Sunt, daca vreti, cuvintele aflate pe mai toate buzele, cuvinte care sunt rostite pe „orizontala si verticala“ de mai toata suflarea omeneasca pentru ca la mijloc este vorba de existenta fiecaruia in parte sau pe ansamblul societatii din care face parte.
Sigur, prima reactie este intrarea in panica pentru ca, intotdeauna, omul pune inainte raul si apoi se mai gandeste la eliminarea lui. Cert este ca acest rau exista si isi face de cap, iar oamenii trebuie, cum se spune, sa-i vina de hac!
Solutiile sunt dintre cele mai diverse si uneori nu usor de aplicat datorita complexitatii fenomenului inglobat in acest termen de… criza. Prima intentie generala este ca trebuie „sa strangem cureaua“ expresie ce ne este din plin sugerata de cei care ne conduc. Ne indeamna la o asemenea restrictie pe noi cei multi si nu pe ei carora le este greu sa renunte la atatea si atatea privilegii, dezmaturi, extravagante, sfidari, opulente etc.
Pentru ei este greu sa stranga cureaua dupa ce au vazut ca in nici 20 de ani, prin jaful comis pe seama statului si, deci, al nostru, ei sunt astazi personalitati agreate de ziaristica „moderna“ care nu oboseste in a ni-i prezenta ca oameni care au reusit in viata instalandu-se comod pe mai toate treptele conducerii actualei societati romanesti.
Sunt, dupa cum se stie, cam aceiasi oameni din clasa politica „supusi“ clasicei rotiri de cadre conform unei mai vechi mode. Nu conteaza unde sunt „unsi“, pentru ca se pricep la toate. La toate si la nimic, inclusiv in constructii, lucru constatat pe pielea noastra de seama ce in acelasi interval de cca 20 de ani societatea noastra s-a polarizat atat de evident incat „crema“ dispune de milioane si miliarde de Euro, iar cei multi – pensionari, someri, oameni de rand – isi duc zilele de azi pe maine.
Criza. Criza pentru cei care, din pacate, ne duc din criza in criza. Criza de locuri de munca, criza de venituri pentru un trai decent, criza de asistenta medicala, criza de invatamant modern, criza de… orice vreti dvs., dar nu si criza pentru cei ce creeaza, intretin si prolifereaza criza.
Criza in… constructii. Suna aiurea, pentru ca sectorul care a dat tonul si a demonstrat ca este capabil sa traga dupa el o intreaga economie este aruncat de nu stiu cine in situatia de criza.
Intrand putin in bucataria acestei crize in constructii nu este prea greu sa vedem si partile ei rele sau bune.
Partea buna, care convinge pe toata lumea, este ca Romania are nevoie pe mai departe de constructii care sa rezolve nevoile din infrastructura, spatii comerciale, administrative si de locuit, unde suntem inca deficitari in raport cu alinierea noastra la pretentiile si exigentele unei tari care face parte din UE.
Partile rele, ca-s mai multe, sunt strans legate de mentalitatea ingusta, deficitara si superficiala a clasei politice ce se vrea conducatoarea intereselor societatii si care nu reuseste practic mai nimic din multitudinea obiectivelor cu care „defileaza“ in campaniile electorale. Ni s-a acrit de cati Km de autostrazi vom beneficia fara sa putem practic parcurge macar… unul, dar banii s-au cheltuit pentru sute de Km. A raspuns sau raspunde cineva? Da’ de unde. Ei isi arunca parinteste pisica de la unul la altul, supravegheati de justitia noastra ce nu admite sa o ia cineva la intrebari. Nici macar Parlamentul. Si atunci, trai neneaca pe profitorii de fonduri interne si europene.
Alt rau – „explozia“ de dezvoltatori imobiliari care credeau ca vor propasi nelimitat din construirea si vanzarea de spatii de locuit.
Nici prin gand nu le-a trecut ca totul are o masura iar nesatul lor s-a confruntat cu saracirea din varii motive a potentialilor cumparatori prin pretul umflat de 3-5 ori pe metrul patrat.
Ca este asa ne-o demonstreaza si comunicatele privind ieftinirea apartamentelor cu un sfert pana la jumatate din pret (pentru ca un metru patrat construit s-a demonstrat ca nu poate costa mai mult de 5-6 sute de Euro).
Dar nesatul…
Criza si anticriza. Constructorii adevarati incearca sa convinga pe cat mai multi ca situatia de criza ar putea fi mai repede traversata si daca cei interesati trec pragul Construct Expo 2009, unde pot fi vazute si apreciate ofertele de dotare tehnico-materiala care ar asigura productivitate si eficienta in realizarea investitiilor, singurele capabile sa ofere locuri de munca si sa contribuie la cresterea economica preconizata pentru Romania. Ar fi si o modalitate de ameliorare a situatiei actuale de criza.
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns