«

»

BAUDER: Omologarea FM global pentru sistemele de acoperis BAUDER

Share

Sunt peste 150 de ani de cand compania germana Bauder GmbH & Co. KG a inceput sa produca materiale pentru sisteme de acoperis. Produsele de calitate si in acelasi timp inovative sunt politica Bauder. Orientarea permanenta catre nevoile clientilor, fie ei antreprenori din constructii, proiectanti, executanti sau utilizatori finali, a determinat firma Bauder sa obtina, la 1 Octombrie 2008, omologarea FM Global 4470 pentru sistemele de acoperis pe baza de material termoplastic – PVC (policlorura de vinil) si FPO (poliolefini flexibili) si termoizolatii poliuretanice.

 

Factory Mutual face parte din FM Global Group si este o societate de asigurari in domeniul comercial si industrial care se ocupa si cu omologarea si testarea materialelor, serviciilor si a metodelor in domeniul constructiilor. Sistemele FM sunt recunoscute de investitori, societatile mari de asigurari, proiectanti si constructori in primul rand pentru performantele lor superioare la foc, performante ce reduc considerabil riscul de incendiu. Astfel, se poate obtine, in acelasi timp, protejarea investitiilor si proprietatilor impotriva incendiilor si a posibilelor efecte devastatoare ale acestora, precum si reducerea primelor de asigurare a cladirii in care beneficiarii isi deruleaza activitatea.

La proiectarea constructiilor, colaborarea eficienta dintre beneficiar, arhitect, societatea de asigurare si antreprenorul general poate oferi solutii convenabile din punctul de vedere al costurilor, in ceea ce priveste masurile de protectie impotriva focului.

FM Global (FM) are criterii stricte de testare pentru stabilirea reactiei la foc a acoperisurilor. Aceste criterii sunt incluse in norma FMRC 4470 (aprilie, 1986). Cerintele pentru aprobarea Clasei 1 de clasificare a acoperisurilor implica, insa, pe langa testele pentru rezistenta la foc si trecerea altor teste, care includ: rezistenta la vant, grin­dina, scurgeri si coroziuni. Standardele FM evalueaza performanta acoperisurilor ca un ansamblu, incluzand atat materialele de inchidere, cat si accesoriile necesare construirii acoperisului (stratul suport, bariera de vapori, termoizolatia, fixarile mecanice, adezivul etc.).

Metodele de testare pentru sistemele de acoperis pe baza de materiale termoplastice si termoizolatii poliuretanice Bauder, utilizate de FM pot fi rezumate astfel:

• ASTM E 108: Test de raspandire a incendiului la acoperisuri;

• Test de rezistenta la vant;

• Test calorimetru;

• Test de rezistenta la grindina;

• Test de rezistenta la scurgerea si dispersia apei;

• Test de rezistenta la trafic.

Materialele supuse testarilor mentionate anterior au fost:

Bauder TEC DBR DUO, membrana bituminoasa aditivata cu elastomeri, autoadeziva, cu rol de bariera de vapori, cu clasa redusa de combustie;

Bauder Thermofol U/M, membrane hidroizolante pe baza de material termoplastic din policlorura de vinil, armate cu poliester, cu grosimi de 1,2, 1,5, 1,8 si 2,0 mm dublu fixate: mecanic si prin sudura cu aer cald;

Bauder Thermoplan T SV, membrane hidroizolante pe baza de material termoplastic din poliolefini flexibili, armate cu poliester, cu grosimi de 1,5, 1,8 si 2,0 mm, dublu fixate: mecanic si prin sudura cu aer cald;

Bauder PIR FA, placi compacte de termoizolatii poliizocianurate caserate cu folie de aluminiu, cu grosimi cuprinse intre 50 si 200 mm.

Rezultatele sintetizate ale testelor efectuate sunt:

Combustibilitatea conform ASTM E 108 – test trecut cu calificativul Clasa 1 A, care corespunde expunerii la foc deosebit de puternic (760 ± 28 0C) pentru 10 minute, fara a se observa extinderea flacarilor, inrosirea, topirea sau dislocarea materialelor componente ale mostrelor supuse testarii.

• Rezistenta la dislocarea de catre vant pentru acoperisurile partial fixate cu adeziv – test trecut la o presiune de 4,3 kPa, care se incadreaza in Clasa 1-90 de rezistenta la dislocarea de catre vant conform clasificarii FM, in conditiile in care pragul minim este de numai 2,9 kPa.

• Testul calorimetru care masoara cantitatea maxima de caldura radiata – test trecut cu calificativul Clasa 1, care nu trebuie sa fie mai mare de 77,6 kW/m2 intr-o perioada de 3 minute in timpul unei expuneri la foc de 30 minute.

• Rezistenta la grindina – test trecut fara a aparea crapaturi, fisurari sau rupturi ale materialelor, atat la incercarile initiale, cat si dupa expunerea timp de 1.000 ore in aparatul de ultraviolete.

• Rezistenta la scurgerea si dispersia apei – test trecut prin expunerea la apa, pentru 7 zile, a mostrei conditionate pentru 1.000 ore in aparatul de ultraviolete.

• Rezistenta la trafic – test trecut pentru o greutate de 91 kg fara a se observa deteriorari ale acoperisului.

Aprecierea unui sistem de acoperis in integralitatea sa si nu pe componente este o abordare inteligenta, care nu poate crea confuzii in ceea ce priveste inflamabilitatea/neinflamabilitatea sa. Testele si standardele FM Global sunt, fara indoiala, cea mai buna varianta de evaluare a acestora, pentru ca includerea intr-un sistem de acoperis a unui material termoizolant considerat neinflamabil cum este, de exemplu, fibra minerala, nu garanteaza intotdeauna neinflamabilitatea sistemului.

Compania Bauder considera ca aceste tendinte privind protectia impotriva incendiilor, care se manifesta la nivel global, ar trebui implementate si in Romania, in special atunci cand trebuie eliberate avize de catre comisiile de protectie impotriva acestor calamitati.

Echipa Bauder Romania va sta cu placere la dispo­zitie pentru detalii privind sistemele de acoperis Bauder omologate FM.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 46 – martie 2009



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2009/03/04/bauder-omologarea-fm-global-pentru-sistemele-de-acoperis-bauder/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.