«

»

PROEXROM: Sistem modern de sprijin a incintelor verticale din mediul urban

Share

Exista numeroase surse de risc asociate cu realizarea excavatiilor adanci in zone urbane, surse de care trebuie sa se tina seama la proiectarea si executia acestor lucrari speciale, pentru ca eventualele costuri sa fie minime.

Realizarea excavatiilor adanci in aceste areale urbane, fara a afecta constructiile si retelele subterane aflate in apropiere, impune prevederea de sprijiniri ale malurilor sapaturii. De cele mai multe ori, spatiul este limitat si nu se pot realiza sapaturi cu taluz inclinat. O solutie optima pentru aceste cazuri este reprezentata de sistemul modern de ancoraje CHANCE®.

 

Ce este ancora CHANCE®?

Ancora cu forma elicoidala reprezinta un sistem de fundare de adancime, folosit sa sustina si sa reziste la diverse incarcari sau aplicatii, fiind instalat de echipamente mobile cu gabarit redus.

Ancorele elicoidale de retentie sunt elemente compuse din ax central din otel, elice portante, acoperire, protectie anticoroziva si o conexiune de perete.

Aceste elemente se utilizeaza la realizarea diverselor lucrari de constructii, avand multiple utilizari, cum ar fi: stabilizarea taluzurilor, retentia structurilor din beton, beton armat, otel sau lemn, precum si ca sisteme de fundare prin intermediul micropilotilor CHANCE®.

 

Cerinte necesare

Pentru folosirea ancorelor CHANCE trebuie cunoscute urmatoarele informatii:

• localizarea adancimii si grosimii stratului in care se vor pozitiona placile elicoidale ale ancorei si determinarea parametrilor de rezistenta ai stratului respectiv;

• stabilirea zonelor de cedare;

• localizarea adancimii panzei de apa freatica;

• determinarea eventualelor obstacole in instalarea ancorelor, cum ar fi umpluturi din piatra mare, bolovani sau zone cu pamanturi cimentate, retele edilitare existente;

• realizarea unei evaluari preliminare a potentialului de coroziune, in concordanta cu durata de viata a ote­lului din care este realizata ancora.

 

Instalarea ancorelor CHANCE®

Ancorele CHANCE pot fi instalate in pamanturi coezive sau necoezive, cu exceptia pamanturilor stancoase, roci. Alegerea corecta a axului trebuie sa fie in concordanta cu densitatea pamantului.

Elementele CHANCE sunt proiectate astfel incat incarcarea maxima de test sa nu depaseasca 90% din capacitatea minima ultima a axului central din otel. Bara filetata precum si capul ancorei sunt alese astfel incat incarcarea de calcul sa nu depaseasca 60% din rezistenta ultima la intindere a acestora.

 

Studiu de caz

În acest proiect, beneficiarul doreste extinderea imobilului cu o anexa ce are cota de fundare cu -3,00 m sub nivelul fundatiilor existente. Acest lucru a fost posibil a se realiza cu ajutorul micropilotilor CHANCE®.

Principala ingrijorare a inginerilor a fost stabilitatea micropilotilor din timpul excavatiei, existand posibilitatea de aparitie a fenomenului de flambaj. Astfel rigiditatea pilotului a fost imbunatatita prin adaugarea unor tevi metalice peste tija micropilotului si apoi umplerea lor cu lapte de ciment.

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 53 – octombrie 2009

 

Autori:
Dan CARASTOIAN,
Lucian ALICIUC – SC PROEXROM SRL Iasi,
prof. dr. ing. Nicolae BOTU – Facultatea de Constructii Iasi



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2009/10/05/proexrom-sistem-modern-de-sprijin-a-incintelor-verticale-din-mediul-urban/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.