Lucrarile de constructii pe terenuri dificile sunt din ce in ce mai numeroase. Asemenea constructii, la care se adauga cele hidrotehnice, sunt expuse, pe langa solicitarile obisnuite, la actiunea apei. Actiunea fizica a apei, mai ales a celei in miscare, se manifesta asupra terenului de fundare. Circulatia apei duce la antrenarea particulelor necoezive si la degradarea suportului de fundare. Ca urmare, se afecteaza stabilitatea constructiilor. Existenta apei si formele sub care se gaseste ea in pamant sunt conditionate in mare masura de natura terenului. Apa poate fi legata sau absorbita, respectiv apa capilara si apa libera.
Asadar, construirea pe terenuri dificile necesita masuri speciale, concretizate in investitii suplimentare, pentru constructii, pentru asigurarea longevitatii si fiabilitatii functionale a cladirilor.
Subestimarea multitudinii de probleme pe care le genereaza construirea pe astfel de terenuri poate conduce in final la mari prejudicii economice.
Pentru terenurile tasabile, intre masurile radicale care trebuie adoptate sunt cele de realizare a unor game largi de lucrari subterane ca:
• executarea peretilor – ecrane de etansare si de protectie a constructiilor si a mediului – prin tehnologia peretilor subtiri sau a peretilor mulati;
• umplerea de goluri la lucrarile subterane;
• executarea peretilor de incinta pentru lucrari de fundatii speciale;
• umplerea golurilor la: canale, trasee de tevi etc.;
• executarea lucrarilor de injectare pentru consolidari.
Unul din materialele care poate contribui la asigurarea rezistentei si stabilitatii constructiilor (cladiri, constructii industriale, lucrari ingineresti si de arta, drumuri si poduri etc.) este TIWODURUL.
Lucrarile speciale subterane la care se utilizeaza produsele TIWODUR sunt ecranele de etansare si de protectie, lucrarile de imbunatatire si consolidare a terenurilor, umplerea golurilor subterane, in special in zonele cu terenuri dificile de fundare sau zone supuse unor potentiale pericole cum ar fi alunecarile de teren, iazurile de decantare vulnerabile, depozitele de deseuri, apele subterane agresive etc.
Amestecului din peretele de etansare care pana in noiembrie 2007 s-a numit „SOLIDUR“ i-a fost schimbat numele in „TIWODUR“. Acesta corespunde caracteristicilor si modului de productie ale Solidurului fabricat in Austria.
TIWODUR este un produs finit alcatuit din componente diferite: lianti hidraulici si latent hidraulici, bentonita, faina de roca, faina de zgura, componente care se folosesc in functie de domeniul de aplicare, de exemplu pentru peretele ingust sau peretele slit.
Materiile prime din care este alcatuit TIWODURUL sunt:
• Bentonita, o piatra naturala compusa din diferite minerale de argila care preia in suspensie efectul de sustinere si produce vascozitatea dorita. In masa intarita asigura densitatea peretelui (prin umflarea mineralelor masei de argila si respectiv prin astuparea porilor).
• Zgura granulata de furnal este un liant hidraulic, ce rezulta in urma fabricarii otelului. In suspensie se comporta neutru si asigura solidificarea pe termen lung a suspensiei;
• Faina de roca este o roca fina (de exemplu piatra de var sau dolomita). Actioneaza in suspensie prin marirea vascozitatii dar mai ales ca material de umplere. In stare solida faina de roca adaugata la zgura granulata de furnal asigura scheletul de rezistenta.
• Ciment Portland cu priza rapida – potrivit EN 197-1 este activatorul zgurii granulate de furnal si este responsabil pentru solidificarea de inceput.
TIWODURUL se amesteca cu apa pe santier intr-o anume proportie in instalatia de amestec. Dupa mixaj, suspensia TIWODUR rezultata poate fi pastrata cateva ore pana la introducerea in constructie intr-un rezervor cu agitator mecanic. Transportul, de la instalatia de mixat pana la constructie, poate fi efectuat prin pompe sau cu tancuri mobile.
Executia peretelui impermeabil se face:
• prin procedura peretelui subtire
Suspensia se depoziteaza intr-un recipient compensator care se afla direct langa unitatea de soneta.
Unitatea de soneta este compusa dintr-o grinda de soneta, un vibrator hidraulic si un aparat purtator. La procesul de pilonare, grinda se infige pana la adancimea corespunzatoare si, dupa aceea, se trage iar din pamant. Cavitatea obtinuta la tragerea din pamant se umple cu suspensia sub presiune. Dupa aceea se aseaza intepatura dupa intepatura si se obtine un perete subteran continuu.
