«

»

Tehnologii moderne de realizare a structurilor de lemn – Structuri de plansee (I)

Share

Sistemul grinzii cu zabrele cu talpi plate

Grinda cu zabrele PosiStrut este, poate, cel mai bine descrisa ca fiind o grinda a inimii de grinda. Ea este destinata unei grinzi cu zabrele legate cu o franghie avand corzi paralele. Totusi, ea nu este o simpla grinda a inimii de grinda deschisa, deoarece grinda cu zabrele PosiStrut are caracteristici speciale, care o fac diferita de restul.

Spre deosebire de grinda cu zabrele de lemn conventionala, talpile de lemn pe grinda cu zabrele PosiStrut sunt plane, cu o suprafata orizontala larga. Aceasta face ca grinda cu zabrele PosiStrut sa fie mai puternica si mai rigida decat grinzile cu zabrele conventionale. Suprafata sa larga face fixarea pardoselii mai usoara, din moment ce asigura latime ampla pentru a imbina captuseala pardoselii in timpul instalarii si pentru a reda grinda cu zabrele, mult mai stabila.

Grinzile cu zabrele de pardo­seala PosiStrut ofera urmatoa­rele avantaje asupra grinzilor solide:

• Canalele si conductele electrice pot fi traversate printre talpi si inimi de grinda;

• Materialul de tavan poate fi fixat direct la talpile inferioare ale grinzii cu zabrele;

• Deschiderile mai mari pot fi obtinute mai usor cu grinzile cu zabrele de pardoseala decat cu grinzile de lemn solide, creand suprafete deschise mari;

• Peretii portanti interiori pot fi redusi sau eliminati;

• Problemele de contractie intalnite uneori de catre grinzile de lemn tare, verde, pot fi reduse sau eliminate;

• Au greutate mica si sunt usor de manevrat.

Constructia de pardoseala este o suprafata majora a aplicatiei PosiStrut. Oriunde pardoselile necesita des­chideri clare, de la patru la opt metri, se poate folosi grinda cu zabrele PosiStrut.

PosiStrut se potriveste ideal la planseele comerciale care necesita, de obicei, deschideri mai mari si sarcini mobile mai grele decat pardoselile domestice. De fapt, cu cat este mai mare deschiderea si adancimea grinzii cu zabrele, cu atat mai mult devine mai competitiva grinda PosiStrut.

Grinzile cu zabrele PosiStrut sunt solutia ideala pentru capriorii cu deschidere larga, mai ales acolo unde sustin invelitoare cu tigle si/sau tavane care necesita componente de sustinere cu deschidere apro­piata. Grinzile cu zabrele PosiStrut pot fi utilizate, in mod economic, la 600 sau 900 interax. Acest lucru permite utilizarea de astereala groasa, clasificata dupa marime, in mod conventional fara componentele secundare. PosiStrut poate fi utilizat, de asemenea, la constructia portalurilor pentru incintele agricole mari. Panele PosiStrut, pe constructiile portalului de otel, ofera o alternativa excelenta la sectiunile de otel deformate. Ele sunt usor de manuit si de fixat. Sunt, de asemenea, realizate la comanda, fiind stabile si usor intarite.

Grinzile cu zabrele PosiStrut sunt usor de manuit, datorita greutatii reduse. Cantarind aproximativ 5,5 Kg pe metru, ele sunt in mod semnificativ mai usoare decat o grinda din lemn masiv de 300 mm x 50 mm, care cantareste 11 Kg pe metru. Constructorii care au utilizat grinzile cu zabrele PosiStrut afirma ca ele sunt mai usor de ridicat si, prin urmare, de instalat. PosiStrut este renumita, de asemenea, pentru stabilitatea sa. Aceasta va sta dreapta, nu va solicita contravantuire temporara si nu se va indoi lateral, cum au tendinta sa faca grinzile sau subgrinzile subtiri.

Grinzile cu zabrele PosiStrut sunt convenabile, pentru a fi instalate. În cazul lor, nu este necesara nici o consolidare in unghi sau solida. Este necesar doar un dulap fixat cu cuie la inima de grinda verticala de lemn, la 2500 centru. Contravantuirea cu acest dulap, care este unica la sistemul PosiStrut, reduce lovitura puternica (impingerea, saritura) gasita, in general, la pardoselile cu deschideri lungi, prin distribuirea sarcinilor dinamice, la grinzile cu zabrele adiacente.

Utilizarea contravantuirii asezate perpendicular pe grinzi elimina, in mod efectiv, scartaitul pardoselilor, prin reducerea miscarii relative in grinzile cu zabrele adiacente.

Grinzile cu zabrele PosiStrut au o suprafata larga care face mai usoara fixarea podelei. De asemenea, ele permit imbinarea panoului pardoselii fara a dubla sau grupa grinzile. Cu PosiStrut o contravantuire temporara nu este solicitata pentru ca ea poate fi pur si simplu plasata in pozitie.

Grinzile cu zabrele PosiStrut sunt realizate la comanda, ceea ce elimina nevoia de taiere sau andocare pe santier. Utilizand programul de calculator MiTek 20/20, structura de pardoseala este asezata auto­mat, iar grinzile cu zabrele sunt tehnologizate luand in considerare suporturile interne si conditiile de incarcare speciale. Aceasta face ca PosiStrut sa fie un sistem ingineresc de pardoseala, cu adevarat special.

Grinzile cu zabrele PosiStrut sunt fabricate in dispozitive de prindere cu precizie, ceea ce asigura ca sunt drepte si adevarate. În caz ca sunt solicitate, ele pot avea o cantitate nominala de incovoiere.

Faptul ca grinzile cu zabrele PosiStrut sunt fabricate din lemn uscat in cuptor face ca ele sa fie uniforme si in adancime. Aceasta asi­gura nu numai o suprafata de pardoseala plata, dar elimina si munca suplimentara pentru a obtine un tavan plat.

Deoarece PosiStrut este o constructie cu inima de grinda deschisa, canalele de climatizare a aerului cu diametru mare pot fi filetate conve­nabil prin grinzile cu zabrele. PosiStrut este, deci, economic.

În orice proiect de constructie, eficienta este o problema importanta iar cu PosiStrut se pot economisi bani atat la materiale cat si la ma­nopera pe santier. PosiStrut este fabricat in dimensiuni nominale de 200, 250, 300 si 400 milimetri.

Conceptul PosiStrut este un sistem structural eficient si inovator, care asigura o solutie practica si economica pentru multe proiecte de constructii. Calitatile PosiStrut au oferit constructorilor posibilitatea sa aleaga o asemenea solutie pentru pardo­seala si pentru acoperis. PosiStrut are, deci, raspunsul la necesitatile de constructie specifice.

(Continuare in numarul viitor)

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 53 – octombrie 2009

 

Autor:
ing. Daniel PASCU – director general SC PASCONMAT CONSTRUCT SRLDaca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2009/10/05/tehnologii-moderne-de-realizare-a-structurilor-de-lemn-structuri-de-plansee-i/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.