S-a nascut la 27 decembrie 1917 in oraselul Bolgrad (Basarabia).
Dupa terminarea liceului, in anul 1938, a urmat cursurile Scolii Politehnice Bucuresti – Sectia Constructii, obtinand diploma de inginer in anul 1944.
A inceput activitatea la Centrala Cimentului si Ceramicii, ca inginer proiectant, concentrandu-si atentia pe problematica silozurilor.
Intre anii 1948 – 1951, a activat la Institutul de Proiectari in Constructii, iar intre 1951 – 1960 a participat la programul de reconstructie a Capitalei, ca sef de atelier la Institutul Proiect Bucuresti.
Prof. Alexandru Cismigiu a impulsionat cunoasterea si aplicarea conceptiei de proiectare a materialelor rnixte, in stadiu ultim de rupere (betonul armat, betonul armat cu armatura rigida, zidarie armata). Prima aplicare a acestei conceptii a fost la proiectarea Casei Scanteii (Casa Presei Libere), pentru structurile din beton armat cu armatura rigida, in conexiune cu conceptia rezistentelor admisibile. Acesta a constituit un moment decisiv in evolutia gandirii ingineresti in respectivul domeniu si in elaborarea primelor prescriptii.
Betonul armat cu armatura rigida, a fost experimentat la corpul inalt al Casei Presei Libere si la parterul blocului „Unic“ (in colaborare cu ing. Traian Popp). Avand stalpi in „V“ din beton armat cu armatura rigida, aceste cladiri si-au demonstrat virtutile antiseismice la cutremurul din 4 martie 1977.
Un alt material mixt, introdus in tara de prof. Cismigiu (impreuna cu ing. Emilian Titaru) si verificat la seismul din anul 1977 este zidaria cu inima armata (ZIA), folosita la cladiri de locuinte P + 4 in Ploiesti si Bucuresti, la consolidarea unor constructii si la restaurarea unor monumente istorice din Moldova si Muntenia.
In aceeasi directie de cautari fundamentale, legate in primul rand de materiale, prof. Alexandru Cismigiu a promovat precomprimarea biaxiala a betonului la lucrari proiectate de Institutul Proiect Bucuresti (canal hidrostatic de 60 m, plansee chesonate etc.), sugerand prin cursuri si publicatii precomprimarea triaxiala ca forma maximala de exploatare a mediilor casante.
Perioada dintre anii 1950 – 1970 a constituit in activitatea de proiectare a prof. Alexandru Cismigiu, una de preocupari si realizari in comun cu alti colegi. „Este foarte greu sa separ preocuparile si realizarile mele de cele ale unor colegi si prieteni ca Emilian Titaru, Dragos Badea, Traian Popp“ – recunostea omul Alexandru Cismigiu.
Mentionam, din aceasta perioada, lucrarile:
● Corpul central si aripa A2 din complexul Casei Presei Libere
● Sistem de proiectare a silozurilor cu celule circulare in bloc (in colaborare cu ing. Emilian Titaru) si executat in tehnologia cofrajelor glisante – tehnologie pentru care i s-a acordat Premiul de Stat pe anul 1953;
● In colaborare cu ing. Dragos Badea: trei cladiri multietajate de locuinte si policlinicile Rumanski Culi si Bucuresti in Skopje (Iugoslavia) – constructii donate de statul roman dupa seismul din acea zona. Aceste realizari au fost onorate cu diploma si medalia orasului;
● Asigurarea antiseismica la gradul 10 a rafinariei din Gauhati (India);
● Sala Palatului;
● Teatrul National Bucuresti si sediul Ministerului Chimiei, la care a fost sef de proiect pentru structurile de rezistenta;
● Hotelul Porto-Carass (Grecia);
● Structuri de locuinte cu diafragme rare (celulare);
● Salile de sport din Ploiesti si Galati etc.
Activitatea de proiectare si investigare a domniei sale s-a desfasurat si in procesul de integrare cu productia a Institutului de Arhitectura, Catedra de stiinte tehnice, al carei conducator a fost.
Din aceasta suita de lucrari mentionam:
● Structura etajata in cadre fara grinzi aparente;
● Structura in cadre lamelare cu lamele simple dispuse alternativ;
● Magazine universale la Targoviste, Barlad, Alexandria;
● Sala de sporturi cu acoperis tridimensional;
● Reproiectare pe criterii antiseismice a 128 de scoli in Libia;
● Castele de apa si silozuri pentru IPCT;
● Analize dinamice pentru policlinica Ulcinj (Muntenegru), cu luarea in considerare a fenomenului de degradare (in colaborare, in principal, cu ing. Lucian Dogariu).
La aceste proiecte a fost generalizata armarea transversala de tip grila a stalpilor, armarea in „X“ a stalpilor scurti si a lamelelor. A fost, de asemenea, experimentat si generalizat conceptul de SET, care transforma dimensionarea clasica intr-un procedeu de selectare automata din seturi rationale de sectiuni, elemente, complexe structurale, pregatite si depozitate aprioric.
Numele prof. Alexandru Cismigiu (asociat cu cel al ing. Emilian Titaru) este legat si de inceputurile ingineriei seismice din tara noastra. Acest efort comun s-a concretizat in fundamentarea primelor prescriptii de proiectare bazate pe concepte dinamice, elaborarea unei metodologii spectrale de macro si microzonare seismica a teritoriilor, interpretarea energetica a seismelor din Skopje si Banja-Luka, proiecte, expertize, comunicari, conferinte etc. Urmare a acestei activitati, Romania a fost mentionata, inca din anul 1960, la Conferinta mondiala de la Tokyo, ca fiind a patra tara din lume care a introdus in proiectare teoria spectrelor, alaturi de SUA, URSS, Mexic.