• prin procedura peretelui slit
Cu un graifer adaptat special la latimea necesara se sapa slitul. Cavitatea obtinuta se umple continuu, de sus, cu suspensie. Dupa atingerea adancimii finale si un timp de repaos, suspensia se solidifica in peretele de etansare.
Parametrii suspensiei se verifica pe santier atat in stare lichida, cat si in stare solida. Verificarile se realizeaza in conformitate cu norma valabila in Austria: Önorm B 4452.
Controlul suspensiei lichide include, pe langa proportia de amestec (densitatea suspensiei) si vascozitatea lichidului. Un parametru important al produselor TIWODUR il reprezinta vascozitatea de scurgere masurata in Marsh-Palnie, limita de curgere si capacitatea de retinere a apei filtrate la 7 bar.
Pentru parametrii corpului solid se produc epruvete cilindrice. Cu acestea se pot stabili la o varsta a probei convenite: rezistenta presiunii axiale, cat si coeficientul de permeabilitate pentru apa.
Produsele sunt definite, concepute si fabricate de o firma specializata in domeniu si testate in conformitate cu standardele specifice de catre Institutul pentru Incercari si Cercetari in Constructii (INCERC) – organism acreditat pentru incercari si supraveghere in Austria si Romania. Prin calitatea lor constanta si permanent controlata atat in fabricatie, cat si la punerea in opera, prin adaptarea perfecta la tehnologiile specifice de executie, se asigura realizarea unor lucrari de buna calitate, omogene si durabile. Acestea isi mentin caracteristicile pe parcursul exploatarii, iar constructiile sunt sigure in exploatare.
Produsele nu contribuie in mod direct la sporirea nivelului de izolare termica a constructiilor. Indirect, insa, prin efectul de protectie, asigura o izolare hidrofuga mai eficienta in special prin blocarea completa a influentei apelor subterane asupra hidroizolatiilor propriu-zise.
Produsele TIWODUR sunt realizate in unitati specializate de producere a mortarelor uscate in care fluxul tehnologic este complet automatizat fiind condus si controlat cu ajutorul calculatoarelor de proces.
Testele initiale de tip se realizeaza in laboratoare independente, iar cele de control al productiei in laboratorul propriu.
Controlul produselor TIWODUR cuprinde:
• controlul materiilor prime la intrare;
• controlul pe fluxul de fabricatie;
• controlul produsului finit.
Controlul produsului finit se face pe probe prelevate din sarjele fabricate si cuprinde verificarea prin incercari de laborator cu aparatura specifica, atat a caracteristicilor pe suspensia „proaspata“ (fluiditate, densitate, sedimentare) cat si a celor pe materialul intarit (rezistenta la compresiune si coeficientul de permeabilitate).
Produsele sunt livrate de fabrica in silozuri inchise care se transporta cu masini speciale si se depoziteaza pe santier.
Cand materialul dintr-un siloz se epuizeaza, se inlocuieste cu un alt siloz, sau silozul poate fi alimentat cu material de acelasi fel adus cu camionul – container („cimentruc“).
Prepararea se face direct pe santier in mixere cu turatie mare. Materialul extras pneumatic din siloz se amesteca in mixer cu apa si, dupa caz, cu filer, pana se obtine o suspensie la fluiditatea prevazuta.
Transportul suspensiei pana la locul de punere in opera se face fie direct prin conducte, fie cu ajutorul camioanelor-cisterna.
Punerea in opera – turnarea, umplerea golurilor cu suspensie, in vederea realizarii ecranelor de etansare se face, in principal, prin doua tehnologii specifice lucrarilor de fundatii speciale de adancime si anume:
1) Intr-o singura faza – tehnologia peretilor mulati – in care excavatia – sapatura peretelui executata prin „taiere“ cu o instalatie – graifer si umplerea cu suspensie se fac in acelasi timp. Practic, zona excavata este umpluta permanent cu suspensie, prin curgerea directa in perete. Suspensia asigura stabilitatea peretilor in timpul excavarii prin efectul de tixotropie, iar in final prin autointarire formeaza ecranul de etansare la gradul de rezistenta si impermeabilitate proiectat.
