«

»

BAUMIT: Reabilitarea termica a cladirilor cu trecut. BAUMIT KlebeAnker – O SOLUTIE CU VIITOR

Share

Fondul locativ din Romania este, in mare parte, unul vechi, proiectat in conditiile unor cerinte mult prea reduse in ceea ce priveste consumul de energie in exploatare si, nu de putine ori, executat in totala lipsa de interes fata de o cerinta fundamentala privind calitatea in constructii: economia de energie si izolarea termica. În aceste conditii, termoizolarea cladirilor a ajuns din stadiul de proiect de promovare la o necesitate acuta, resimtita de publicul larg din Romania. Actiunii de inlocuire a tamplariei vechi trebuie sa i se asocieze, in mod natural, si imbunatatirea capacitatii de termoizolare a peretilor – prin care se pierde, statistic, intre 25% – 40% din energie. Varianta cea mai eficienta din punct de vedere al investitiei initiale, in comparatie cu beneficiile obtinute, este, de departe, cea a montarii unui sistem termoizolant, varianta care ofera, in acelasi timp, si posibilitatea de a da vechii cladiri o fatada noua.

 

Problema cladirilor vechi – Suportul

Montarea sistemului termoizolant pe cladiri, vechi sau noi, impune, ca prima etapa, verificarea suportului. În cazul cladirilor vechi, complexitatea acestei verificari este mult mai mare. În afara de cerintele privind abaterile dimensionale si de planeitate ale suprafetei pe care urmeaza sa lipim polistirenul, ne sunt impuse si alte caracteristici: sa fie uscata, neinghetata, fara praf, permeabila si cu capacitate portanta. În cazul constructiilor vechi, este greu sa intalnim toate aceste caracteristici pe intreaga suprafata. De obicei, avem suprafete prafuite cu zone friabile, tencuieli desprinse de zidarie, multiple straturi de finisaj. Daca pentru tencuieli slabe, usor friabile, putem adopta o solutie de „intarire“ – suport cu produse de genul „PutzFestiger“ care silicatizeaza in interiorul mortarului de tencuiala sau de genul rasinilor sintetice in dispersie LF, in cazul degradarilor mai pronuntate, cum ar fi tencuiala desprinsa sau finisaje care nu ne asigura portanta – valori la smulgere mai mici de 0,1 N/mm2 – se impune inlaturarea acestora.

Exemple de suport cu probleme – in fig. 1 si 2.

Solutia: sistemul de termoizolare in varianta – KlebeAnker.

Solutia pe care o propune Baumit pentru inlaturarea acestui punct slab in lantul suprafata suport – material adeziv – material termoizolant este… Baumit KlebeAnker fig. 3 si 4.

 

KlebeAnker:

De la produs… la sistem

Ce este KlebeAnker?

Raspuns simplu: Este o „ancora“, dupa cum spune si denumirea in limba germana, dar nu un diblu oarecare ci unul de plastic cu un cui de plastic – fig. 5.

Asadar, un diblu special, nu numai cu capul mult mai mare – 110 mm – dar, cel mai important, un diblu „invizibil“. El „ancoreaza“ polistirenul nu prin „strangere“ ci prin „lipire“. Nu el prinde polistirenul ci polistirenul se prinde de el si nu trece prin poli­stiren. Capul lui este pe „fata nevazuta“ a placii de polistiren. Este direct in contact cu suportul si ancorarea/baterea lui este „pe vazute“. În acest sistem el este… primul in contact cu peretele.

Poate este greu de explicat prin vorbe, dar mai simplu, prin sche­mele si fotografiile prezentate.

 

Variante de KlebeAnker

Exista urmatoarele tipuri de KlebeAnker, in functie de suport:

Baumit KlebeAnker 138 – pentru camasuieli de beton;

Baumit KlebeAnker 88 – pentru tencuieli neportante;

Baumit KlebeAnker 55 – pentru suporturi netencuite, in special beton.

 

Cum „lucreaza” KlebeAnker?

Baumit KlebeAnker se poate utiliza atat pentru sistemul de termoizolare Baumit EPS, cat si pentru sistemele tip Baumit Open.

Baumit KlebeAnker se anco­rea­za direct in zidaria portanta, intr-un caroiaj cu latura de cca 40 cm – ceea ce inseamna cate 6 bucati/m2 si se acopera cu un strat de adeziv.

În acest fel, ajuta la crearea de puncte puternice de lipire suplimentara pe zidaria existenta.

În esenta, eforturile de intindere la care sunt supuse diblurile se transmit de la placa termoizolanta, prin intermediul adezivului, la talerul ancorei ce are diametrul de 110 mm, mult mai mare decat la un diblu obisnuit si, prin tija ancorei, direct la stratul suport care poate asigura portanta necesara – fig. 6, 7.

Astfel, etapele pregatitoare pentru suport in vederea montarii sistemului termoizolant pot fi complet reduse – economisind bani, respectiv materiale si manopera; in plus, toate neplacerile create de desfacerea si refacerea tencuielilor – moloz, praf, zgomot, timp pierdut – sunt eliminate, contribuind astfel la protectia me­di­ului si a sanatatii oamenilor.

Dupa lipirea placilor de polistiren, celelalte etape – spacluirea, finisa­rea etc. – sunt similare sistemului clasic – fig. 8.

Este o metoda sigura – certificata in sistem, prin care Baumit raspunde exigentelor actuale, mereu cres­cande, de economie de energie si de protectie.

 

Principalele avantaje ale sistemelor cu KlebeAnker

Baumit KlebeAnker este „unic“, acelasi, indiferent de grosi­mea placii de polistiren, comparativ cu diblurile obisnuite a caror lungime dar si pret cresc odata cu grosimea placii.

Baumit KlebeAnker este aplicat direct pe zidarie si, deci, nu dete­rioreaza materialul termoizolant. Elimina complet puntile termice, marind astfel eficienta sistemului si imbunatatind estetica fatadei.

La sistemele obisnuite, diblurile care penetreaza stratul termoizolant sunt, ele insele, zone punctuale de punti termice si se „citesc“ pe fatade in anumite conditii de temperatura si umiditate – fig. 9 si 10.

 

Da… dar cat costa?

Bine, bine, frumos – asa o fi, dar cat costa?!

Pentru ca si diblurile astea probabil ca sunt mai scumpe, plus ca se consuma mai mult adeziv etc. etc.

Cat costa comparativ cu ce? Cu un sistem normal EPS?

Pai, daca se face comparatia fara a lua in calcul costul lucrarilor de pregatire a suporturilor vechi, desfacere – refacere a tencuielilor pere­tilor, sigur ca sistemul este mai scump, pentru aceeasi grosime de polistiren – ex. 10 cm.

Dar, daca luam in considerare si acele costuri, iar grosimea de polistiren este mai mare – caz in care diblurile normale sunt mai scumpe – s-ar putea sa avem costuri similare sau chiar mai mici cu toate avantajele mentionate anterior.

 

În concluzie

Baumit KlebeAnker – o idee atat de simpla, dar cu efecte atat de benefice pentru toti!

O solutie alternativa, inovatoare, superioara solutiei traditionale de sistem termoizolant, cu multiple avantaje pentru casele… cu trecut.

Dar, nu trebuie uitat ca Baumit KlebeAnker este solutia pentru sistemele termoizolante cu viitor – sistemele tip Open.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 48 – mai 2009

 

Autor:
ing. Paul DICU, product manager sisteme termoizolante – Baumit Romania



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2009/05/04/baumit-reabilitarea-termica-a-cladirilor-cu-trecut-baumit-klebeanker-o-solutie-cu-viitor/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.