„Omul – spunea Confucius – are trei cai de a deveni intelept. Prima, este invatatura: lunga, grea si penibila; a doua, este imitatia: mai usoara, dar riscanta; a treia, este experienta proprie: sigura, dar amara!“ Ing. Emil PRAGER le-a urmat pe toate, devenind ceea ce este – un intelept. Pentru aceasta, insa, a stiut intotdeauna ce trebuie sa faca, a fost disciplinat cu sine si corect in relatiile cu semenii, pretuindu-le munca.
La implinirea varstei de 95 de ani declara intr-un interviu, caracterizandu-se astfel: „Cel mai de seama indicator al meritelor nu poate veni decat de la reusita durabila a realizarilor, pentru care se cere daruire personala, ordine si disciplina in activitatea de fiecare clipa, continuitate morala in atitudini si mai ales intelepciune si respect pentru colaborare in munca.“
Adevaratul om se inalta prin munca, nu prin locul la care ravneste sau functiile pe care le detine! Si inginerul Emil PRAGER a fost un adevarat om.
Nascut la 19/31 august 1888 la Bucuresti, a absolvit liceul Gheorghe Lazar in anul 1907, dupa care s-a inscris la Scoala Nationala de Poduri si Sosele Bucuresti, pe care a absolvit-o in anul 1912.
Activitatea de inginer constructor – care avea sa straluceasca mai tarziu – a inceput-o la Directia generala a porturilor si cailor de comunicatii pe apa din Ministerul Lucrarilor Publice, unde a lucrat pana in anul 1921 ca sef de sectie, sef de serviciu in portul Constanta si la porturile dunarene. Intre anii 1916 – 1918, evenimentele au impus sa lucreze la proiectarea si realizarea unor importante, pe atunci, obiective industriale, sub directa conducere a renumitului inginer Anghel Saligny.
Intre anii 1921 – 1925 a condus un birou propriu de studii si proiecte pentru expertize si lucrari tehnice din beton armat – primul birou tehnic de acest gen din tara – elaborand diferite proiecte pentru blocuri de locuinte, constructii industriale, centrale termoelectrice etc., preluand si controlul executiei lor.
Intre anii 1925 – 1948, a condus antrepriza de constructii care i-a purtat numele, realizand atat proiectele cat si executia a numeroase si importante lucrari de stat si particulare.
Mentionam dintre lucrarile realizate personal sau sub conducerea sa, urmatoarele:
lconstructii civile: bloc de locuinte, b-dul Elisabeta nr. 24 (proiectul si executia); bloc de locuinte, Calea Victoriei nr. 100 (proiectul si executia); bloc de
locuinte, calea Victoriei nr. 68/70 (executia); Hotelul Union (proiectul si executia); blocuri de locuinte in cartierul Ferentari (executia) – toate din Bucuresti si altele.
● constructii administrative: Muzeul Taranului Roman; Casa de credit a Corpului P.T.T., strada Postei (proiect); Localul Societatii Politehnice Bucuresti
(proiect); Cladirea fostului Minister al Energiei Electrice (proiectul si executia); ale Palatului Regal (proiectul si executia lucrarilor de constructii); fostul sediu al Ministerului Afacerilor Interne (proiectul si executia); Fundatia Dales (executia); Academia Militara (proiectul si executia); Casa de Cultura a Studentilor (proiectul); Spitalul Elias (proiectul si executia); Cladirea ziarului Universul (proiect); cladirea fostului Institut National de Informare si Documentare (proiectul si executia); Institutul de Proiectari de intreprinderi Constructoare de Masini (proiectul si executia) – toate din Bucuresti; Biblioteca Centrala Universala M. Eminescu din Iasi (executia); Sanatoriul Balnear Eforie Nord (executia); Sanatoriul Brad, jud. Hunedoara (proiectul si executia) etc.; Academia Militara, Bucuresti.
● constructii industriale: Termocentrala Floresti, jud. Prahova (proiect); Termocentrala Schitu-Golesti (proiectul tehnic); Termocentrala Sorecani-Aghires, jud. Cluj (proiectul tehnic si executia); Uscatoria de cereale din portul Constanta (proiectul si executia); Rafinaria de petrol Brazi (executia in colaborare cu Antrepriza T. Eremia); Fabrica de anvelope Victoria – Baicoi (proiectul si executia); Castelul de apa din Targu Jiu (executia); silozuri de cereale – Buzau si Cilibia (executia) etc.
● constructii de cai ferate (executia): linia ferata Ploiesti – Targoviste cu poduri, terasamente si lucrari anexe; lotul I din linia ferata Bumbesti – Livezeni cu
tuneluri, ziduri de sprijin, terasamente, poduri, cladiri; lotul I din linia ferata Salva – Viseu cu terasamente, poduri etc.
● drumuri moderne (executia): soselele Bratulesti – Peris – Scrovistea; Ploiesti – Valenii de Munte; Buzau – Ulmeni; Pitesti – Curtea de Arges; modernizarea soselei
Focsani – Bacau si a numeroase alte sosele de intrare in Bucuresti, Brasov precum si pavaje in toata tara cu calupuri de bazalt Racos etc.
● constructii bisericesti: Catedrala de la Hunedoara (proiectul si executia); Biserica din com. Costesti, jud. Arges (proiectul si executia) etc.
De asemenea, a executat numeroase lucrari de subzidire la supraetajari de imobile, consolidari la cladirile avariate de seismul din anul 1940 si bombardamentele din timpul celui de al doilea razboi mondial, printre care si cupola Ateneului Roman (din fonduri proprii).
(Uscatoria de cereale din portul Constanta; fosta Cladire a Ministerului Energiei Electrice etc.).
Nivelul tehnic ridicat al executiei lucrarilor conduse de ing. Emil PRAGER a dus la dezvoltarea unei tehnici moderne, avansate, in toate sectoarele de constructii din tara. Desi a realizat numeroase lucrari dificile din punct de vedere tehnic la acea vreme, toate s-au evidentiat prin calitate si siguranta in exploatare.
Mentionam, in context, preocuparea ing. Emil PRAGER de formare a ucenicilor si meseriasilor calificati prin scolarizare, in special pentru pietrarie, tuneluri, drumuri moderne, finisaje etc.
Ing. Emil PRAGER a avut o activitate bogata si in domeniul publicatiilor. Mentionam, in acest sens, articolele: Calculul sectiunilor dreptunghiulare dublu armate; Organizarea lucrului in industria constructiilor; Surelevation du soubassement d’une eglisse en Roumanie – Rebegesti (1938, in Travaux, Paris, nr. 64); Posibilitati romanesti in sectorul constructiilor; Problema drumurilor in Romania; Mecanizarea santierelor de constructii; Pentru introducerea si extinderea tehnicii noi in constructii etc.
In monografia Betonul armat in Romania, ing. Emil PRAGER a expus realizarile de la inceput si etapele de dezvoltare ale betonului armat, in toate domeniile de dezvoltare, pana in anul 1945. Cartea reinvie un trecut de munca intr-un important domeniu de civilizatie al tarii – constructiile si incununeaza o activitate de peste 70 de ani a autorului, o activitate mai mult decat fecunda, intr-o perioada de cautari, dar si de infaptuiri.
Activitatea sa, atat de complexa si de bogata, a facut din Emil PRAGER cel mai popular inginer din tara, cunoscut si peste hotare, fiind si asociat al firmei germane Hochtief. Remarcabilele sale realizari raman mostenirea cea mai de pret, sporindu-i faima de mare constructor.
Se pot spune multe despre acest creator si inginer ilustru, pe care l-a dat Romania, dar se pot spune multe si despre omul de exceptie Emil PRAGER… Despre omenia, (pe cati n-a ajutat profesional si material!), onestitatea, cultura, intelepciunea sa proverbiala!
Toate acestea i-au format morala, am putea spune „morala PRAGER“ si de la care nu putini s-au adapat.
Cuvintele sale, izvorate dintr-o inteligenta rar intalnita, nu se vor mai auzi, vor ramane, in schimb, faptele, pe care le vom intalni mereu.
Legenda mesterului Manole, zborul inaripat al maiestriei lui Brancusi, frescele din Voronet, spiritul inaltator al omului liber, dorinta de afirmare cinstita, perfectiunea insasi – calauze ale inginerului si omului Emil PRAGER – vor ramane indemnuri ale unei constiinte realizate pe deplin.
Cat timp Romania va exista si constructii se vor executa, numele Emil PRAGER va fi la loc de cinste; un nume devenit, inca din viata, legenda!
Nu multi au fost haraziti cu insusiri atat de alese ca Emil PRAGER, si nu multi au asemenea infaptuiri, pentru ca amintirea sa sa nu ramana in randul unui popor, care – desi mic – prin fiii sai, nu odata, a stralucit!
Emil PRAGER!… Iubit de noi, elogiat de noi, venerat de noi ca nimeni alt constructor, sa vrem sa-l uitam si nu vom putea, spiritul sau a fost mult prea puternic pentru a nu ramane in constiinta timpului ce va urma.
A decedat in anul 1985.
(Din vol. „Personalitati romanesti in constructii – autor Hristache Popescu)
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns