«

»

Oferte fara… cerere?!

Share

Paradoxal, in aceste zile (de criza, se zice) exista ofertanti de produse, servicii si chiar de investitii in mai multe sectoare ale economiei noastre.
Planurile de afaceri si contractele incheiate a se derula pe o perioada mai mare de 3-5 ani devin pe zi ce trece acte de arhiva pentru ca beneficiarii de investitii reesalonaza realizarea obiectivelor sau chiar renunta la ele.
Recunoscute ca elementul dinamic al oricarei dezvoltari economice, constructiile (desi se spune statistic ca in luna martie volumul lucrarilor ar fi crescut cu 32,1% fata de februarie anul curent), mai de voie, mai de nevoie, constructiile deci intra intr-o… vacanta, ici-colo intrerupta de lucrari de mica anvergura.
Situatia devine alarmanta si pentru ca nu apare la orizont niciun semn de stimulare macro sau microeconomica menita sa salveze acest sector vital pentru orice tara. De unde sa apara acest semn, veti zice?
In primul rand, de la Administratia statala care trebuie sa dea… tonul din acest punct de vedere. Ce frumos spus, dar realitatea este cu totul alta. Desi se stie de mult timp de declansarea crizei de care ne vaitam pe la toate colturile, nici pana acum nu s-a prezentat opiniei publice un plan de combatere a efectelor crizei si de relansare a afacerilor care ar putea sa ne scoata din impas.
De fapt, in ultimii 5, 6 ani toata suflarea politica si administrativa din tara noastra se afla intr-o permanenta campanie electorala. Ea a fost singura preocupare a celor alesi si nu sa ne asigure infaptuirea sloganului „sa traiti bine“ pe care insista si in prezent… stiti dumneavoastra cine!
Cei putini traiesc nu bine, ci foarte bine. Ce te faci cu cei multi care au ajuns sa se calce in picioare pentru… un mic si o bere sau sa recurga la cumpararea in rate a produselor alimentare ce se desfac in marile magazine.
Daca politicienii si guvernantii o vor tine tot asa, la orizont se vede din ce in ce mai clar… cartela anilor de dupa razboi.
Majoritatea oamenilor nu au bani decat pentru o eventuala supravietuire. Creditele de consum acordate cu larghete in ultimul timp creeaza deja probleme serioase bancilor care le-au pus la dispozitia solicitantilor.
Reesalonarea lor nu inseamna insa ca vor fi recuperate prea devreme.
Nici investitorii nu se mai inghesuie sa ia credite de la banci pentru ca nu zaresc posibilitati ca obiectivele lor, nou puse in functiune, sa poata sa-si gaseasca consumatori de produse si servicii.
Zilnic, zeci si sute de societati din sectorul constructii aidoma altora isi dau la Registrul Comertului… obstescul sfarsit.
Si cand te gandesti ce emulatie starnise fenomenul constructiilor in anii trecuti in tara noastra!?
Acum Executivul se straduieste in sedinte interminabile, unele chiar nocturne, sa imparta… trei paie la atatia si atatia doritori! Frumos am ajuns. Din pacate s-a constatat ca inasprirea sistemului fiscal este singura cale „descoperita“ de acesta pentru o asa-zisa crestere a veniturilor tarii care sa acopere noianul de cheltuieli generat de un aparat statal arhi-infoiat. De ce o fi trebuind inca un rand de specialisti si consilieri la nivel guvernamental atata timp cat ei exista, slava Domnului, la nivel ministerial?
Nu mai vorbim de intrecerea ca tot mai multi dintre demnitarii de la toate nivelurile sa aiba cele mai… performante masini, ca si cum ei s-ar intrece la Formula 1 si n-ar merge pe faimoasele noastre strazi, sosele sau autostrazi unde circulatia rutiera nu s-a imbunatatit cu nimic.
Cine a suferit (in afara conducatorilor auto) de pe urma calitatii lucrarilor rutiere pentru care s-au platit bani grei asa-zisilor regi ai asfaltului?
Nimeni, pentru ca proverbul „corb la corb…“ functioneaza din plin, iar cei implicati raman pe mai departe, bine mersi, la locurile lor (cum spunea… Impuscatul).
In rest, in lumea constructiilor si a constructorilor situatia este pe mai departe… „albastra“. Pana acum ei nu si-au primit banii pentru care au lucrat in trecut „subventionand“ statul.
Societatile din constructii sunt in situatii penibile si chiar de faliment. Dupa cum se vede, e greu sa traiesti si de azi pe maine, dar sa-ti mai permiti sa si visezi. Din vis ar trebui sa se trezeasca Executivul prin elaborarea si punerea in aplicare a unor planuri concrete de relansare economica. Nu de alta, dar oferta, fie ea si de mici dimensiuni, trebuie sa se acorde cu cererea, ori cererea se restrange tot mai mult din lipsa de lichiditati. Va fi oare nevoie sa zicem… amin?Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2009/06/03/oferte-fara-cerere/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.