vascozitate redusa si o capacitate mare de curgere (la 20 0C de 60 minute).
Suspensia de ciment ZS 10 Pagel poate fi folosita la injectarea fisurilor cu o deschidere incepand cu 0,2 mm, iar Pasta de ciment ZL 10 Pagel incepand cu 1 mm.
Pasta si suspensia de ciment pot fi folosite atat la fisuri uscate, cat si umede sau prin care circula apa fara sa aiba loc o sedimentare.
Datorita alcalinitatii ridicate pot asigura o protectie anticoroziva naturala a otelului de armatura; nu contin cloruri sau alte substante care ar putea favoriza coroziunea.
ZL 10 Pagel – Pasta de ciment si ZS 10 Pagel – Suspensie de ciment, sunt materiale impermeabile la apa, dar permeabile la difuzia vaporilor de apa („structura respira“), pot fi aplicate incepand cu 5 0C, au o aderenta foarte buna la flancurile fisurilor si expansiune controlata (crestere de volum la uscare).
Cele mai frecvente domenii de utilizare ale acestor materiale sunt injectarea fisurilor, rosturilor, cuiburilor de agregat si a golurilor in suprafete verticale sau orizontale de beton, inchiderea, compactarea si monolitizarea fisurilor si a golurilor; ZS 10 Pagel suspensie de ciment poate fi folosit pentru imbibarea cu scopul consolidarii betonului in zonele apropiate suprafetei. De asemenea, ZS 10 si ZL 10 pot fi folosite pentru inchiderea fisurilor in beton, zidarie de caramida si de piatra naturala, umplerea golurilor la sape de mortar, prefabricate, blocuri de agregat grosier si beton cu agregat monogranular concasat.
Un alt produs Pagel pe baza de ciment pentru injectarea fisurilor cu deschideri de peste 1 mm este E1F Pagel – Mortar fin de ancorare si injectie.
E1F Pagel este o pasta pe baza de ciment, fara contractii la uscare, cu capacitate mare de curgere si fara agregate. Este foarte usor de prelucrat, trebuie amestecat doar cu apa, are rezistente initiale si finale foarte mari si aderenta ridicata. Este un material impermeabil si asigura o buna protectie impotriva uleiurilor. Materialul E1F poate fi folosit atat la injectarea de fisuri, rosturi, cuiburi si goluri in parti constructive (beton, zidarie) pe verticala si orizontala, cat si pentru ancorari in roci, pamant, beton si zidarie.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 44 – decembrie 2008
Autor:
Ioan SOLACOLU – director executiv Pagel Romania
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns