«

»

FMI – versiune romaneasca!

Share

FMI sau, practic, ce se intampla in Romania acestor ani poate fi tradus, mai in gluma si pe gustul unora „Fie-ti Mila de Investitori“. De acei „investitori“ pe frontispiciul carora se afla imbogatirea nelimitata pe spatele altora si care, in timp, si-au dovedit incapacitatea derularii unor afaceri care sa nu afecteze sistemul economic al tarii. Obiceiul autohton nu este unul original, ci imita pe ici, pe colo, prin partile esentiale, practicile din lumea larga a capitalului.
De fapt, aceasta lume occidentala, in goana si ea dupa profituri imediate si consistente a „furnizat“ suficiente scheme si variante prin care investitorii datornici la stat si banci pot castiga in detrimentul contribuabililor.
Odata aparute dereglajele si creditele neperformante, se da startul catre ceea ce se numeste criza. Ne place, nu ne place, criza va fi de aici inainte cuvantul din limba romana cel mai prezent pe buzele tuturor. Ale tuturor celor care nu vor sa mai… dea nimic nimanui pentru ca este criza, a altora (a celor multi) care nu mai primesc ceva decat cu taraita, pentru ca este criza. Criza de sinceritate, omenie, raspundere si spirit civic din partea celor care profita din plin de posibilitatile oferite de catre banci pentru dezvoltarea afacerilor ce si le-au propus, dar neavand reusite, au devenit clienti frecventi ai falimentului lor si, de ce nu, a unor banci.
Exemplele postdecembriste din Romania sunt nenumarate – Bancorex, Banca Agricola, Dacia Felix, Banca Internationala a Religiilor… Suparator este ca romanii nu au vazut macar un exemplu de firma sau persoana care sa fi fost trase la raspundere, judecate si condamnate pentru jaful bancar la care au contribuit din plin. Totul, absolut totul, a fost si este suportat de stat (atat cat mai exista) si, deci, de noi toti. Si cum obiceiul ramane obicei la noi, iata ca acum, profitand de criza internationala, politicienii, avand in spatele lor „oamenii de afaceri“, sustinatori materiali ai acestora, fac tot ce pot pentru obtinerea fondurilor de la finantatorii externi. Fonduri care, odata venite in tara, sa fie destinate dupa metoda unul mie, unul tie, potrivit algoritmului partidelor aflate la putere. Nu mai crede nimeni ceea ce se spune – ca aceste fonduri sunt unele la care se va apela in cazuri cu totul si cu totul speciale. La noi totul este exceptie atunci cand este vorba despre interesele politicianiste tot mai la vedere pentru orice naiv. Si, in fond, de ce am avut si avem nevoie de… fonduri masive din afara?
Ca sa acoperim datoriile facute de guvernanti in cei aproape 20 de ani de dupa 1990?
Intrebam si noi pentru ca statul ca atare nu s-a imprumutat (cel putin asa se spune) oamenii, cetatenii nu s-au imprumutat, atunci cine si cum? Ramane un singur raspuns: firmele si capitalul strain din Romania care s-au imprumutat in numele tarii in care isi dezvolta afacerile.
Asa ca am ajuns astazi la datorii de foarte multe zeci de miliarde de Euro, in situatia in care, in 1990, in dreptul datoriei externe a Romaniei se afla cifra zero!
Si hai, treaca de la noi si sa admitem ca afacerile acestora sunt in folosul tarii, dar, daca este sa ne marginim la un singur exemplu din domeniul constructiilor – infrastructura rutiera – cel al autostrazii Transilvania, vom vedea un exemplu negativ.
Cum se accepta de ani de zile o situatie de batjocura furnizata de o firma americana asa zisa performanta? Performanta acolo unde cei care platesc stiu sa si traga la raspundere, nu ca la noi, care in loc sa-i fugarim peste hotare, le pompam noi si noi fonduri pentru a proteja singurul kilometru de drum realizat in peste cinci ani de activitate. De cate ori se da cate un comunicat din partea romana de resort reiese ca, tot timpul, noi le suntem datori si ei conditioneaza continuarea lucrarilor de achitarea unor sume deloc de neglijat.
De ce nu este trasa la raspundere nicio persoana care a contractat si continuat aceasta mega-escrocherie pe spatele Romaniei?
Pentru ca la noi totul este o apa si un pamant cand este vorba de politica statala si politicienii care se inghesuie sa profite cat mai mult in interesul lor si nu al tarii.
Apropo, recent s-a afirmat ca lucrarile la autostrada Transilvania isi vor incetini ritmul de realizare. Asta dupa ce tot politicienii s-au intrecut, care mai de care, in perioada electorala a sfarsitului de an 2008 sa arunce in ochii electoratului… sute si mii de kilometri de autostrazi si drumuri nationale!
Ce usor sa fii farsor, nu te costa nimic. In schimb, va costa statul si, deci, pe noi toti, noile fonduri cersite de la FMI – Fie-ti Mila de Investitori.
P.S. Nemiloasa in esenta ei, criza a afectat si manifestarile expozitionale. Editiile din acest an ale Construct Expo au cunoscut un recul fata de anii precedenti, tocmai acum cand nevoia de reclama este mai necesara si utila pentru a diminua si pe aceasta cale efectele crizei in care traim.Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2009/05/03/fmi-versiune-romaneasca/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.