(Urmare din numarul anterior)
Variante constructive de realizare a structurilor de lemn
a. Case de locuit din busteni
Sunt unele din cele mai vechi tipuri de locuinte construite, avand ca material principal lemnul. Ele sunt realizate din trunchiuri de copac, drepte. Înainte de prelucrare, trunchiurile sunt decojite. Lemnul nu se usuca decat in mod natural. Bustenii se imbina prin chertari, fara a se folosi alte elemente de asamblare metalice. Izolatia termica a casei este realizata exclusiv din lemn. Acest sistem se preteaza pentru cabane sau case de vacanta asezate in zone montane (foto 1).
b. Case de locuit din barne
Reprezinta o forma de casa mai evoluata decat cea din busteni rotunzi. Ele au aparut odata cu primele scule de prelucrare a lemnului. Deoarece barnele au o sectiune regulata, asamblarea casei se face mult mai usor. În mediul rural, multe constructii din lemn sunt realizate si acum prin aceasta metoda. Deoarece atat in Romania, cat si pe plan mondial lemnul devine un material din ce in ce mai scump, aceasta metoda de constructie se dovedeste nerentabila, recomandandu-se doar celor care doresc, intr-adevar, o casa rustica. Varianta moderna a unor asemenea case se realizeaza acum din barne frezate lamba-uluc pe canturi cu cate doua sau trei canale, in functie de latimea elementelor. Acestea asigura o mai buna montare a elementelor, o izolatie termica buna si o protectie impotriva vantului net superioara variantei clasice. Si designul general, exterior si interior, al casei are de castigat (foto 2).
c. Case de locuit din grinzi lamelare
Acest tip de case este echivalentul celor clasice pe structura de stalpi si grinzi din beton armat. Ele prezinta marele avantaj ca, intr-o anumita masura, sunt modulare. Asadar, in cazul in care proprietarul doreste partajarea spatiului, acesta poate fi modificat si dupa finalizarea constructiei. Peretii au, in general, doar rol despartitor, de izolatie fonica si termica.
Datorita tehnologiei din zilele noastre, exista posibilitatea de a se fabrica pereti stabili cu grosimi mari, de 120 mm, 160 mm sau chiar 200 mm.
Acest fapt permite, in premiera, si doar pentru sectiunile mari (cu latimile de 160 mm si 200 mm), utilizarea lemnului ca unic material in componenta peretilor. Cu alte cuvinte, este posibil acum sa se realizeze peretii caselor integral din lemn, nemaifiind necesara izolarea lor suplimentara cu alte materiale, reducandu-se astfel foarte mult timpul de executie si montaj al casei.
În conditiile climatice din tara noastra, folosirea la realizarea peretilor a grinzilor cu grosimea de 160 mm aduce un nivel de confort termic suficient, acestea avand un coeficient de transfer termic k = 0,69. Pentru conditii climatice dure se folosesc peretii cu grosimea de 200 mm.
Grinzile lamelare pot fi realizate din doua esente de lemn diferite, respectiv: lamela exterioara din lemn de larice, iar celelalte din lemn de pin. Acest sistem confera peretilor casei o rezistenta naturala sporita, avand in vedere caracteristicile lemnului de larice.
O alta varianta de realizare a peretilor, numita „Dublu Perete” implica alaturarea a doua straturi de lemn distantate intre ele, fiecare cu grosimea de minimum 80 mm. Spatiul creat intre acestea este umplut cu material izolator. Acest sistem prezinta un avantaj si in ceea ce priveste usurinta de montaj a traseelor pentru instalatii.
Structura acoperisului
Pentru structura acoperisului se utilizeaza aproape exclusiv elemente din lemn lamelar incleiat, din acelasi material fiind confectionata si structura de rezistenta a planseelor. În cele mai multe cazuri, pentru a pastra o atmosfera calda, deosebita, elementele principale ale structurii acoperisului (capriori, pane) cat si grinzile care sustin planseele, raman vizibile din interior, inchiderile si stratul de izolatie fiind amplasat deasupra acestora.
În linii mari, mergand din interior catre exterior, peste structura de rezistenta vizibila a acoperisului se monteaza, in ordine:
• placare interioara cu lambriu din rasinoase sau, optional, cu rigips;
• bariera de vapori – folie PE;
• izolatia termica din vata minerala sau celuloza cu grosimile de 150 mm sau 200 mm;
• pane intermediare si contrafise cu inaltimea de 150 mm sau 200 mm, in functie de grosimea stratului de izolatie;
• strat OSB 15 mm;
• membrana permeabila la vapori;
• suport pentru invelitoare (in functie de tipul invelitorii);
• invelitoare.
Ancorarea casei pe fundatia de beton
Un alt aspect, de natura tehnica, cu rol deosebit de important in asigurarea durabilitatii acestui tip de case, este sistemul de asezare si ancorare a constructiei din lemn pe fundatia din beton. La aceasta operatie trebuie evitat contactul direct intre barnele din lemn si suprafata din beton, pentru a nu permite infiltrarea, in timp, a apei.
Ferestrele si usile
Ferestrele sunt realizate din lemn de rasinoase masiv sau stratificat. Acestea pot fi dotate cu geamuri clasice (ferestre simple sau duble) sau cu geamuri tip termopan. Pozitionarea ferestrelor in pereti se face printr-un sistem specific caselor de acest tip. Sunt prevazute, de asemenea, pervazuri pe ambele fete ale peretilor.
Usile, atat cele interioare cat si cele exterioare, sunt realizate, in mod obisnuit, din lemn de rasinoase, cu tablii din panouri stratificate (masiv). La cerere, sunt posibile oricare alte variante.
Finisaje. Tratamentul lemnului
Toate elementele din lemn din componenta kit-ul de constructie sunt tratate cu substante agrementate contra infectiilor specifice care deterioreaza structura lemnului. Substantele sunt fabricate special si sunt conforme standardelor Europene. Este inclus, de asemenea, tratamentul de protectie UV. Finisarea constructiei se face cu lacuri ecologice, pe baza de apa, in nuanta aleasa dintr-o bogata paleta coloristica.
Plansee, scari interioare
Structura de rezistenta (grinzile) poate fi vizibila sau nu. Tavanele sunt acoperite cu lambriu de cea mai buna calitate, cu grosimea de 14 mm sau 19 mm sau tencuiala uscata. Dusumeaua are grosimi cuprinse intre 20 mm si 80 mm. Izolarea fonica si termica se face cu vata minerala sau, optional, cu celuloza. În interiorul planseelor sunt incluse si traseele instalatiilor.
Scarile interioare sunt realizate din lemn de rasinoase sau, optional, din lemn de esenta tare, avand sau nu contratreapta (foto 3).
(Continuare in numarul viitor)
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 48 – mai 2009
Autor:
ing. Daniel PASCU – director general SC PASCONMAT CONSTRUCT SRL
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns