«

»

LEIER: Produse de calitate superioara – sisteme de cosuri de fum Leier

Share

Cresterea continua a pretului energiei determina, in mod direct, evolutia instalatiilor de incalzire ale locuintelor. Instalatii din ce in ce mai moderne sunt capabile sa utilizeze cea mai mare parte a energiei pentru incalzirea locuintelor, iar procentul de caldura care paraseste instalatia impreuna cu gazele de ardere este din ce in ce mai mic.

Adaptandu-se acestor cerinte, sistemele de cosuri de fum fabricate si comercializate de firma Leier au trecut printr-un amplu proces de modernizare. Tehnologia de fabricatie actuala ofera posibilitatea de a realiza peretele cosului tip sandwich, unind astfel toate caracteristicile avantajoase ale componentelor.

Sistemele de incalzire cu spatiul de ardere inchis racordate la cosul de fum LEIER TURBO primesc aerul necesar arderii din canalul de admisie al cosului de fum, iar gazele de ardere sunt evacuate prin canalul de evacuare special conceput pentru asa ceva. Astfel, spatiul de ardere al sistemului de incalzire este despartit ermetic de incapere, iar reintoarcerea gazelor de ardere in spatiul incaperii este exclus. Asemenea solutie este optima in special in cazul noilor locuinte sau a celor renovate, care au montate ferestre si usi bine izolate cu geam termopan.

Folosirea in aceste cladiri a sistemelor de incalzire traditionale, cu spatii de ardere deschise, e posibila numai daca aerul proaspat necesar arderii este introdus prin orificiile auxiliare. În anotimpurile reci, insa, aceasta ar conduce la cresterea consumului de energie termica.

 

Structura de invelis

Mantaua cosurilor de fum Leier este alcatuita din elementele de invelis din beton usor. Betonul, rea­lizat din materialele de baza amestecate conform scopului, asi­gura, pe langa greutatea mica, si o rezistenta potrivita, iar datorita aditivilor sai si o buna termoizolatie.

Burlanul de samota

Materialul de captusire a canalului de fum propriu-zis de la cosurile de fum Leier este tubul de samota produs de catre HART Keramik in Germania. Samota, de o excelenta calitate, fabricata dupa metode si tehnologii germane, rezista, timp de mai multe decenii, fara a se deteriora la actiunea acizilor rezultati in urma exploatarii foarte intense, precum si la temperaturile foarte inalte rezultate in urma functionarii.

Beneficiind de aceste caracteristici deosebite, cosurile de fum Leier se pot utiliza in cazul oricarui sistem de incalzire, cu orice fel de combustibil. Cu ajutorul lor se pot evita incendiile si efectele negative ale depunerii de umiditate.

Termoizolatia

Reducerea umiditatii din canalul de fum poate fi posibila prin perfectionarea termoizolatiei cosului.

Cosurile de fum Leier au doua variante de termoizolatie. În cazul tipului LK, stratul de aer aflat intre manta si tubul de samota izoleaza termic si asigura libera miscare de dilatatie termica. La cosul de fum LSK elementul termoizolator este vata mine­rala, a carei suprafata exterioara – avand in vedere structura de manta – este permanent aerisita.

Gradul de termoizolare trebuie ales in functie de gazele de ardere care intra in cosul de fum si de tempe­ratura mediului exterior.

Cosurile de fum Leier au fost dezvoltate in special pentru sistemele de incalzire a locuintelor. Elementele care compun mantaua asigura montarea unuia sau a doua canale de fum, precum si realizarea orificiului de ventilatie.

Cosul de fum si instalatia de incalzire sunt elementele unui sistem. Randamentul optim se poate obtine prin dimensionarea corespunzatoare a tuturor elementelor sistemului de incalzire. În stabilirea sectiunii de pilda, trebuie avute in vedere dimensiunile cladirii, tipul combustibilului si randamentul termic al instalatiei de incalzire.

Datorita proprietatilor termoizolante ale cosurilor, incalzirea imobilelor devine mult mai economica, obtinandu-se astfel anual, in medie, un procent de economisire a energiei de 5% – 7%.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 48 – mai 2009Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2009/05/04/leier-produse-de-calitate-superioara-sisteme-de-cosuri-de-fum-leier/

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa de email nu va fi publicata.