2) Executia peretilor – diafragma, a peretilor subtiri, prin tehnologia „vibrare-injectare“. In acest caz golurile succesive pentru realizarea peretelui se executa cu o sonda cu vibratii.
Grinda sonetei este introdusa in teren prin vibrare pana la cota prevazuta.
Pe parcursul extragerii, golul ramas se umple prin „injectarea“ suspensiei de TIWODUR. Atunci cand grinda a ajuns la suprafata, golul este complet umplut. Peretele se realizeaza astfel incat sa fie asigurata continuitatea lui.
Produsele predozate TIWODUR sunt rezultatul conceptiei comune a firmelor de specialitate TIWO Wopfinger Tiefbau – und Umveltbaustoffe GmbH, specializata in lucrari subterane si de protectie a mediului si Wopfinger Baustoffindustrie GmbH, specializata in cercetarea, dezvoltarea si productia de mortare uscate predozate pentru constructii. Ambele fac parte din acelasi concern numit Schmid Industrie Holding – SIH din Austria, cu o experienta in domeniul materialelor de constructii de peste 100 de ani.
Conceptia produselor predozate TIWODUR, pentru ecrane de etansare, se bazeaza, in principiu, pe indeplinirea urmatoarelor conditii:
• in stare intarita, materialul sa asigure, pe de o parte, un grad de impermeabilitate ridicat, respectiv coeficient de permeabilitate redus, iar pe de alta parte, caracteristici de rezistenta si deformabilitate specifice celor din domeniul pamanturilor;
• in stare proaspata, suspensia obtinuta in urma amestecului pe santier, a materialului uscat predozat cu apa – trebuie sa aiba caracteristici de fluiditate, tixotropie, capacitate de retinere a apei si omogenitate, astfel incat sa poata fi pusa in opera cu tehnologiile specifice fundatiilor de adancime: prin injectare, sau prin turnare directa – tehnica peretilor mulati.
Punerea in opera a produselor predozate TIWODUR se face diferentiat, in functie de tehnologia de executie, cu respectarea atat a prevederilor din fisa tehnica a produsului, cat si a celor specifice operatiilor – fazelor tehnologice.
La punerea in opera, trebuie respectate urmatoarele conditii:
• prepararea suspensiei, respectiv amestecarea materialului uscat, predozat, cu apa, se face pe santier dupa reteta stabilita pentru fiecare produs in parte; amestecarea propriu-zisa se face in mixere de mare capacitate si turatie mare, astfel incat suspensia sa fie omogena, fara aglomerari;
• transportul suspensiei pana la locul de punere in opera se face, dupa caz, in functie de distanta si de organizarea de santier, direct prin furtunuri sau in containere auto pana in apropiere.
• punerea in opera, turnarea, respectiv umplerea spatiilor create in teren se poate face prin curgerea directa din furtun in slitul sau santul creat prin sapatura in suspensie cu graiferul – cazul ecranelor de etansare executate intr-o singura faza (tehnologia peretilor mulati), sau prin injectarea la varful coloanei instalatiei de vibrare, odata cu extragerea acesteia din teren (tehnologia de executie a peretilor subtiri prin tehnologia de vibrare).
Produsele nu sunt toxice, nu sunt daunatoare pentru sanatatea oamenilor si protectia mediului, nu sunt radioactive, cancerigene. Singurele efecte sunt cele specifice produselor pe baza de ciment, dar si acestea sunt mult diminuate, intrucat manipularea si amestecarea produselor in stare de pulbere se face in circuit inchis. In orice caz, sunt recomandate masurile minime de protectie a muncii, cele de prim ajutor in caz de inghitire accidentala si de evacuare a deseurilor.
In ceea ce priveste efectul materialului intarit, care vine in contact cu apa subterana, testele de laborator efectuate de Institutul de igiena din Viena au evidentiat ca materialul intarit nu are efecte negative asupra caracteristicilor fizico-chimice ale apei, prezentand stabilitate fizica si chimica.
Producatorul acorda pentru produse o garantie de 56 de zile, acestea trebuind sa fie pastrate in conditii de umiditate si temperatura conform fiselor tehnice.
Tinand seama de respectarea conditiilor de punere in opera si exploatare, durabilitatea lucrarii executate cu produse TIWODUR, in cazul in care nu se schimba esential conditiile geotehnice de amplasament, se apreciaza la 100 de ani.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 44 – decembrie 2008
Autori:
Mihalache PAUN,
Elvira DUMITRESCU,
Gabriela ANDRIES
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns