«

»

ICOPAL: Energii alternative – tehnologiile „verzi“. Gradinile suspendate!

Share

Tehnologia cu ajutorul careia construim astazi nu trebuie sa ne impiedice a mai gandi arhitectura in termenii unei croieli potrivite cu mediul. Deja stim ca resursele noastre de energie sunt limitate si, acolo unde inca exista, vin cu cheltuieli considerabile.

Ministerul Mediului a descoperit ca resursele de energii regenerabile ne sunt la indemana si urmeaza sa propuna politici de incurajare a utilizarii lor. De fapt, toate autoritatile trebuie sa sprijine acest proces inclusiv prin politici locale si prin sisteme de finantare. De pilda, obligativitatea apelului la cel putin o sursa de energie alternativa trebuie introdusa ca prevedere sau procedura legala pentru orice constructie din Romania, sau, cel putin, pentru cele dincolo de o anumita dimensiune (si pentru toate cele publice). O reducere de taxe pentru cei ce o fac trebuie, de asemenea, sa insoteasca obligativitatea folosirii acestei tehnologii „verzi“.

În tarile dezvoltate, casele care nu utilizeaza nici un strop de energie din retele sunt din ce in ce mai dese si mai impecabil proiectate. Ne insotesc chiar ca reteta de lifestyle, casa (ori, mai corect spus, gospodaria) care nu numai ca nu fagociteaza, dar mai si genereaza ceva energie. Este nepermis ca, in locuri binecuvantate de Dumnezeu, cu buna expunere, cu soare si vant, sa arzi pacura in uzine spre a produce „agent termic“.

 

Ne trebuie verdeata, iar daca, totusi, construim terase, bine este sa o facem in vederea folosirii lor ca suprafete inverzite. Daca deplangem disparitia zonelor verzi, trebuie sa actionam, nu interzicand construirea, ci folosind inteligent suprafetele destinate acestora. Includerea de gradini interioare a devenit de mult un instrument in arhitectura de birouri, de cladiri verticale multietajate, atat doar ca noi ne uitam doar in cartile vechi de arhitectura, nu la cele mai recente exemple potrivite! Ori, o gradina viabila nu este doar o gradina pe sol si deci nu trebuie automat redusa suprafata construita. Pot fi si suprafete verticale inverzite (fatade si garduri vii, sau chiar structuri cu multe niveluri, traversabile prin interior ca o promenada arhitecturala). Pot fi „inverzite“ suprafete existente, pot fi recuperate pentru oras ca parcuri in orice ipostaze construite.

Din suprafete radiante, fatadele blocurilor pot deveni „plamani“ ai urbei. Viaductele de langa opera de la Bastille, din Paris, ne ofera o astfel de solutie, iar politica orasului Bonn, de deliberata plantare de spatii verzi pe terasele blocurilor, o alta.

Germania a investit, de-a lungul timpului, in astfel de gradini, pentru a lupta impotriva incalzirii globale. S-au amenajat aproximativ 20 la suta din terasele blocurilor, incepand de la mici gradinite cu jardiniere si plante rezistente, la sisteme complexe, cu sute de specii de plante, copaci mai mici, flori diverse. Casele nemtesti au fost adaptate pentru a putea sustine parcurile in miniatura, fiind dotate cu instalatii de drenare a apei de ploaie, precum gazoanele de pe marile stadioane.

Companii redutabile au investit in acest sistem resurse si know-how, iar una dintre ele – promotoare a teraselor inverzite – este VEDAG GmbH, membru al grupui ICOPAL, lider mondial in izolatii.

Care sunt avantajele?

Despre cum vine firma Icopal, prin produsele VEDAG, in intampi­narea acestui sistem ingenios de amenajare a spatiilor inverzite in Romania, ne vom referi in continuare:

Unul din avantaje: integrarea in mediu. Avem nevoie de verdeata chiar daca nu ne dam seama, iar un loc plin de verdeata, oricat de mic ar fi, contribuie la regenerarea mediului si, implicit, la sanatatea noastra:

• vara, temperatura la nivelul unei terase acoperite cu bitum ajunge si la 70 0C, in timp ce temperatura unei terase acoperite cu plante nu depa­seste 25 0C;

• vegetatia ce se dezvolta pe acoperisuri contribuie la reducerea poluarii aerului din oras, fixand solul care devine astfel foarte rezistent, si ofera protectie pe termen lung;

• pamantul vegetal din aceste gradini absoarbe apa de ploaie, si prin cresterea inertiei debitelor de apa, uzeaza mai putin sistemul de cana­lizare al orasului, oferind un plus in ceea ce priveste regimul umiditatii relative, deci al confortului urban;

• creste durata de viata a acope­risului insusi;

• ajuta la absorbtia emisiilor de dioxid de carbon.

Nu o sa va vina sa credeti insa, amenajarea unei astfel de gradini poate aduce si beneficii economice:

• se pot planta chiar si plante comestibile care pot fi apoi, eventual, comercializate.

• imbunatateste izolatia termica a locuintelor.

• scad costurile la consumurile de energie termica si electrica.

Iata sistemele pe care VEDAG le propune in acest caz, sisteme care pot fi aplicate pe orice strat suport, de la planseele de terasa din beton, tabla profilata, pana la suprafete din lemn sau de bitum, atat in plan orizontal cat si in plan inclinat:

VEDAG GREEN ROOF – Extensive care, datorita tipului de sol, grosimii acestuia si tipului de plante recomandate nu are nevoie de mentenanta. Putem spune ca este, pana acum, unul dintre cele mai folosite sisteme, redu­cand mult incarcarile structurale la nivelul planseului.

VEDAG GREEN ROOF – Intensive, care prin alcatuirea si gradul de adap­tabilitate permite, la nivel de terase, dezvoltarea unor adevarate gradini cu plantatii de arbusti si copaci ornamentali, necesitand, fireste, o intre­tinere minima. Este sistemul care permite montarea instalatiilor de drenaj si irigare automate, de creare a unui iluminat nocturn decorativ si a unui decor ambiental de exceptie.

Iar daca ar fi sa exemplificam, nu putem sa nu apreciem ansamblul Wald-Spirale din Darmstadt al deja cele­brului arhitect austriac Hundertwasser.

În ambele cazuri, membranele bituminoase componente ale sistemelor sunt de cea mai inalta calitate, bitum elastomeric SBS si, cel mai important lucru, cu protectie anti-radacini, toate fiind agrementate de cel mai riguros test al celebrului Institut pentru Gradinarit din Geisenheim, conform procedurii FLL.

Pe langa avantajele economice si de protectie a mediului conferite de gradinile amplasate pe acoperisurile cladirilor, in orase, trebuie sa remarcam si ca implementarea unui astfel de program este fezabila, iar proiec­tantii si autoritatile pot juca un rol important in promovarea si dezvol­tarea conceptului.

El ar putea fi adoptat si de locali­tatile romanesti unde avantajele menti­onate ar fi mai mult decat benefice.

Rezumand, gradinile suspendate contribuie la scaderea poluarii si cresterea calitatii mediului prin crearea unor oaze de verdeata in mijlocul centrelor urbane, imbunata­tesc confortul termic al cladirilor si, nu in ultimul rand, prezinta avantaje economice, prin salvarea de costuri energetice pe termen lung.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 46 – martie 2009Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2009/03/04/icopal-energii-alternative-tehnologiile-verzi-gradinile-suspendate/

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa de email nu va fi publicata.