Hünnebeck, firma furnizoare de cofraje, schele si accesorii pentru constructii, elaboreaza conceptul special de constructie a unui turn de captare a apelor de la Tarnita.
Constructiile deosebite necesita solutii pe masura:
În vederea construirii turnului circular de captare a apei de la barajul Tarnita din apropierea orasului Cluj-Napoca, Asocierea Strabag – Hidroconstructia s-a bazat pe cunostintele de specialitate, experienta si profesionalismul specialistilor de la Hünnebeck Romania. În cazul de fata, datorita curburii peretelui exterior, nu a existat nicio posibilitate de a utiliza panourile de cofraje clasice. Spatiul limitat disponibil in interior ar fi putut conduce la incetinirea lucrarilor de cofrare a peretilor interiori ai turnului, care separau camerele individuale. Special pentru aceasta situatie, Hünnebeck Romania a elaborat un proiect de executie a cofrajului prezentand o solutie originala, prin care se pune la dispozitia constructorului intreaga cantitate de material cofrant necesar in acest scop.
Barajul de acumulare Tarnita din Gilau are o inaltime de 97 m si o lungime de 237 m si capteaza apele de reversare ale raului Somesul Cald intr-un lac de acumulare cu o lungime de 7 km.
Cei cca. 110 mii de metri cubi de apa din lacul de acumulare sunt utilizati de o hidrocentrala pentru a produce energie electrica. În plus, barajul Tarnita reprezinta, practic, rezerva de apa potabila a orasului Cluj-Napoca si a zonelor invecinate. Apa trebuie prelevata din lacul format de baraj de la diferite adancimi, pentru ca prin amestecare sa se obtina nivele calitative diferite. Montarea unor sisteme speciale de admisie a apei a asigurat captarea apei potabile de la adancimi diferite.
Turnul circular, inalt de 25 m, are diametrul exterior de 7 m. Spatiul din interior este impartit in trei camere de admisie, de marimi identice, separate intre ele de trei pereti.
În timp ce peretele exterior are o grosime de 50 cm, peretii interiori au o grosime de doar 30 cm. Turnul a fost realizat in 10 etape de betonare. Prima etapa a constat in turnarea radierului. Au urmat apoi turnari succesive, in care s-au realizat tronsoane de betonare de cate 3 m.
Pentru executarea peretelui exterior, Hünnebeck Romania a pus la dispozitia constructorului sistemul de cofraje pentru pereti din grinzi de lemn H20, un sistem extrem de robust.
Grinzile H20, din lemn stratificat, si-au demonstrat, si cu aceasta ocazie, flexibilitatea!
Pentru a obtine geometria peretelui exterior de forma circulara, grinzile din lemn au fost prevazute cu elemente romanate, pe care a fost fixata foaia cofranta.
Sistemul de cofrare MANTO si-a pus in evidenta caracteristicile lui performante, chiar si in spatiile limitate din interiorul turnului. Datorita gamei dimensionale variate a panourilor de cofraj, acest sistem ofera solutii de cofrare perfecte pentru orice inaltime, indiferent de forma geometrica a sectiunii ceruta prin proiect. Deoarece panourile MANTO realizeaza o geometrie poligonala, acestea au fost captusite cu elemente compensatoare si au o foaie cofranta curba, flexibila.
Colturile interioare au fost rezolvate cu elemente speciale.
Pe santierul de la barajul Tarnita, Hünnebeck a demonstrat din nou calitatea serviciilor pe care le ofera, competenta si flexibilitatea specialistilor sai.
Constructorul s-a bucurat de solutii tehnice sigure si rentabile.
Informatii suplimentare pot fi obtinute prin internet la adresa: www.huennebeck.ro
Hünnebeck Romania
Hünnebeck Romania, localizata in Dezmir, langa Cluj-Napoca, este in topul firmelor furnizoare de cofraje, schele si accesorii pentru constructii.
Din 2008, societatea face parte din grupul de firme „Hünnebeck Group“ cu sediul in Ratingen, Germania, care are o traditie de 80 de ani.
Hünnebeck ofera solutii de inalta competenta inginereasca si este orientata spre consultanta si servicii complete pentru toate fazele unui proiect.
În Europa, Orientul Mijlociu si America de Sud, Hünnebeck este reprezentata prin 15 filiale, carora li se adauga numerosi distribuitori.
Din 2005, Hünnebeck apartine Corporatiei Harsco, cu sediul in Harrisburg/ Pennsylvania, care, in anul 2008, a avut o cifra de afaceri de patru miliarde de USD, proveniti din prestarea de servicii si produse industriale.
Hünnebeck formeaza, alaturi de societatile surori SGB (UK) si Patent Construction (USA) segmentul „Harsco Infrastructure“ care, cu cei peste 6.800 de angajati, in 2008, a obtinut o cifra de afaceri de 1,54 mld. USD.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 48 – mai 2009
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns