«

»

URETEK: Tehnologie de injectare cu rasini sintetice URETEK

Share

Tehnologia Uretek a fost conceputa pentru consolidarea tasarilor de cladiri, drumuri, culee de pod si pentru stabilizarea terenurilor de fundare, atunci cand cauzele degradarilor sunt greselile de executie sau pierderea capacitatii portante a respectivelor terenuri. Cu ajutorul tehnologiei de injectare Uretek se pot remedia tasarile neuniforme ale constructiilor, fara sa fie nevoie de interventii majore de consolidare structurala si demolari pentru acces la anumite procedee de consolidare. Stabilizarea sau chiar ridicarea (aducerea in pozitia initiala la nivel) constructiilor deteriorate se controleaza in permanenta pe parcursul injectarii si poate fi oprita in orice moment daca este necesar.

 

Degradarile constructiilor

Din analizarea si cercetarea fisurilor in ansamblul constructiei se obtin informatii foarte importante despre modul sau tipul de tasare survenit in timp. Evolutia degradarilor prezente, mai ales pe elemente structurale verticale – pereti portanti sau despartitori –, dar si deformarea placilor de pardoseala ne ofera informatii importante referitoare la formarea fisurilor si evolutia lor dinamica. Desigur, la evaluarea degradarilor din tasari trebuie luate in considerare conceptia structurala a constructiei, materialele folosite, precum si starea constructiei din punctul de vedere al rezistentei si stabilitatii.

În cazul unor tasari ale terenului de fundare, structurile constructiilor au o anumita capacitate de deformare fizica, deformare care nu afecteaza ansamblul constructiei. Daca, insa, tasarile conduc la trecerea peste limita maxima de deformare a elementelor structurale afectate, acestea nu-si mai pot exercita rolul lor de rezistenta. Ca urmare, elementele structurale se deterioreaza, apar fisurile si deformarile fizice extreme.

În prima faza, deteriorarile apar in punctele consi­derate mai slabe din punct de vedere al rezistentei; dupa o anumita perioada de timp, se extind in restul elementelor zonei afectate, fiind posibila astfel degradarea totala a constructiei. Structura constructiei se remediaza prin stabilizarea si imbunatatirea terenului de fundare, prin elimi­narea cauzelor tasarilor, dar si prin lucrari de consolidare si renovare la elementele de constructie afectate.

Foarte des se intampla ca tasarile sa survina treptat, intr-o perioada lunga de timp, ca urmare a degradarii lente a terenului de fundare. Deteriorarile pe una dintre partile constructiei pot fi cauzate de implicarea unor tensiuni globale suplimentare, provenite din tasarile unei alte parti ale aceleiasi constructii. Pentru a preveni degradarile ulterioare si mai grave, dupa descoperirea unor deteriorari sau fisuri la partea de infrastructura a constructiei, este indicata interventia imediata.

 

Injectarea Uretek

Tehnologia Uretek poate fi folosita pentru aproape toate tipurile de terenuri de fundare. Cazuri extreme prezinta solurile cu continut de materiale organice, care sunt foarte compresibile. Aceeasi tehnologie se poate aplica si in cazul acestor soluri, insa trebuie luate si alte masuri de interventie.

Pentru solurile argiloase si foarte plastice, in majoritatea cazurilor trebuie facut un studiu geotehnic mai amanuntit ca sa se poata prevedea eventualele tasari suplimentare sau expansiuni ale terenului de fundare. La constructiile foarte deteriorate sunt necesare si interventii clasice de consolidare structurala.

În cazul interventiilor majore (de ordinul centimetrilor) de ridicare la nivel a constructiei prin tehnologia Uretek, trebuie realizata o expertiza structurala (calcul static si stabilitate) de catre o persoana autorizata, pentru a se putea lua in calcul caracteristicile elementelor de constructie, masura prin care se evita alte degradari ale constructiei.

Pentru aglomerarea solurilor, de exemplu, se poate folosi tehnologia de injectare cu Uretek Deep-Injections cu aplicatie de la case familiale pana la cladiri industriale. Tehnologia asigura o executare rapida si curata a lucrarilor si nu necesita demolare sau interventie fizica. Se pot rea­liza lucrari pana la adancimi de 7 metri. Produsul poate fi folosit cu succes la stabilizarea sau ridicarea pardo­selilor, in cazul supraetajarilor, precum si la umplerea golurilor din terenul de fundare.

Durabilitatea pe un timp indelungat a lucrarilor executate este asigurata de performantele ridicate ale tehnologiei URETEK care garanteaza consolidarea terenului de fundare. Acest lucru poate fi verificat si confirmat prin penetrarea dina­mica a solului.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 48 – mai 2009Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2009/05/04/uretek-tehnologie-de-injectare-cu-rasini-sintetice-uretek/

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa de email nu va fi publicata.