«

»

Tehnologii moderne de realizare a structurilor de lemn – Structuri de plansee (III)

Share

(Urmare din numarul anterior)

Rigiditatea pardoselii

Efectul dinamic al sistemelor de pardoseala de a sustine exploatarea si alte sarcini de miscare depinde de multi factori, cum ar fi: planul de pardoseala al peretilor sustinuti, sarcina aplicata, aranjamentul utilajului etc. Confortul si asteptarile ocupantilor variaza, de asemenea, foarte mult si sunt foarte personale.

PosiStruts sunt proiectate astfel incat des­chiderea maxima recomandata sa fie in concordanta cu standardul de oscilatie.

Selectarea unui PosiStrut, pentru studierea aplicatiei, trebuie corelata cu elasticitatea pardoselii. În general, rigiditatea pardoselii, asigurata de catre Tabele, intruneste asteptarile celor mai multi ocupanti. Acolo unde PosiStruts sunt aproape de deschiderea lor maxima, pentru suprafete deschise mari cum ar fi camerele de hotel si camerele de familie sau acolo unde rigiditatea pardoselii suplimentare solicita deschi­derile maxime, ea trebuie redusa.

 

Arcarea si plasarea

Grinzile PosiStruts sunt plasate, in general, perpendicular pe peretii de sustinere portanti si trebuie asezate astfel incat distanta dintre ele sa nu depaseasca distanta proiectata.

Trebuie avuta mare grija pentru a aseza grinzile PosiStruts in sus. În caz ca nu sunt marcate, PosiStruts sunt intotdeauna fabricate astfel incat inima de grinda Posi sa inceapa la talpa superioara a fiecarui punct de sustinere.

Exista situatii cand este necesar sa se proiecteze si sa se fabrice grinzile PosiStruts cu prima inima de grinda incepand de la nivelul talpii inferioare (fig. 1).

 

Finisarea pe santier

Numai componentele PosiPlus si PosiJoist pot fi finisate, in lungime, pe santier. Grinzile cu zabrele Posi sunt fabricate la deschiderea ceruta, pentru fiecare proiect. În nicio circumstanta grinzile cu zabrele Posi nu trebuie taiate sau modificate in niciun fel.

Limitele de finisare pentru grinda Posi

Grinzile Posi, fara limitele specificate mai jos, pot fi finisate la fiecare capat pana la 335 mm, pentru PJ20, PJ25 si PJ30 si pana la 430 mm, pentru PJ40.

Aceste grinzi trebuie taiate numai in locurile dintre inimile de grinda verticale. Apoi, se face finisarea grinzilor pentru a se potrivi exact cu deschiderea constructiei.

Acolo unde un perete de sustinere este suport, la doua imbinari frontale ale grinzilor Posi, pozitionati mai intai grinzile Posi astfel incat sa existe reazem egal, pentru fiecare grinda Posi.

Trebuie sa controlam suportul opus, pentru a ne asigura ca o inima de grinda verticala de lemn este asezata peste suport (asezare gresita admisa de 5 mm). Reglam asezarea grinzii cu zabrele, pana cand este posibil sa fie finisata, fara taiere printre liniile verticale.

Utilizati prima grinda Posi ca model pentru grinzile cu zabrele ramase.

Limite de finisare pentru PosiPlus

Componentele PosiPlus pot fi finisate, la fiecare capat, in cadrul unei distante minime de 90 mm de la inima de grinda PosiStrut (fig. 2).

 

Detaliile de sustinere

Suportul talpii inferioare PosiStrut

Grinzile PosiStruts pot fi susti­nute, pe talpa lor inferioara, dupa cum este indicat in figurile 3 si 4.

Suportul talpii superioare PosiStrut

Deschiderea maxima a talpii superioare, sustinuta pe grinzile PosiStruts, poate fi marita la deschiderea maxima a grinzilor cu zabrele ale talpii inferioare, daca inima de grinda verticala de capat este fixata la grinda de sustinere cu dispozitive de decuplare in forma de L asamblate cu cuie, sau daca este utilizat unul din urmatoarele detalii (fig. 5, 6):

• inima de grinda verticala cu capat dublu;

• placa de lemn calibru.

 

ConstructaBEAM

ConstructaBeam este un sistem care presupune posibilitatea reali­zarii grinzii cu lungime mai mare.

Elementele lungi de cherestea au fost intotdeauna mai dificil de rea­lizat. Ele pot fi taiate doar de la bustenii de gater cei mai mari si cei mai drepti si pot fi usor degradati prin defecte, chiar din interiorul lemnului. Cu bustenii de gater recoltati de pe plantatie si padurile dezvoltate, aceste sectiuni mai largi sunt foarte dificil de obtinut.

Sistemul de constructie al grinzii ConstructaBEAM cu ansamblu de cuie permite fabricarea lungimilor lungi si a sectiunilor largi, prin folosirea lungimilor scurte ale lemnului uscat pus cap la cap. Pentru a face lungimi lungi si sectiuni largi se pune lemnul muchie pe muchie. Grinzile, de pana la 300 mm adancime si 10 m lungime, pot fi fabricate utilizand Sistemul de Constructie al Grinzii ConstructaBEAM.

(Continuare in numarul viitor)

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 55 – decembrie 2009

 

Autor:
ing. Daniel PASCU – director general SC PASCONMAT CONSTRUCT SRL



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2009/12/08/tehnologii-moderne-de-realizare-a-structurilor-de-lemn-structuri-de-plansee-iii/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.