«

»

TRACTOR PROIECT: Instalatii de foraj pentru captarea energiei geotermale prin firmele grupului BAUER KLEMM si PRAKLA Bohrtechnik

Share

Sistemele geotermale de incalzire si/sau climatizare capteaza, cu ajutorul pompelor de caldura, energia termica stocata in pamant, aproape de suprafata sau la adancimi relativ mici (max. 150 m), pentru a incalzi/climatiza locuinte sau spatii industriale. Spre deosebire de sistemele conventionale care produc energie prin arderea unui combustibil, pompele de caldura transfera caldura, nu o produc. Aceasta sursa de energie alternativa este complet nepoluanta si, practic, inepuizabila.

 

Caldura naturala a pamantului este captata de un sistem de conducte din plastic prin care circula un fluid (apa cu antigel). În timpul iernii, fluidul absoarbe energia termica a pamantului si o transporta in cladire la pompele de caldura. Acestea o concentreaza si o distribuie la o temperatura mai mare. Vara, procesul este invers: excesul de caldura din cladire este captat de pompa de caldura si dispersat in pamant.

Odata cu scaderea costurilor de furnizare, prin perfectionarea pompelor de caldura, dar si prin dezvoltarea tehnologiilor de foraj, energia geotermala castiga tot mai mult teren in fata resurselor conventionale, limitate si neecologice.

 

Grupul german BAUER Maschinen, prin firmele sale: KLEMM – profilata pe fabricatia de instalatii de foraj pentru micropiloti si de ancorare si PRAKLA – specializata pe instalatii mobile de foraj pentru puturi de apa si pentru prospectiuni geotehnice, a trecut la dezvoltarea unor instalatii specializate pentru foraje de captare a energiei geotermale.

KLEMM Bohrtechnik este producatoare de instalatii si accesorii de foraj pentru fundatii speciale de mai bine de 40 de ani.

În 1970, urmare a dezvoltarii rapide a reconstructiei vechilor mine sau puturi parasite, KLEMM Bohrtechnik proiecteaza si executa primele utilaje cu unitati de antrenare cu capete duble, cu sensuri opuse de rotatie.

Aceste unitati pot furniza momente de torsiune foarte mari, iar coloana de foraj poate fi antrenata, atat in modul de rotatie simpla, cat si in modul de rotatie cu percutie.

Între numeroase alte avantaje, pentru prima data unitatea de foraj permite ca punctul de incepere a forarii sa fie sub nivelul panzei de apa freatica, avand control asupra extractiei malului, nisipului si solului forat. Datorita ancorelor cu cablu, forfecarile sau tasarile terenurilor sunt mult mai bine controlate, iar terenurile mult mai sigure. Toate aceste calitati au facut sistemul cu cap dublu de rotire din ce in ce mai puternic si mai utilizat pe utilajele de foraj KLEMM.

Urmare a crizei petrolului din 1973 si 1980, au aparut in Elvetia primele cereri de utilaje de foraj pentru captarea energiei geotermale.

Tuburi speciale de captare a ener­giei geotermale, mai lungi de 150 m, urmau sa fie instalate vertical in diferite soluri: argiloase dense, nisi­poase sau in roca dura. Instalatiile de foraj pentru puturi de apa, existente la acea data, nu puteau executa gauri in roca compacta, la asemenea adan­cimi, prin tuburi de stabilizare a solului, fara utilizarea unui oscilator.

Spre sfarsitul anilor ‘80, KLEMM Bohrtechnik a livrat in Elvetia utilaje de foraj bazate pe sistemul cu unitati de antrenare cu cap dublu. Coloana de prajini interioara este echipata, in functie de conditiile de sol, cu o sapa de foraj rotativa sau cu un ciocan de fund DTH, actionat cu aer comprimat de la un compresor.

Deoarece, la forajele geotermale, coloana de foraj interioara este foarte lunga, masinile au fost echipate cu macarale si dispozitive de manipulare a prajinilor.

Primul utilaj de foraj geotermal, KR 805-1W, este dezvoltat din mo­delul KR 806-3, cu cap dublu de rotire si a fost livrat in anul 2001. Acesta este prevazut cu un dispozitiv magnetic de manipulare a prajinilor coloanei de foraj. Dispozitivul de manipulare a prajinilor consta dintr-un brat rotitor si un troliu in partea superioara a mastului.

Utilajele proiectate pentru foraje geotermale sunt dotate si cu macarale puternice, pentru manipularea bobi­nelor masive cu tuburile pentru captarea energiei geotermale sau a paletilor cu prajini de foraj.

Sistemul de rulare pe senile, os­ci­lant, precum si cinematica mastului care permite inclinatii in toate planurile, asigura un reglaj al verticalitatii forajului in cele mai dificile conditii topografice.

Începand cu anul 2005, cererea de utilaje pentru foraje geotermale a cunoscut o crestere constanta.

Acest lucru a determinat firmele producatoare sa-si diversifice gama de astfel de produse.

 

KLEMM produce acum mai multe modele, de diferite marimi, pentru a satisface diversitatea de cereri, la preturi optime:

• KR 704 DW: 4,8 t; 48 kW

• KR 707-1W: 9,5 t: 95 kW

• KR 709-2W: 14,5 t; 129 kW

• KR 805-2W: 17,3 t; 129 kW

• KR 806-3DW: 19,6 t; 147 kW

Firma PRAKLA Bohrtechnik a dez­voltat, la inceput pentru forajele geo­termale, modelul pe senile RB 8 R, compact, de 17 t si cu un motor de 95 kW, cu cap dublu de rotire. Este indicat pentru foraje la adancimi de 140-160 m, cu diametrul gaurii de f 152-156 mm.

Pentru lucrari mai mari, sunt in curs de realizare modelele RB 11 R (200 m) si RB 25/30 R (250-300 m).

Masinile sunt dotate cu pompe proprii de spalare, dar pot folosi si pompe centrifugale exterioare sau instalatii complexe de preparare, amestec si injectie produse de firma speciali­zata a grupului BAUER Maschinen, MAT Mischanlagentechnik.

 

Mai multe detalii privind utilajele si tehnologia BAUER pentru foraje de captare a ener­giei geo­termale puteti obtine de la Tractor Proiect Comert din Brasov, repre­zentanta a grupului BAUER in Romania.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 48 – mai 2009



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2009/05/04/tractor-proiect-instalatii-de-foraj-pentru-captarea-energiei-geotermale-prin-firmele-grupului-bauer-klemm-si-prakla-bohrtechnik/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.