Ca o recunoastere pe plan international, a meritelor sale, a fost ales membru al Association for International Cooperation and Research in Steel-Concrete Compozite Structures.
La Universitatea din Skopje a prezentat un curs de inginerie seismica si a publicat doua volume: Forces si Materials and Structures in Tall Buildings Design, ca expert UNESCO la reconstructia oraselor Skopje si Banja-Luka (1970, 1971, 1973). De asemenea, a fost invitat al universitatilor din Sarajevo (1973) si Kyoto (1981).
In colaborare cu ing. Lucian Dogariu, a elaborat un sistem de programe de analiza automata bazata pe conceptul de SET. Criteriul energetic introdus in acest scop generalizeaza continutul notiunii de ductilitate si interconecteaza intr-un proces unic cele trei fatete ale raspunsului seismic: rezistenta, deformabilitatea, degradarea.
Dupa seismul din anul 1977, prof. Alexandru Cismigiu s-a alaturat efortului general al inginerilor constructori din Bucuresti pentru expertizarea si consolidarea cladirilor avariate, precum si la dificila opera de consolidare – restaurare a unor monumente istorice: catedralele din Roman si Onesti; complexul episcopal din Buzau; bisericile manastirilor din Husi; manastirea Agapia; manastirile, bisericile si turnurile-clopotnita de la Cozia, Dintr-un Lemn, Casin, Surpatele, Brancoveni, Sf. loan – Focsani, Dealu, Berzunti, Rameti, Saraca, Mirauti, Baia; Catedrala catolica Iasi; Catedrala Episcopiei Romanului etc. si a salvat de la disparitie bisericile: Cozia Veche, Balaciu, Sirineasa etc., precum si monumente de cult de rit romano-catolic.
Pentru activitate depusa la restaurarea monumentelor istorice a fost ales membru al Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice.
Impreuna cu ing. Traian Popp si ing. Mircea Mironescu a coordonat proiectul de rezistenta al Palatului Parlamentului, realizat din beton armat si armatura rigida. De asemenea, a acordat consultanta tehnica la structura de rezistenta a cladirii Bucharest Financial Plaza, la consolidarea Palatului Telefoanelor, a Hotelului Dorobanti din Bucuresti etc.
Activitatea in invatamantul superior a inceput-o in anul 1949, ca asistent la Institutul de Constructii Bucuresti, Catedra Rezistenta Materialelor, condusa de prof. Nicolae Korcinschi al carui discipol s-a considerat.
In anul 1966, a trecut la Institutul de Arhitectura Ion Mincu Bucuresti, unde a predat Teoria structurilor in arhitectura – disciplina conceputa in totalitate ca o sinteza „de la conceptul de forta“ pana la compunerea celor mai noi structuri spatiale ce „se succed intr-o singura gandire“. A creat „interactiunea dintre arhitectura si structura intr-o conceptie integrata“.
Ca profesor si om de stiinta, a publicat diferite lucrari in revistele de specialitate din tara si strainatate si a prezentat comunicari stiintifice la prestigioase congrese, in special de seismologie, fiind apreciat de cei mai de seama specialisti japonezi. De asemenea, in afara de manuale didactice pentru studenti si a celor doua volume: Forces, Materials and Structures in Tall Buildings Design, a publicat in Buletinul constructiilor, vol. 3 – 4, 2000, Cod de proiectare pentru structuri din beton armat cu armatura rigida, NP 033-99 (coautor).
Apropierea prof. Alexandru Cismigiu de arhitectura s-a produs, in mod firesc, prin proiectarea unor mari ansambluri de locuinte si obiective social-culturale, alaturi de mari arhitecti ai tarii, precum si prin predarea cursului de Teoria structurilor in arhitectura, fiind seful catedrei Stiinte tehnice pana in anul 2000.
Activitatea sa este impresionanta, situandu-se alaturi de cele mai de seama personalitati ale stiintei constructiilor din tara.
Cultul muncii, sinceritatea, onestitatea, intransigenta, rigurozitatea in profesie i-au onorat numele.
Inseram, in final, frumoasele cuvinte din monografia Alexandru Cismigiu, CDCAS, 2002:
P. S. Casian, Episcop al Dunarii de Jos: La Catedrala din Galati, contributia profesorului Cismigiu este providentiala pentru salvarea, la interior, a celebrelor fresce a nu mai putin celebrului Ghita Popescu, unde, de asemenea, au fost salvate bijuteriile arhitecturale ale marelui Petre Antonescu… Un om, pentru care zidurile au in ele viata si nu numai materiale de constructie!
Olimpiada Chiriac, Stareta Manastirii Agapia: „Manastirea Agapia ii poarta o vie recunostinta si il aseaza, cu tot respectul, in randul ctitorilor acestui sfant locas, deoarece, salvand biserica, a salvat totodata pictura care o impodobeste, opera a genialului Nicolae Grigorescu“.
Profesorul Alexandru Cismigiu a decedat in ziua de 23 februarie 2005 si a intrat definitiv in istoria constructiilor din Romania.
(Din vol. „Personalitati romanesti in constructii – autor Hristache Popescu)
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns