«

»

KONE Ascensorul – filiala KONE Finlanda in Romania. Solutii economice si ecologice

Share

Activitatea de cercetare-dezvoltare desfa­surata de KONE a scos la iveala solutii inovatoare de economisire a energiei electrice, precum si de utilizare a unor materiale si tehnologii ecologice.

 

Redam in continuare cateva dintre realizari.

 1. KONE EcoDisc

Noul motor KONE EcoDisc, care a fost prezentat in numarul anterior al revistei, consuma cu 70% mai putina energie decat ascensoarele hidraulice si cu 50% mai putina energie decat cele clasice cu tambur.

Curentii de por­nire sunt la nivelul a 30% – 40% din valorile maxime pen­tru motoarele ascen­soarelor hidra­ulice sau clasice. Aceste avantaje duc la o economie de curent intre 2000 kWh si 4000 kWh anual.

2. Sistemul regenerativ

Sistemul recupereaza excesul energiei de franare a ascensorului si il converteste in energie utila pentru iluminatul cladirii. Contragreutatea sau ascensorul devin astfel sistem motor, iar motorul KONE EcoDisc devine generator. Se poate, astfel, refolosi pana la 25% din energia ascensorului. Energia produsa este „curata” si sigura, complet asimilabila de sistemul electric al cladirii. Economia de energie este de aproximativ 13000 kWh anual.

3. Optimizarea iluminatului, a semnalizarii si ventilarii

Foloseste iluminarea cu leduri, care dureaza de zece ori mai mult decat lampile cu halogen si reduce consumul energetic cu pana la 80%, reali­zand un total al economiei de 560 kWh pe an.

Sistemul de iluminare, semnalizare si ventilare precum si cel de afisare de pe paliere si cabina sunt cu varianta stand-by, ceea ce inseamna ca senzorii anunta anticipat necesitatea pornirii, precum si oprirea lor dupa ce traficul inceteaza. Aceste sisteme pot aduce economii de pana la 500 kWh anual.

4. Sistemul de control al destinatiei DCS KONE Polaris

Prin sistemul de control al destinatiei, un grup de ascensoare poate fi folosit optimizat astfel incat sa serveasca mai mult public cu efort mai redus, sau sa aloce ascensoarele mai mici pentru nevoi mai reduse si, evident, sa se obtina astfel un consum mai redus de energie.

5. Nu in ultimul rand – Celulele Solare

Iluminarea cu leduri prezentata anterior poate fi furnizata de la celulele solare. KONE livreaza un kit care conecteaza iluminarea cabinei la un mic panou solar impreuna cu celelalte accesorii: regulator de incarcare si baterii.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 53 – octombrie 2009Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2009/10/05/kone-ascensorul-filiala-kone-finlanda-in-romania-solutii-economice-si-ecologice/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.