«

»

Cinism!

Share

Cinism – … atitudine care sfideaza regulile morale ale societatii.
Dictionarul limbii romane

Zilele trec si in goana lor ne apropie neiertator de un final de an care se pare a fi incendiar, dar el ar putea fi si destul de previzibil, atat timp cat cei aflati la putere fac tot ceea ce le sta in putinta sa-si continue drumul „triumfal“ de marire a lor si de naruire a mai multor lucruri care pareau ca au fost cucerite, dupa 1990, de oamenii acestei tari.
Sfidarea si cinismul sunt cuvintele nedeclarate de ei, dar prezente in tot ceea ce ne inconjoara de ani buni pe toate palierele societatii romanesti.
Impreuna, guresii puterii si oponentii lor nu stiu decat sa-si etaleze electoral rodul inteligentei de care dispun, rod care in mod practic a insemnat si inseamna… gogosi, aceleasi gogosi reincalzite potrivit momentului la care se refera.
Asa s-a si facut ca din „gresala in gresala“ s-a ajuns la… victoria finala!
Adica starea in care se afla tara si, corespunzator, oamenii ei.
Vina, aidoma mingii de tenis, este pasata de la unii la altii in functie de situatie, dar, mai ales, de interese. Iar interesele (materiale si financiare) primeaza in tot ceea ce intreprind acestia. Nu conteaza mijloacele si nici fata lor sifonata de atatea si atatea promisiuni neimplinite.
Si, pentru a nu mai avea loc in noiembrie a.c. o rotatie a… cadrelor, actualii diriguitori si-au luat suficiente masuri care sa le asigure continuitatea si posibilitatea de a merge din succesuri in succesuri.
Criza? Nimeni nu are timp si mai ales chef s-o gestioneze, sa-i reduca efectele neiertatoare, pentru ca binefacatorii nostri au alte probleme prioritare.
Dar sa nu fim rai si sa… recunoastem ca se fac totusi eforturi. Unele mai nastrusnice decat altele!
In primul rand, mai… „marele“ Guvernului!? ii linisteste pe oamenii de afaceri ca, prin solutiile adoptate, sunt rezolvate deja posibilitatile de revigorare spectaculoasa a programelor de dezvoltare economica.
Solutia salvatoare este „reinvestirea profitului“!
Cat cinism sa spui o asemenea gogomanie, cand stii ca profiturile private din acest an sunt decimate iar fiecare este tentat sa-si pastreze banii, nu sa-i investeasca in ceva nesigur.
Mai mult, tot cinism se cheama si usurinta (pentru ca ei nu cunosc alte solutii) cu care se apeleaza la cea mai facila… resursa de supravietuire: imprumutul extern. Pana cand?
Cinism pentru ca, de fapt, ei nu se gandesc ca noi cei multi, la datele scadente, trebuie sa restituim datoria angajata nonsalant de niste iresponsabili.
Masura „ingenioasa“ de a guverna… minoritar tot cinism este.
Fiecare ministru… domneste (adica zice ca este domn) pe cel putin doua ministere.
Oameni mai profesionisti si mai performanti ca acestia de mult n-am mai vazut!?
Insusi premierul gestioneaza, pe langa executiv, si ministerul educatiei. Educativ, nu?
Sa mai spuna cineva ca nu se fac economii la buget pentru ca ministrii nu vor primi decat un salariu si nu doua cat li s-ar cuveni pentru munca depusa.
Ãsta da sacrificiu! Si-atunci de ce or mai fi facand unii „galagie“ pentru marirea retributiilor cand altii le refuza?
Asadar, altruism! Din economiile ministrilor, bugetul se „lafaie“ in posibilitati de sporire a retributiilor… bugetarilor.
Atunci de ce se face atata tapaj cu FMI? Este oare singura solutie de achitare a salariilor si pensiilor din noiembrie – decembrie a.c.? Sau este pisica neagra pe care ne-o arata cei carora le cam fuge pamantul de sub picioare? Ei incearca, printr-o propaganda electorala demodata, sa ne convinga ca numai continuitatea lor la putere este singura noastra sansa de a supravietui.
In loc sa se faca ceva concret si eficient pentru punerea in miscare a parghiilor de revigorare economica (asa cum au facut si fac cele mei multe tari din lume aflate si ele in criza) gulgutierii nostri nu mai prididesc cu tot felul de comentarii politice. Politica vorbim, politica o sa mancam! Lor le merge? Da, le merge, pentru ca nimeni nu se amesteca in afacerile lor oneroase. Cinism este sa stii clar starea generala a oamenilor, iar tu sa fii indiferent.
„Sita“ din noiembrie a.c. ar trebui sa ne fereasca de ceea ce am avut parte pana acum, pentru ca, incet, incet, sa ajungem, totusi, „sa traim bine“.
Jos cinismul si practicantii lui!Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2009/11/03/cinism/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.