În ultimii ani cererea pentru hidroizolarea ulterioara a cladirilor, mai ales a cladirilor vechi (biserici, monumente istorice, case etc.) a crescut substantial. Provocarea cea mai mare este hidroizolarea acestor cladiri fara a afecta structura si rezistenta lor. Aceasta deoarece de cele mai multe ori trebuie efectuata o impermeabilizare orizontala, pentru a intrerupe capilaritatea verticala in perete, ceea ce implica o oarecare patrundere in structura cladirii, masura acestuia depinzand de metoda utilizata.
Pentru rezolvarea eficienta a impermeabilizarii fara afectarea rezistentei structurale a cladirii, folosirea produsului Biosal Antiigrasie este solutia cea mai adecvata. Acest produs a fost dezvoltat timp de mai multi ani de firma austriaca Ferengi recunoscuta in Europa.
Biosal Antiigrasie
Este un produs biodegradabil pe baza de silicati si rasini acrilice. Se utilizeaza la combaterea igrasiei din zidaria veche realizata din caramida, blocuri de beton sau piatra naturala, ori zidarie mixta. Înaintea inceperii lucrarii de izolare, se masoara umiditatea relativa in zona de actiune, care trebuie sa fie la o valoare maxima de cca 75%. De asemenea trebuie luat in considerare faptul ca peretii realizati din BCA sau caramida cu goluri nu pot fi izolati cu produsul Biosal Antiigrasie, din cauza riscului de scurgere a materialului injectat.
Daca nu exista tencuiala peste zidaria care urmeaza a fi izolata, se aplica o tencuiala provizorie. Se executa gauri de Ø16 mm in perete cu burghiul si se vor plasa cartusele de Biosal Antiigrasie de 0,5 litri in aceste gauri. Numarul cartuselor depinde de grosimea peretelui izolat si este aratat in tabelul 1.
Dupa absorbtia materialului in perete, absorbtie care se produce gravitational, fara unelte sau utilaje specifice si poate dura mai multe zile, depinzand de compozitia si gradul de umiditate a zidariei, se vor scoate cartusele. Dupa alte cca 4 saptamani gaurile pot fi etansate cu mortar de ciment. De mentionat ca acest procedeu poate fi efectuat atat din interior, cat si din exterior, in functie de posibilitati.
Dupa etansarea gaurilor, poate fi aplicata tencuiala de asanare, care va permite peretilor sa se usuce si sa respire, grabind insanatosirea acestora.
În tabelul 2 va prezentam rezultatele incercarilor efectuate in laborator, referitoare la capacitatea de absorbtie a apei de catre o caramida plina, tratata cu Biosal Antiigrasie, comparativ cu caramida martor.
Garantia pentru produse este de 10 ani de la data punerii in opera a produsului. Durata de viata a tratamentului este insa nelimitata in conditiile certificatului de garantie emis o data cu terminarea lucrarilor. Cu acest material au fost executate, cu succes, asanari in Austria, Romania, Finlanda, Spania etc., produsul avand Agrement Tehnic si avizul MLPAT.
În multe cazuri, din cauza igrasiei, pe suprafata peretelui apar pete de salpetru (saruri distrugatoare, care se dezvolta din cauza umiditatii existente in perete).
Pentru neutralizarea acestor saruri, va recomandam materialul Biosal Antiprecipitant. Acesta este un produs biodegradabil care neutralizeaza sarurile distrugatoare transportate odata cu igrasia. Se aplica pe suprafata peretelui, inaintea tencuielii. Daca tencuiala existenta prezinta urme ale igrasiei, aceasta trebuie neaparat indepartata. Înainte de executarea noii tencuieli se va aplica cu rola sau cu bidineaua Biosal Antiprecipitant. Consumul depinde de absorbtia peretelui.
La interior, in cazul in care umiditatea ce absoarbe zidaria a fost stopata, se poate trata suprafata afectata de mucegai cu produsul Biosal Antimucegai, un produs biodegradabil, fara solventi, care va inlatura mucegaiul existent si va micsora posibilitatea reaparitiei acestuia.
Solutiile prezentate mai sus sunt oferite impreuna cu un suport tehnic gratuit la fata locului de catre personalul specializat al firmei noastre. Fiecare caz in parte este analizat de biroul tehnic dupa masuratorile de la fata locului, dupa care oferta tehnica se va completa cu solutii complementare, dupa caz, in vederea obtinerii rezultatelor scontate. Pentru mai multe informatii va invitam sa accesati site-ul producatorului www.biosal.at sau www.proaditiv.ro.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 46 – martie 2009
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns